• Medřičské listy
  • Kultura
  • Karmelská pouť v Heřmanově je nově na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury

Karmelská pouť v Heřmanově je nově na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury

karmelska pout_hermanovKarmelská pouť ve farnosti Heřmanov, nazývaná též jako Bábina pouť, je novou položkou krajského seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina.

K zápisu na doporučila tento statek odborná skupina krajských etnografek pod hlavičkou Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč na konci roku 2018.
„Karmelská pouť v heřmanovské farnosti je příkladem tradiční lidové zbožnosti v oblasti Podhorácka. Samotný vznik a založení pouti jsou spojeny s živým snem a zjevením Panny Marie, které se stalo porodní bábě Julii Jenišové-Lundové z Heřmanova u Velké Bíteše a která uposlechnutím výzvy založila bratrstvo, nechala vyhotovit sochu Panny Marie a spolu s místním farářem uspořádali slavnost se svěcením sochy a následným průvodem se sochou. To vše se odehrálo na sklonku první světové války v roce 1918. Od tohoto roku je pouť tak, jak je v dochovaných pramenech popsána, kontinuálně slavena vždy okolo svátku Panny Marie Karmelské 16. 7. V současné podobě se skládá z několika pevně daných úseků, kterým vévodí příprava na slavnost včetně stavění máje, pěší průvod s nesením sochy od výchozí kapličky ve Vidoníně přes obce Radňoves, Nová ves do Heřmanova, mše svatá a rovněž část zábavní. Slavná mše svatá celebrovaná na širokém prostranství v obci Heřmanov splňuje liturgická pravidla římskokatolické církve a bývají na ni zváni kněží i z různých vzdálenějších farností a děkanátů. Karmelská pouť se stává pro svůj původ a sto let trvající tradici ojedinělým regionálním jevem“, popisuje Silva Smutná, etnografka Muzea Vysočiny Třebíč, která Bábinu pouť podrobně dokumentovala ve všech souvislostech v průběhu celého roku.
Nositeli statku Karmelská pouť ve farnosti Heřmanov jsou Římskokatolická farnost Heřmanov a obce Heřmanov, Nová Ves, Radňoves a Vidonín, na jejichž území je statek prezentován. „Každý zápis do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina je prestižní záležitostí a zapsání Karmelské pouti je důležitým krokem pro zachování statku dalším generacím. A úkolem naší generace je také udržovat zájem obyvatel regionu o místní tradiční lidovou kulturu, jejíž nedílnou součástí lidové náboženské pouti bezesporu jsou“, říká Katina Lisá, vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury třebíčského muzea.

Seznam nemateriálních statků

1/2014 Běh o Barchan
2/2014 Skřipácká muzika na Jihlavsku
3/2014 Betlémská cesta v Třešti
4/2015 Obchůzka královniček na Velkobítešsku
5/2016 Historický morový průvod v Brtnici
6/2017 Jihlavský havířský průvod
7/2018 Karmelská pouť ve farnosti Heřmanov
Čtyři z nich, Běh o Barchan, Skřipácká muzika na Jihlavsku, Betlémská cesta v Třešti a Historický morový průvod v Brtnici, jsou zapsány na prestižním Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.
Text: KrÚ Vysočina,
foto: Muzeum Vysočiny Třebíč

karmelska pout_hermanov_2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru