Sté výročí republiky slavili i lidé v našem regionu

PomnikVelmi významné výročí Československé republiky, která se 28. 10. 2018 dožila stovky let, lidé patřičně oslavili. Velkolepé akce probíhaly zejména v Praze a i v dalších městech a obcích.

Oslavoval Kraj Vysočina či Velké Meziříčí, jehož zástupci zasadili lípu, a Velkomeziříčští navíc odhalili opravený pomník. Jednu z velmi vydařených oslav připravilo město Velké Bíteš v předvečer svátku. Začalo se slavnostními projevy zástupců města, kraje a církve, následovaly žehnání nových symbolů policie a hasičů, výstava v předsálí sálu kulturního domu, kde visely obrazy našich prezidentů a dalších osobností, a doprovodný program – např. hra na flašinet před vchodem do budovy, poštovní úřad, dobové noviny apod. v předsálí kulturního domu.
Slavnostní atmosféru celého večera, který trval téměř čtyři hodiny, umocnilo vystoupení chlouby Bítešských, a sice národopisného souboru Bítešan a nepochybně skupina Hradišťan v čele s Jiřím Pavlicou, který neváhal pozvat hosty – duo dudaček či rusínskou houslistku.
Pozvání na akci přijali jak zástupci Kraje Vysočina, tak bývalý senátor či starostové okolních měst – z Velkého Meziříčí, Nového Města na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Osové Bítýšky a dalších obcí.
Velkomeziříčští pořádali oslavné akce už cca od léta. jejich vrcholem však bylo nedělní odhalení opraveného pomníku padlým v 1. sv. válce a vysázením lípy v parčíku na Lipnici.
Slova se mimo jiné ujal starosta města Josef Komínek, který spolu s místostarostkou Jiřinou Jurdovou provedli vlastní odhalení pomníku, jenž opravil sochař J. Marek ml. Promluvil též radní kraje Martin Hyský a profesorka gymnázia Eva Kočí Valová.

Připomněli historii národa, ale i hrdinnost zdejších občanů. Zazněl také Kainarův epitaf či chorál Svatý Václave a Masarykova milovaná písnička Ach synku, synku v podání zdejšího sboru.
Slavnostní akt naproti gymnáziu zakončily salvy z pušek a státní hymna.

Připravila: Iva Horká

Ve fotogalerii najdete kromě Velkého Meziříčí a Velké Bíteše také snímky z oslav zmíněného výročí, které proběhly v Křižanově, ve Vídni či v Mostištích.

Snímky dole zachycují vojenskou salvu a shromáždění lidí, kteří přišli na slavnostní akt. 2× foto: Antonín Dvořák

Lípu zasadila pravnučka TGM Charlotta Kotíková

K úkolu zasadit lípu – Strom republiky – byl přizván hejtman Kraje Vysočina J. Běhounek, primátor statutárního města Jihlavy Rudolf Chloupek, rektor VŠPT Jihlava Václav Báča a  J. E. velvyslankyně Kanady Barbara C. Richardson a pravnučka T. G. Masaryka Charlotta Kotíková. Vysazení Lípy republiky zapadá do konceptu celokrajské aktivity. Po území Kraje Vysočina byly zasazeny stovky pamětních lip. Po zasazení poslední budou vyhlášeny českým rekordem.  

Patnáct vlajek České republiky v oknech hlavní budovy sídla Kraje Vysočina na Žižkově ulici v Jihlavě a jedna oficiální vlající vlajka na štítě čelní budovy hejtmanství byly zaevidovány do právě probíhajícího pokusu o nový český rekord pelhřimovské Agentury Dobrý den o nejvíce českých vlajek vyvěšených 28. října. Kraj Vysočina se připojil k akci Český den s českými vlajkami. Minulý pátek po 11. hodině bylo do rekordu přihlášeno více než 12,5 tisíce vyvěšených vlajek po celé republice.                      Text a foto: -krú-

V Mostištích pouštěli lampiony štěstí

Mší svatou začaly minulou neděli oslavy stého výročí republiky v Mostištích. Tam si lidé ale připomněli i Dušičky, a za zemřelé se pomodlili u brány. Přítomný kněz požehnal zasazené lípě, děti přednesly básničku, zasloužilí hasiči dostávali medaile a budoucím generacím přítomní uschovali do země pamětní schránku. A kdo měl zájem, mohl se vypravit na výstavu do kulturního domu. Ta připomněla doby dávno minulé a do současnosti se pak lidé přenesli, když vypouštěli lampiony, jak jinak než v barvách republiky.

Text a foto: ML

I ve Vídni slavili sté výročí naší republiky


Oslavy výročí 100 let od založení samostatné Československé republiky s výsadbou lípy svobody proběhly o víkendu také v obci Vídeň. Vedení obce spolu s děkanem Pavlem Šenkyříkem, který posvětil pamětní desku a lípu, proneslo proslovy a všichni si poté svorně připili bílým vínem či džusem. Ač panovalo nepříznivé počasí, přesto se sešlo poměrně dost občanů. Při sázení lípy přiložili ruku k dílu jak představitelé obce, tak členové místních zájmových spolků (myslivci, sportovní klub, SDH). Zábava pokračovala v kulturním domě za doprovodu živé hudby.

Text a foto: kronikářka obce Vídeň

 

Pomník padlým 1914-1919, který se nachází na Lipnici, naproti velkomeziříčskému gymnáziu, byl opraven a v neděli 28. 10. 2018 slavnostně odhalen u příležitosti 100. výročí samostatného československého státu. Foto: Antonín Dvořák

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru