Výročí 130 let od vzniku prvního sportovního klubu ve Velkém Meziříčí

CykloklubToto číslo týdeníku Medřičské listy vychází ve středu 22. května 2019. Zítřejší den je 23. květen. A právě v tento den před 130 lety se v roce 1889 konala ustavující valná hromada českého klubu velocipedistů ve Velkém Meziříčí (ČKV VM).

Jinými slovy šlo cyklistický klub používající vysoká a i obyčejná jízdní kola, případně tříkolky. Na valné hromadě byly přečteny úředně schválené stanovy a zvolen výbor. Zakládajících členů bylo 16. První slovo názvu „Český“ se odvíjelo od jazykového původu členů, to je češtiny. V období Rakousko-Uherska byly také kluby německé.
Nový klub se zdárně vyvíjel, přibývalo členů, rozšiřovala se náplň činnosti. Většina klubů na území Čech a Moravy provozovala tzv. cyklistickou turistiku, výlety na jízdních kolech. Meziříčský patřil k těm, kteří pořádali také klubové i veřejné závody. Proto jej můžeme označit jako sportovní.
Na fotografii jsou členové výboru a instruktoři (trenéři) ČKV VM v roce 1892. S nimi je vyfocený Jan Čermák, profesionální jezdec klubu ČKV VM Praha (o 20 let později první pilot v českých zemích s mezinárodním diplomem). Jako meziříčský rodák pomáhal klubu nejen cennými radami. Na fotografii je dvojčlenné zadní řadě na vysokých kolech první zleva. Vedle něj je Dienelt Julius, a v první řadě další známé meziříčské osobnosti.
Základní význam ČKV VM spočíval na začátku 20. století zvláště v tom, že náplň činnosti byla r rozšiřována o další druhy sportu – oddíly fotbalu, hokeje na ledě, lyžování i tenisu. Pod hlavičkou ČKV VM patřily nové sportovní odbory k nejlepším na Moravě. Přibyla tak skupina sportů, které oslavily v roce 2006 sté výročí organizovaného sportu ve městě.
Nezapomeňme proto na stěžejní úlohu meziříčských velocipedistů na přelomu 19. a 20. století ani v dalším průběhu roku 2019.
Text a archivní foto: Ing Antonín Dvořák, Velké Meziříčí

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru