Poetika Slavíka nezískala

Poetika 1Svoji nominaci v letošní soutěži Český slavík Mattoni skupina Poetika neproměnila. Objevem roku se stala skupina Mirai. Muzikanti si ale nenechali ujít slavnostní večer - kromě Tomáše Koziny, který ležel doma s angínou - a do divadla v Karlíně se podívali. Snímek je zachycuje se skupinou Mirai v zákulisí. V přímém přenosu na TV NOVA v sobotu 25. listopadu je mohli diváci v záběrech zahlédnout.

„Gratuluju klukům z Mirai. Nám nezbývá nic jinýho než přidat víc!" okomentoval úspěch svých kolegů-kamarádů jeden z členů kapely.

Rozhovor se skupinou Poetika jste si mohli přečíst v tištěném v týdeníku Medřičské listy č. 42 a 43/2017, k dispozici je také zde.

Text Iva Horká, foto archiv skupiny

Rozhovor se skupinou Poetika

Poetika je hudební skupina z Vysočiny, tvořící novou vlnu českého pop rapu. Aktuálně v ní působí pětice členů Eduard Rovenský, Dan Hrdlička, Ondřej Brejška, Tomáš Kozina a David Hofferik, s níž přinášíme následující rozhovor.

* Máte nové album Trinity a zdá se, že i úspěšný rok za sebou. Jaké jsou ohlasy od fanoušků a jak vás hodnotí odborná kritika?
Dan: Hudební publicisté hodnotí album snad ještě lépe, než jsme čekali. To je pro nás příjemné překvapení. Nicméně, i kdyby to bylo naopak, neděláme si z toho těžkou hlavu, hlavní jsou pro nás fanoušci a posluchači, pro ty to děláme.
Eda: Zatím převažují pozitivní a příjemné reakce, ale je mi jasné, že se naše hudba nemusí líbit všem. Když se kouknu na svůj vývoj a historii nemůžu to těm druhým mít za zlé. Každopádně podpora od posluchačů, kterým se tvorba líbí, je mým hnacím motorem.
* A co vy sami, jste spokojení s výsledkem práce na albu?
Dan: Za sebe můžu říct, že vždy to může být lepší, ale jsem na to perfekcionista. Kdybych něco dělal jen já, nikdy by moje CD nevyšlo, byl bych věčně nespokojený. Ale teď vážně, na první album jsme ze sebe vydali to nejlepší, co v tuto chvíli umíme, takže jsem spokojený.
Ondra: Já budu upřímný a musím říct, že za sebe bych udělal spoustu věcí jinak. O to víc se těším na každou další tvorbu. Když to bagatelizuji, tak první den v práci nebudu dělat věci tak, jak bych je dělal po roce práce.
* Jak se vám natáčelo nové CD?
Eda: Album se finálně nahrávalo v Rooftop studiu v Praze. Původně jsme vybírali z více písní, které jsme pak po domácím nahrávání u Dana ve Žďáru nad Sázavou třídili. Vždy je to tak trochu alchymie, proto jsme se snažili nemít na desce pouze nějakou „výplň" mezi Zkouším žít a Každou vteřinou. To se snad povedlo.
Ondra: Dost snadno. Ondra Žatkuliak a jeho Rooftop studio patří ke špičce ve svém oboru a nám se nestalo, že bychom neměli nápady na nové věci. Díky tomu celé nahrávání probíhalo hladce a relativně rychle.
* Předpokládám, že nové písně zazněly také na společném koncertu se skupinou Mirai v Lucerna Music Baru v Praze, který se konal na konci října? Vydařil se podle vás zmíněný koncert?
Dan: Koncert v LMB byl zatím to nejlepší, co jsme na klubové scéně zažili. Tolik fanoušků a podpory na jednom místě se jen tak nevidí. Měli jsme k dispozici taky super techniku a lidi a kluci z Mirai byli jedním slovem skvělí.
Eda: Z mého pohledu určitě. Doufám, že si ho návštěvníci užili aspoň stejně jako my. Z Vysočiny za námi navíc do Prahy přijelo poměrně dost lidí, takže byla cítit domácí atmosféra a veškeré předkoncertové obavy rychle vzaly za své. Vtipné bylo, že jsme ve všem tom předkoncertním shonu zapomněli na jednu podstatnou věc – zajistit CD na pokřtění. Ale díky výřečnosti našeho kmotra Pokáče a pohotovosti jedné přítomné fanynky, která si album těsně před koncertem koupila, se toto faux pas podařilo rychle napravit. Po koncertě jsme ji samozřejmě donesli novou všemi podepsanou desku. Hrát před zaplněnou Lucernou, byl neskutečný zážitek, který si s sebou ponesu do konce života.

* Začínáte se čím dál tím víc prosazovat na hudební scéně a vrývat do podvědomí lidí. Jsou ale ještě i tací, kteří o vás mnoho nevědí. Sice se něco dočtou na vašem webu, ale přesto, můžete se jim trochu představit?
Eda: Kapela vznikla počátkem minulého roku se třemi zakládajícími členy – Ondrou, Danem a mnou. V průběhu letošního roku se k nám ještě přidali instrumentalisti Tomáš a David, kteří doplnili živou prezentaci skupiny a rozšířili tak naše řady na aktuálních 5 členů. Název skupiny je odvozen od citátu Senecy ml. ,,licentia poetica", který v překladu hovoří o volnosti umění a autor se jím snažil přiblížit myšlenku, že básník si může z pozice umělce dovolit říci vlastně cokoliv, pokud to vyjádří básní. Umění je vždy subjektivní a člověka, který je tak vnímá, by nemělo urážet.

*Co nebo kdo vás přivedl k hudbě?
Eda: Mě osobně k hudbě přivedla rodina. Táta byl muzikant a od mého útlého věku chtěl, abych měl nějaký hudební základ, máma zase chtěla, abych po dědovi převzal harmonikářské otěže, takže jsem brzo začal chodit do ZUŠ na akordeon. Navíc jsem byl jedno z těch „zábavových dětí", které o víkendech jezdily s kapelou Renovace Rock, ve které otec hrával, po okolních zábavách a nasávaly atmosféru živého hraní.

* Když si vzpomenete na vaše začátky, myslíte si, že máte pořád stejný (či podobný) náhled na muziku, kterou děláte? U mnohých kapel často dochází k rozštěpení právě kvůli rozdílným pohledům na tvorbu... Předpokládám, že vás se to zatím netýká...
Ondra: U nás je to přesný opak. Na začátku jsme ani nevěděli, co chceme dělat. Teď už to alespoň trošku víme nebo alespoň tušíme. Každý hudbu vnímáme a děláme jinak, a proto nejde o to skočit společně do proudu jedné řeky, ale najít průsečík tří.
Dan: My jsme velice hudebně různorodí, ale je to naopak velké plus, protože každý může přispět svým kouskem do finálního výsledku. Pokud se nějaká kapela rozbije kvůli tomuto, je to spíš o lidech, přehnanému egu a nedostatku tolerance.

* Kde a jak často zkoušíte, když jste každý odjinud?
Dan: Scházíme se v Brně ve zkušebně našeho bubeníka Davida. Sice jsme každý odjinud, ale pořád to není tak daleko, aby to způsobovalo logistické problémy.
Ondra: Zkoušíme, když má smysl zkoušet. Např. před Lucernou jsme zkoušeli skoro každý den, protože jsme měli oproti předchozím koncertům trochu jiný repertoár. Naopak nemá smysl zkoušet set, který jedeme už rok a hrajeme ho třeba 2× za víkend.

* Kolik jste odehráli v letošním roce koncertů a kolik jich na vás přibližně čeká příští rok?
Přesně to nepočítáme, ale může to být okolo 50 vystoupení. Do konce roku bychom měli odehrát ještě 7 koncertů a budeme doufat, že příští rok to celkové číslo překonáme.

* Připravujete něco speciálního pro fanoušky svého rodného kraje na koncertu ve Velkém Meziříčí v březnu 2018?
Dan: Tento koncert pro nás bude jedním z nejzásadnějších akcí v roce 2018. Přece jen je to pro nás všechny skoro doma a chceme se předvést v tom nejlepším světle a ukázat lidem, kam jsme se zase posunuli od Muzikantů dětem, kde nás mohli vidět ve VM poprvé.
Ondra: Já zastávku tour v mém rodném městě vnímám jako nejdůležitější ze všech i když bych to asi říkat neměl s ohledem na ty ostatní. Doma jsem s hudbou začínal a X let ji tu tvořil. Na pódiu, kde máme hrát, jsem už odehrál desítky představení, ale to nadcházející vnímám jako zásadní od založení Poetiky.

* Převažují spíš klady či zápory při vašem působení v šoubyznysu?
Dan: Pro mě jednoznačně klady. Tolik zajímavých a úspěšných lidí, co jsem potkal za poslední rok jsem nepotkal za celý předchozí život. Je to pro mě velká motivace a inspirace, kam to může člověk dotáhnout, když se snaží a pracuje na sobě.
Ondra: Nevím proč, ale slovo šoubyznys mi je strašně proti srsti. Rád se poznávám s novými lidmi, kteří na hudebním poli něco tvoří. Některé nové poznatky mě zároveň hodně zklamaly a bojoval jsem s tím hlavně spíš na začátku, když jsme se rozkoukávali, ale člověk se časem naučí dávat pozornost tomu, co podle něj za to stojí.
Eda: Vše má svůj rub a líc. Kdyby mi někdo před 5 lety, kdy jsem ještě jako Packet hrál s Danem v místním Depu pro pár desítek známých, řekl, že jednou budeme hrávat po velkých festivalech, budou nás poslouchat tisíce lidí, budeme cestovat po televizích a dělat rozhovory s největšími českými deníky, asi bych kroutil hlavou. Je to až neskutečná cesta, které si vážím a jsem za to, co je teď, vděčný. Ale na druhou stranu v sobě nese i určitý tlak, protože člověk má potřebu tu laťku pořád překonávat a čím výše stoupá, tím je to těžší a těžší. Snad se nám to ještě párkrát povede.

* A co popularita, pociťujete ji nebo se vás zatím tolik netýká?
Ondra: Bez ní to bohužel logicky nejde. Člověk to musí brát jako vedlejší produkt a ne jako hlavní. To by pak nemělo dlouhého trvání.
Dan: Mě osobně se nějak moc nedotýká a jsem za to rád. Jsem totiž introvert, to mluví za vše. (úsměv)
Eda: Na albu Trinity o tom máme i jednu píseň. Jmenuje se „Zrcadla". Spousta lidí se k vám chová jinak, když jste zrovna v záři světel, ale to bývá v poměru s normálním životem chvilkový okamžik. Mimo podium jsem, doufám, pořád tím stejným klukem jako jsem byl před dvěma lety.

* Jaké máte plány do budoucna?
Dan: Především se snažit být šťastný a alespoň trochu úspěšný, ať už v hudebním nebo osobním životě. To je cíl, kterého bych chtěl jednou dosáhnout.
Eda: Snažit se žít na maximum, nestresovat se a dělat to, co mě baví. Pokud jde o Poetiku, věřím, že uděláme ještě spoustu nových písní, které budou posluchače bavit tak, jako ty, které jsme vydali doposud.

* Chtěli byste se hudbou živit?
Dan: Já už se o to snažím, i když to občas není žádný med. Ale doufám, že je vše na dobré cestě a bude to jen lepší.
Eda: Také už jsem na tomto bitevním poli, stejně jako Dan. Uvědomuji si, že to není úplně jednoduchý způsob obživy, mnohdy s nejistým příjmem, ale pokud má člověk nějaký sen, je důležité jít mu naproti.

* Jaká máte civilní povolání?
Ondřej: Já už civilní povolání nemám. Letos jsem došel k bodu, kdy jsem dělal hudbu i zaměstnání na 50 % a jak říká babička – nemůžeš sedět jedním zadkem na dvou židlích.
Dan: Byl jsem markeťákem na zámku ve Žďáře.
Eda: Energetický analytik jednoho aukčního portálu, ale v současnosti to beru hlavně jako volnočasový koníček.

* Jak relaxujete, když nehrajete?
Ondra: Jezdím po koncertech, filmech a divadlech. Rád bych řekl, že čtu, ale většinou po dvou stránkách ztrácím pozornost a usínám. Nutno podotknout, že takhle „dvoustránkově" čtu Bratry Karamazovy už něco přes rok.
Eda: Snažím se většinu volného času trávit hlavně s přítelkyní, rodinou a nejbližšími. Poslední dobou navíc čistím hlavu běháním a baví mě snad všechny míčové sporty.

* Proč by vám měli posluchači poslat hlas v kategorii Objev roku?
Eda: Protože můžeme být důkazem toho, že i kluci z menších měst si dokáží plnit velké sny. Vysočina je specifický kraj, není jednoduché odtud prorazit. Slavík je nejsledovanější hudební anketa napříč generacemi, podle které se stále spousta pořadatelů hudebních akcí orientuje (bohužel). I když mohu mít k jejímu formátu výtky, už samotná nominace je v celorepublikové konkurenci úspěchem.
Dan: Těžká otázka, nerad se vychvaluji. Snad proto, že jsme asi jediní zástupci našeho kraje v této soutěži, děláme hudbu rádi a na nic si nehrajeme. Jsme obyčejní kluci z Vysočiny, co se snaží prosadit v těžkém světě showbusinessu a toto by nám velice pomohlo na další cestě.
Ondra: Nebudu lhát – nejsem fanoušek těchto anket a soutěží, ale skutečnost je taková, že kdyby se daná věc zadařila, tak nám to hodně pomůže. No a hlas by nám lidé mohli poslat třeba proto, že se jim naše tvorba líbí, anebo proto, že by se pak Zlatý slavík poprvé v historii uhnízdil ve Velmezu.

Poetika

poetika 2


EDUARD ROVENSKÝ – rapper a textař
Narodil se 23. 7. 1988 a trvale žije ve Velké Bíteši. Hudebně se projevoval už od útlého dětství, a už při studiu místní ZUŠ začal psát svoje první texty. Zlomovým okamžikem bylo pro Edu výběrové CD Lyric Derby v roce 2001. Postupně se z posluchače různých hudebních žánrů stal čistý posluchač „black music" a následně svoje nadšení začal transformovat do vlastní hudební seberealizace. Od roku 2008 spolupracuje s Danem, ze kterého se postupně stal jeho dvorní hudební producent a DJ.
DANIEL HRDLIČKA - skladatel a producent
Narodil se 29. 7. 1988 a bydlí ve Žďáře nad Sázavou. Od 5 let se věnuje hudbě – nejdříve flétna, o rok později začal hrát na piano v ZUŠ, kterou poté úspěšně absolvoval. Má rád různé hudební žánry, což ovlivňuje i jeho autorskou tvorbu. S tou začal v roce 2006 prvními pokusy o čistě klavírní skladby, o 2 roky později se dostal k hip-hopu a r'n'b, což ho oslovilo nejvíce. Od té doby mimo produkci pro různé zpěváky a rappery složil například i hudbu pro divadelní představení „Hrátky s čertem". S Edou začal spolupracovat v roce 2008 a od té doby společně tvoří a vystupují.
ONDŘEJ BREJŠKA - zpěvák
Narodil se 2. 5. 1993. Od té doby žije ve Velkém Meziříčí, kde studoval několik let na ZUŠ a docházel do dramatického studia. Právě díky dramatickému studiu se rozhodl věnovat se ochotnickému divadlu. V roce 2010 se stal spoluzakladatelem muzikálového divadla a zkusil si nejen práci na jevišti, ale především vedení divadla, režii a tvorbu choreografií. Poté založil hudební skupinu, se kterou v roce 2015 vyhrál regionální soutěž Vysočina hledá talent. V roce 2015 dal také vzniknout dalšímu divadlu – tentokrát dramatickému. Roku 2016 byl Ondřej osloven Eduardem a Danem ohledně spolupráce na novém projektu a jelikož si s nimi dvěma rozuměl jak po stránce lidské, tak hudební, tak začali tvořit spolu.
TOMÁŠ KOZINA – kytarista
Tomáš se narodil se 7. 5. 1993 v Třebíči. Pochází z Velkého Meziříčí, ale momentálně žije v Brně. Hudbu má rád od mala, už v útlém věku hrál na klávesy, kdy se sám učil hrát podle not, ale aktivně se hudbě věnuje až od roku 2014, kdy se začal doma učit hře na kytaru a následně také založil s Ondrou pop-rockovou hudební skupinu. K Poetice se na místo kytaristy přidal začátkem roku 2017.
DAVID HOFFERIK – bubeník
David se narodil 15. 8. 1987 v Brně. Hudbě se začal věnovat v 15 letech a prvotní impuls nastal při poslechu kapely Korn - Follow the leader. Navštěvoval soukromé učitele hry na bicí a postupem času zakládal nebo spolupracoval s kapelami spíše tvrdšího žánru. Po 10 letech živého hraní na hardcorové scéně se rozhodl zamířit jiným směrem. V Poetice je stejně jako Tom od roku 2017.

Připravila.: Iva Horká

 

 

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru