V Dolních Heřmanicích zahrály i rakouské dechové kapely

hermanicka dechovka_2018_2V Dolních Heřmanicích u Velkého Meziříčí proběhl 11. srpna jubilejní 10. ročník Heřmanické dechovky. Již podruhé zde vystoupily i rakouské kapely, a to díky projektu EU Interreg - Rakousko - Česká republika, proto do Heřmanic přijel kromě příznivců tohoto žánru z jižních Čech a jižní Moravy i autobus návštěvníků z Rakouska.

Letos proběhnou ještě dvě tato setkání, a to 8. září v Chýnově, dále pak v rakouské obci Liebenau.
Kapely i příjemné počasí, které vystřídalo tropická horka, přilákaly stovky posluchačů. „Letošní účast návštěvníků byla po prvním ročníku v roce 2009 druhou největší. Festivalu se účastnilo přes 500 návštěvníků a kolem 100 vystupujících muzikantů," sdělil starosta Dolních Heřmanic Josef Prudík. Příznivce dechové hudby přivítal i zpěvák a bavič Karel Hegner, který akci moderoval. Mezi nimi byli hosté textař Jaroslav Hájek a skladatel Ladislav Prudík, kteří spolu s moderátorem na akci vystoupili a pustili i nahrávku své písně Mácova Kamenická polka, jíž nahrála Státní opera Praha a jež se u posluchačů dočkala velkého úspěchu.
Na festivalu se představila jako první Veselka Ladislava Kubeše. Následovala rakouská kapela Bradlaranka, která hrála bez zpěváků, a tak si s nimi poslední písničku německy zazpívali zpěváci z kapely Muzikanti z jižních Čech, která vystoupila jako další v pořadí. Návštěvníci si mohli poslechnout i domácí Muzikanty Ladislava Prudíka pod vedením trumpetisty Ladislava Prudíka mladšího a jeho otce. Kromě svých písní kapela zahrála i něco z repertoáru Jiřího Volfa a Jaroslava Hájka. Festival končil vystoupením moravské kapely Túfaranka.
Velký podíl na uskutečnění projektu má kapelník Radek Hruška, který vedl Muzikanty z jižních Čech, díky patří také zvukaři Janu Preislerovi. I když podle vyjádření Josefa Prudíka náklady na tuto akci převyšují příjmy, s pomocí Evropskému fondu pro regionální rozvoj Interreg - Rakousko - Česká republika, který pokryje 80 % nákladů, se bude konat další ročník. „Příští rok jsou předjednány dvě špičkové kapely, a to Kumpánovi muzikanti a Babouci. Vše bude záležet na okolnostech a jejich programu, jelikož zahraniční vystoupení obnáší výrazně větší honorář než u nás v ČR," dodává ještě starosta. A tak jestli půjde všechno dobře, příznivci dechovky se mohou těšit na příjemný den příští rok.
Zpracovala: Nikola Malcová, foto: ML

hermanicka dechovka_2018_4

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru