Házená muži: hodnocení sezony 2017–2018

Haz muziHázenkáři sezonu 2017/2018 prožili v klidném středu tabulky a zakončili ji pěkným čtvrtým místem. V podzimní části sezony se povedlo vyhrát první dvě utkání s Kuřimí i v Cerekvi. Pak přišlo první zklamání a to porážka 20:22 v domácím prostředí s Napajedly (zřejmě nejsmolnější zápas sezóny).

Pak následovaly dvě prohry s favority soutěže s Ivančicemi a Maloměřicemi. Zpět do pohody nás dostalo vydřené utkání v Bohunicích, které skončilo remízou (střelecký koncert leváků Svoboda-Večeřa) 21:21. Následovala střelecká paráda před domácím publikem proti slabému Brnu B a následně prohra v Telnici. Poslední domácí zápas proti Kostelci, podalo družstvo zřejmě nejlepší a nejkoncentrovanější výkon podzimu a vyhrálo v poměru 27:19. Poslední utkání na palubovce zachraňujícího se Prostějova ovlivnil výkon rozhodčích a my jsme se museli těžce smířit s porážkou 21:22 (body které nás opět hodně mrzeli v celkovém součtu). Po podzimní části jsme se pohybovali na pátém místě, což bylo vzhledem k absencím některých klíčových hráčů v několika utkáních dobrým výsledkem.
Do jarní části soutěže jsme vstoupili porážkou v Kuřimi, což se projevila absence přípravného turnaje (plánovaný turnaj v H. Brodě byl zrušen, což nabouralo přípravu) a na hřišti jsme působili nesehraným dojmem. Pak následovala výhra s Cerekví a cenná remíza v Napajedlích. Následovala výhra v Juliánově o branku (nejhorší utkání z pohledu obrany) a stoupající formu jsme potvrdili v pěkném utkání doma s Ivančicemi, které jsme tak připravili o možnost bojovat o postup do baráže. Následovala prohra v Maloměřicích (jasný vítěz soutěže a i po dvou jasných výhrách v baráži zaslouženě postupující do 1. ligy), se kterými jsme drželi krok pouze 25. minut. Pak už se střídali doma výhry s Bohunicemi, Telnicí a Prostějovem a venku porážky s Brnem B (nejméně povedené utkání za sezonu) a Kostelcem, kde na výhru určitě i v menším počtu bylo. Na „jaře" naše družstvo v domácím prostředí neprohrálo a dokázali jsme bojovností porazit „házenkářštější" soupeře. V celkovém součtu jsme tedy posbírali 24 bodů, což stačilo na 4. místo. Umístění hodnotíme pozitivně, maximum mohlo být třetí místo nebýt některých zbytečných porážek. První Maloměřice byli jasným lídrem soutěže. Střed tabulky byl velmi vyrovnaný.
Hodnocení herního projevu:
Brankařská trojice Poul-Kotík-Drápela se skvěle doplňovala a nebylo jediné utkání, kdy by golmani nebyli oporou.
Obrana fungovala poměrně spolehlivě, když střed obrany měli na starosti především Lečbych-Večeřa. Zde zaskakovali Svoboda, Macoun. Na druhých obráncích byl spolehlivý Pavel Kříbala, kterého jsme nasazovali na nejlepší střelce, což se vždy vyplatilo. V průběhu sezony se podařilo zlepšit obrannou činnost křídel, která je také velmi důležitá tak, aby pomáhala celému týmu. V celkovém součtu jsme měli třetí nejlepší obranu, respektive druhé/třetí místo v obdržených brankách (pozn. Napajedla a Ivančice mají méně obdržených branek díky kontumaci utkání, Napajedla s Brnem a Ivančice s Brnem a D. Cerekví)
V útoku jsme si nastavili určitý systém hry, který když jsme dodržovali a pokud jsme nevymýšleli nějaké nesehrané situace, přinášelo to své ovoce a i požadovaný výsledek. Na to že jsme měli typického střelce pouze Večeřu, někdy Svobodu nebo Strašáka, tak díky snaze o systémovou hru jsme dokázali utkání zvládnout. V těch těžších utkáních nás právě absence dalšího typického střelce omezovala. Křídla podávala nevyrovnané výkony. Nejlépe si vedl zkušený Živčic. Hra pivotů měla stoupající tendenci a během sezony jsme ji také dokázali zlepšovat.
Určitě se vyplatil hrát útočný systém se sedmi hráči v poli, bez brankáře. Některá utkání jsme díky tomu vyhráli nebo si vylepšili výsledek. I přes to, že tento systém se při menším tréninkovém objemu špatně trénuje, jsme ho dokázali poměrně zdatně aplikovat.
Určitě jsme zaostávali v rychlém přechodu do útoku, který jsme neměli natrénovaný a nechtěli jsme dělat příliš mnoho chyb, tak jsme jej příliš nepraktikovali.
Tým je zkušený, řekl bych, takticky jsme byli docela vyzrálí, spíš někdy chyběla kondice a síla. Rozhodně nechyběla týmová souhra a bojovnost! Hlavně po celou sezonu byla dobrá nálada v šatně a to nás asi bavilo nejvíc! V závěru sezony se vrátil po dlouhém zranění Tomáš Stupka, který je příslibem pro příští sezóny. Nastoupili také dorostenec Dominik Buchta. Každý z hráčů např. obranář Macoun či levoruký Pažourek si dokázal najít v týmu svoji roli a tu se snažili naplňovat!
V našich barvách působili dva naši odchovanci Filip Svoboda a Vojtěch Drápela, kteří se působí v juniorské reprezentaci ČR. Vyhráli s družstvem HC Zubří první dorosteneckou ligu starších dorostenců a suverénně i opanovali Československý pohár.
V příští sezoně bychom chtěli navázat na tuto sezonu, dobře se připravit a hrát o přední místa v tabulce. Postupující Maloměřice nahradili Maloměřice B a Napajedla, která budou hrát jinou skupinu, nahradila Olomouc, zde předpokládám zhruba stejnou nebo lepší kvalitu.
V příští sezoně již za naše družstvo nebude zřejmě nastupovat Vojtěch Drápela, který zřejmě bude mít extraligové angažmá. Jinak družstvo zůstává ve stejném složení. Bohužel do přípravy nenaskočí kvůli zdravotním problémům Roman Matušík, který zřejmě bude muset vynechat ještě celou sezonu. Úkolem v příští sezoně bude zapracovat do týmu několik hráčů přecházejících z dorostu – Kratochvíl, dále věkově straší dorostence, kteří budou hostovat v Dolní Cerekvi ve starším dorostu Babáček, Buchta, Hnízdil, Benda a Petr Kavka hostující do staršího dorostu HC Zubří.
Kádr by měl být širší, doufejme že nám to pomůže především zkvalitnit tréninky.
Realizační tým v podobě trenér Ladislav Šidlo, asistent trenéra Michael Bezděk a vedoucí družstva Petr Kácal, zůstává stejný.
Muži přípravu zahájili 1. srpna, kdy se první týdny budou věnovat kondici a fyzické připravenosti. Jako teambuildingovou akci odehrají muži turnaj v Třešti. Ostré přípravné utkání sehrají proti Juniorce HC Zubří, která bude ve Velkém Meziříčí na soustředění. V závěru přípravy ještě sehrají muži přípravný turnaj v Horce nad Moravou. Novou sezonu odstartují muži utkáním 1. kola Českého poháru v prvním zářiovém víkendu v Kuřimi. První utkání soutěže je naplánováno na 23. září v Brně Juliánově.
Hráli: Ondřej Poul, Libor Kotík, Vojtěch Drápela, František Kratochvíl – Vítězslav Večeřa, Roman Matušík, Petr Babáček, Ladislav Šidlo, Filip Svoboda, Martin Janíček, Jakub Bezděk, Miloš Necid, Jan Lečbych, Jiří Kaštan, Pavol Živčic, David Kubiš, Martin Fiala, Filip Macoun, Tomáš Pažourek, Tomáš Frejlich, Michael Ambrož. Trenér Ladislav Šidlo, asistent trenéra Michael Bezděk, vedoucí družstva Petr Kácal.

Trochu historie – 2. liga mužů Morava Jih
2017/2018 – 4. místo
2016/2017 – 7. místo
2015/2016 – 12. místo
2014/2015 – 1. místo
2013/2014 – 3. místo
2012/2013 – 7. místo
2011/2012 – 6. místo
2010/2011 – 9. místo
2009/2010 – 4. místo
Ladislav Šidlo, foto Jaroslav Hugo

Haz tab1Haz tab2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru