Popeleční středou skončilo masopustní veselí

OstatkyRuda3V Rudě se vozili na slonovi
Letošní masopust, u nás zvaný ostatky, se nám vydařil. A to hlavně díky naší spřátelené obci Študlov z Valašska, z které nás přijela podpořit početná skupina masek a i kapela. Obyvatelé a návštěvníci obce tak mohli taktéž nahlédnout, jak probíhá oslava masopustu, alias fašanky, na Valašsku.


Obcí tak procházela rekordní skupina necelých 60 masek, které vytvářely pravou kulisu dne. Malé děti se mohly svést na slonovi, k vidění byla i spousta dalších zvířátek, známých pohádkových postav a nejrůznějších bytostí. Masky doplnily i postavy ze známého filmu Na samotě u lesa. K posílení ostatkového průvodu čekala skoro u každého domu spousta jídla a pití, které podporovalo dobrou náladu a pomohlo zvládnout celé skupině tak náročný úkol – obejít naši obec.
Děkujeme tedy všem, kteří se jakoukoli měrou podíleli na úspěšné oslavě masopustu, ať již v podobě masek, nebo v kuchyni při výrobě ostatkového guláše či při pořizování záznamů z celého dne.
Další fotografie a video z ostatků můžete zhlédnout na webových stránkách Obce Ruda: www.obecruda.cz.

-kad-

OstatkyRuda1OstatkyRuda2OstatkyRuda4OstatkyRuda5

 

I v domově pro seniory voněly jitrnice a prošel průvod masopustních masek
V posledním lednovém týdnu se nejdříve konala Tradiční zabijačka. Přípravy probíhaly už od časného rána, kdy se zatopilo v zahrádce pod kotly. Muži se pak pustili do bourání masa za bedlivého dohledu obyvatelek domova. Odpoledne už se ochutnávaly teplé škvarky či vařený ovar, dobroty se zapíjely točeným pivem, plnily se jitrnice, jelita a tlačenka. Hladký průběh zajišťovali nejen pracovníci domova – kuchař a řezník v jedné osobě, údržbáři a pracovnice terapií, ale i děvčata z Výchovného ústavu ve Velkém Meziříčí. Pozvání na zabijačku přijal i jeden ze zastupitelů Velkého Meziříčí pan Vít Ráček, který ji ochotně finančně podpořil. Všem jmenovaným patří za pomoc velký dík.
„Naši tlačenku ocenily i zástupci zřizovatele, hejtman kraje Jiří Běhounek a jeho náměstci Vladimír Novotný a Pavel Franěk, kterým jsme na jedno z pracovních jednání na krajský úřad v Jihlavě v rámci dobrých sousedských vztahů malou ochutnávku doručili", prozradil ředitel domova Vítězslav Schrek.
O týden později ve středu 7. února domovem procházel masopustní průvod masek. I zde významnou roli sehrála děvčata z Výchovného ústavu, která se na průvod velmi zodpovědně připravila a vyzdobila. K dokreslení správné atmosféry nesměla chybět pořádná muzika, o kterou se postaral harmonikář Václav Švihálek. Cestou se nabízela ochutnávka z nedávné domácí zabijačky a božích milostí, které pekly dívky z VÚ. Do masopustního veselí se obyvatelé s radostí zapojovali, řada z nich měla excelentní kostýmy. Průvod tak byl velmi pestrý a vykouzlil mnoho úsměvů na tváři.
„Masopustní průvod v domově je rok od roku hezčí. Masek se opravdu sešlo hodně, ani já jsem neodolala a alespoň na chvíli se též přestrojila. Díky krásné muzice jsem si mohla i zatančit a o to to byl krásnější zážitek," komentovala jedna z aktivních obyvatelek domova.

Kristýna Pokorná

OstatkyZab1OstatkyZab2

 


Maškarní průvody chodily i v dalších obcích
Další fotografie zachycují ostatky ve Lhotkách, kam zavítal „Babiš" i s čapím hnízdem, a v Pikárci, kde se těšili ze zpěvu „Alexandrovců".

OstatkyLhotkyOstatkyLhotky2OstatkyPikarec

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru