Kocábka, která zdolala všechny bouře

equipe18Team HCAT Les Boucaniers/HHK VM vítězem největšího Francouzského mezinárodního dětského hokejového turnaje Bauer Trophée des Petits Champions

Jak to vsechno začalo
Jako každým rokem, APH organizuje již 29. ročník Trophée Bauer Petits Champions, největší sraz mladých hokejistů v Evropě. Turnaj probíhá ve třech kategoriích – U9 – U11 a U13 souběžně ve třech alpských městech: Briançon, Orcières Merlette a Gap.
V lednu 2019 doplňuje čtyřčlenný tým HCAT Les Boucaniers z Toulonu tým z České republiky. Parta rodičů okolo HHK Velké Meziříčí dala dohromady 6 hráčů. Je nás celkem 9 hráčů a brankář.
Pátek večer – seznamka
Po 1300 km přijíždí česká část výpravy na ubytovnu u zimáku. Přes všechny ujeté kilometry, děti i rodiče jsou v pohodě a s úsměvem.
Sobota 20. 4. 2019
První zápas v naší skupině v 15 h 30 min. proti Švýcarskému týmu. Máme poněkud obavy, jelikož švýcarské a italské týmy patří každoročně k favoritům turnaje. Otázka – jak rozdělit děti efektivně do řad. První řada relativně sehraná česká Adam, Sam a Vítek. Druhá řada Amálka a Monika a k nim francouzský hráč s českým původem Lukáš. Je nejmenší a nejmladší ze všech, tak si říkáme, že holky ho vezmou pod křídla.
Třetí řada francouzská – 3T – Timofey, Timothé a Thibaut. Do brány Artur.
Vhazování a představení začíná, dámy a pánové. To co vidím, mi vyvolává blažený úsměv. Takovou úroveň dětského hokeje, jakou předvádí první trojka, jsem ve Francii nezažila. Říkám si ať už to dopadne jakkoliv, to stojí za podívanou. Naskočí druhá trojka, to nejsou hokejistky, to je hokejový balet co ty holky předvádí a Lukáš s nimi funguje. Třetí trojka naprosto očarována výkonem svých spoluhráčů, jede naplno, tak jak se má. Funguje to. Celý tým funguje dohromady. Jediným společným jazykem je hokej. Připisujeme si vítězství 13:2. A jsme nadšeni. Všichni. V dalším zápase porážíme italský tým z Padovy. Poté porážíme Francouze ze Chambéry.
Neděle 21. 4. 2019
Víme dobře, že pokud chceme bojovat o medaile (a to chceme!), musíme skončit ve skupině nejhůř druzí. První zápas – ani chytré Lišky (Renards) z Orleans si na nás nepřišly. Výhra 10:3. S každým vítězstvím, napětí na stadionu stoupá. Začínáme být středem zájmu ostatních týmů. Nastupujeme proti Gapu, tým místní extraligy Magnus. Zápas je napjatý, s vypjatou atmosférou. Soustředíme se na hru. Konec a výhra 12:2.
Začínáme věřit. Další zápas proti Lyonu skončí výhrou 11:2. Čeká nás poslední zápas dne proti Nice. To už o nás ví opravdu celá tribuna. Náš kotel se staví do rohu za plexi, aby je děti viděly. Můžeme se spočítat na prstech dvou rukou. Ale máme ty nejlepší fanoušky na světě. 190 centimetrový Krtek (Vítkův tatínek) je na kolenou se slzami v očích a zoufá – ja to nedám. Naši hráči se soustředí na hru, těžko stravitelná prohra pro ambiciózní Nice 3:11. Jsme první ve skupině.
První fáze turnaje splněna na 100 %.
Pondělí 22. 4. 2019
Ze čtvrtfinále postupujeme přes Švýcarský Yverdon. První čisté skóre pro Artura 4:0. Zápas na úrovni a ve vzájemném respektu.
Souper o postup do finále je výsledkem losovaní – v každém případě se bude hrát buď se Švýcary nebo s Italy. Porážíme Rebel tým ze Švýcarska vysoce 10:2. Jsme ve finále proti HCB Fox Academy z Bolzana. Zápas je napjatý a vyrovnaný. V polovině zápasu prohráváme 1:2, v dalším střídání se nám podařilo vyrovnat na 2:2. V předposledním střídání se podařilo Vítkovi vstřelit vedoucí gól a v závěrečných infarktových minutách naši zlatí hoši uhájili vítězství. Bolzano ma skvělého brankáře. Ze dvaceti střel pouští pouze 3. Ale to nám stačilo!
Tento neuvěřitelný příběh dětí, které se neznaly a nemluvily stejnou řečí skončil jako pohádka. Jejich jména zůstanou navždy vyrytá na Trofeji Petits Champions, po boku jmen Pavla Zachy a Radka Koblížka, kteří se zúčastnili tohoto turnaje v roce 2006.
Hokejová srdíčka našeho týmu tloukla v průběhu celého klání překrásnou a jedinečnou nezapomenutelnou symfonii.
Co nezažiješ, nepochopíš…
Rekapitulace:
10 zápasů / 10 výher
celkové skóre 85:22
Sestava Toulon / Velké Meziříčí: Allison Lukáš, Gerard Thibaut, Lobov Timofey, Rivet Timothé, Antalíková Monika, Karásková Amálie, Krejčí Artur, Martinec Vít, Pešek Samuel, Bednář Adam. Trenér: Aleš Karásek
Převzato z Francouzkého tisku, autor Karin Nogova (pro ML HHK)

HokejFran1HokejFran2HokejFran3HokejFran4HokejFran5HokejFran6HokejFran7HokejFran8HokejFran9HokejFran10HokejFran11HokejFran12HokejFran14HokejFran15HokejFran16HokejFran17

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru