T. Ouředníček pojede Dakar 2019

Dakar 2019_tiskova_konference_v_praze_vysocinske_tymyČeši na Rallye Dakar 2019 spojí síly

Týmy z Vysočiny spojily před Dakarem síly. Tomáš Ouředníček a Martin Prokop pojedou na Dakar 2019 společně v týmu MP-Sports!
Necelé dva měsíce zbývají do startu proslulé Rally Dakar.

Přípravu na start v peruánských dunách mají za sebou i dva Dakarem ošlehané týmy z Vysočiny – velkomeziříčský tým South Racing CE Tomáše Ouředníčka a jihlavský MP-Sports s jezdcem Martinem Prokopem.
„Plánovali jsme, že na Dakar pojedeme každý sám, ale okolnosti nás nakonec přivedly k tomu, že jsme se rozhodli spojit svoje síly a obě naše posádky odjedou do Jižní Ameriky jako jeden tým MP-Sports,“ svěřil se s aktuální novinkou Tomáš Ouředníček. Pod hlavičkou jedné stáje se tak v lednu do Peru vypraví dva nejúspěšnější čeští účastníci dakarské rallye v kategorii osobních aut. Tomáš Ouředníček dosáhl ještě jako navigátor spolu s Miroslavem Zapletalem na senzační sedmé místo v absolutním pořadí v roce 2009.
Martin Prokop toto umístění vyrovnal v letošním roce. „Máme opravdu špičková auta a špičkový tým, Martin je neuvěřitelně dobrý v dunách, a to se bude v Peru určitě hodit,“ říká Ouředníček.
On sám má za sebou sezonu, kterou spolu s navigátorem Davidem Křípalem odstartovali heroickým výkonem na Rally Dakar 2018. Nejtěžší ročník v historii nejtěžšího motoristického podniku planety se jim v barvách mezinárodního týmu South Racing podařilo dokončit vzdor vytrvalým technickým potížím, ale hned následující start v dubnovém prestižním závodě dakarské série Morocco Desert Challenge jim přinesl problémy, které poznamenaly celý letošní rok. „Do Maroka jsme přijeli obhajovat první místo z předešlého roku. Konečně jsme měli k dispozici plně funkční auto a věřili jsme si. Už v první rychlostní zkoušce jsme ale asi sto metrů před cílem vjeli stoosmdesátikilometrovou rychlostí do neoznačené díry. Zastavili jsme se až po nekonečných čtrnácti vteřinách, během nichž šlo naše auto devětkrát přes střechu,“ popsal Ouředníček.
Oba muži v kabině sice zázrakem přežili bez vážnějších zranění, speciál Ford Ranger však byl zničen. „Sezonu jsme odzávodili ve starším Hummeru, ale konkurenceschopné auto jsme bohužel postavit nestihli,“ říká Ouředníček.
V téměř beznadějné situaci dorazila do Velkého Meziříčí nabídka, která se podle Ouředníčkových slov neodmítá. „Martin Prokop, který se letos na Dakar připravuje se spolujezdcem Janem Tománkem, nám nabídl, abychom jeli v jeho týmu,“ popsal náhlý zvrat pětinásobný účastník dakarského dobrodružství. Nebude to však jejich první spolupráce. Na uplynulé dakarské rallye to byl právě Ouředníček, kdo dotáhl nepojízdný Prokopův Ford Raptor do cíle jedné z etap a jihlavskému jezdci tak výrazně pomohl k historickému úspěchu.
Spolu se spolehlivým parťákem Davidem Křípalem bude mít Ouředníček mít k dispozici speciál Ford Raptor s pětilitrovým osmiválcem z Fordu Mustang – takřka stejným, na jaký je zvyklý ze svého Rangeru. „Společně máme určitě šanci na úspěch. A navíc si všichni užijeme toho, že se v týmu mluví česky,“ uzavřel Tomáš Ouředníček.
Video z pomoci Tomáše Ouředníčka Martinu Prokopovi na Dakaru 2018 najdete na https://youtu.be/8YzAh3BdPFk.
Závodní kariéra Tomáše Ouředníčka (* 1969 Brno) začala v roce 2008, kdy se stal co-pilotem Miroslava Zapletala. Posádka tehdy dokončila první společný Dakar na neuvěřitelném 7. místě (3. místě v kategorii T1.1) a dále pokračovala vítězstvími v maďarském a českém šampionátu. Ani vážná nehoda během Dakar Rally 2010 posádku nezastavila. Tým se dokázal v roce 2011 vrátit zpět ke světové elitě a umístil se ve FIA Světovém poháru na 4. pozici. Po startu (a dojetí do cíle) v kategorii kamionů na Dakaru 2012 a krátké pauze v roce 2013, se Ouředníček rozhodl vrátit zpět v závodní sezoně 2014, ale tentokrát za volantem. Vybral si závodní speciál Hummer H3 EVO a ve FIA Mistrovství Středoevropské zóny s ním debutoval rovnou na 2. místě celkově. V roce 2016 závodil v týmu Buggyra Racing a jako pilot úspěšně dokončil Dakar 2016 (46. místo celkově, 22. místo T1.1). Po dvou letech (a mnoha vítězných titulech v kategorii) se rozhodl k dalšímu kroku vpřed. Začátkem sezóny 2017 přesedlal na ex-tovární Ford Ranger Dakar pod vlajkou globálního týmu South Racing. Společně s novým navigátorem Davidem Křípalem vyhráli největší africký závod a třetí největší rally-raid na světě Morocco Desert Challenge 2017. V sezóně 2017 posádka obsadila bronzovou příčku v kat. T1.1 v Mistrovství Maďarska. Ve FIA Světovém poháru Ouředníček obsadil 15. místo ve Španělsku, 8. místo v Maďarsku a 15. místo (4. místo T1.1) v Oilibya rally du Maroc.
Tomáš Ouředníček je stále nejúspěšnějším českým automobilovým dakarským navigátorem. RALLYE DAKAR 2009 – posádka Zapletal-Ouředníček vybojovala český historický úspěch: 3. místo v kategorii T1.1, 7. místo celkově (na startu 177 aut, malý český tým porazil dva tovární týmy, první Mitsubishi v cíli).). S navigátorem Davidem Křípalem úspěšně dokončil Dakar 2018 na 33. místě a 18. místě v kategorii T1.1.

Týmy z Vysočiny spojily před Dakarem síly

Tomáš Ouředníček aMartin Prokop pojedou na Dakar 2019 společně v týmu MP-Sports.
Tým MP-Sports tentokrát do nejtěžšího závodu světa Rallye Dakar nasadí dva vozy Ford F - 150 Raptor, přezdívané Shrek I a Shrek II.
Sehraná dvojice Martin Prokop a Jan Tománek vyrazí do dun se zcela nově postaveným vozem, který oproti původní verzi disponuje některými důležitými zlepšeními. Za volant původního Raptoru usedne Tomáš Ouředníček v doprovodu navigátora Davida Křípala.
O přípravách a cílech obou posádek před odjezdem na Rallye Dakar 2019, ale i o stavbě a technických detailech nového Shreka Evolution, se hovořilo na tiskové konferenci minulou středu v Praze.
Tomáš Ouředníček & David Křípal
Martin Prokop & Jan Tománek

Tisková konference Ford ČR – Dakarské posádky týmu MP-Sports oficiálně

Když v uplynulém ročníku Rally Dakar odtáhl jezdec Tomáš Ouředníček do cíle jedné z náročných etap nepojízdný Ford Martina Prokopa a umožnil mu tak dokončit nejtěžší motoristický podnik planety, ani jeden z nich určitě netušil, že za několik měsíců dostane Ouředníček na oplátku lano od Prokopa. Týmy z Vysočiny se totiž rozhodly spojit své síly a pojedou na Dakar 2019 společně v týmu MP-Sports.
Obě posádky MP-Sports: Ouředníček – Křípal a Prokop – Tománek byly novinářům oficiálně představeny na tiskové konferenci Ford ČR. Moderátor Jan Říha se zajímal nejen o jejich vzájemnou spolupráci, ale také o legendární Rally Dakar 2019, která od 6. do 17. ledna zavítá na území Peru a přichystá pro účastníky nástrahy na deseti etapách a pěti tisících závodních kilometrech.
V pražské Černé Labuti popřál celému týmu mnoho štěstí i PR manager Ford Česká republika pan Martin Linhart. Obě posádky prezentovaly své partnery a poděkovaly jim za podporu při přípravách na Rallye Dakar 2019. Dík za technickou podporu patří společnostem MusicData, EPSON a ProofVision.

https://www.facebook.com/SouthRacingCE/

http://www.southracing.cz/

https://www.facebook.com/TomasDKR/

https://www.instagram.com/southracingce/

Dakar 2019_Ourednicek_Prokop_Martin

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru