Beata Parkanová: Nejhezčí na filmu je blízkost a důvěra lidí, kteří se mnou pracovali

film chvilky_premiera_v_jihlave_1Především v lokacích Kraje Vysočina natáčela režisérka Beata Parkanová svůj film Chvilky, ve kterém hlavní roli mladé dívky Anežky svěřila Jenovéfě Bokové. „Stejně jako Vysočina byla k natáčení vybrána už při psaní scénáře, bylo jasno i o hlavní roli, o nikom jiném, než o Jenovéfě jsem neuvažovala,“ prozradila Beata Parkanová.

Film Chvilky měl svou předpremiéru v Jihlavě 1. listopadu 2018, mezi první diváky ale patřilo publikum letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Příští rok se film objeví i ve slovenské filmové distribuci.
Chvilky Beaty Parkanové jsou pospojované dialogové scény s precizně postavenými replikami inspirovanými odpozorovaným životem. Mladá slečna Anežka prožívá navenek plný život se svou rodinou, ale nikdo jí nenaslouchá, cítí se sama, jediné, co jí dělá společnost, jsou její housle. V tomto případě režisérka využila autentický přednes hlavní hrdinky ztvárněné Jenovéfou Bokovou. „Na roli houslistky jsem se připravovala dvacet let,“ dodává s úsměvem talentovaná umělkyně, která svou procítěnou hrou na housle doplnila film o hudební stopu. „To, že Jenůfka hraje na housle, se sešlo. Má-li člověk v životě něco, co miluje, je to jeho naděje,“ doplňuje Beata Parkanová, která ve vlastním scénáři pro film postupně odkrývá psychicky náročný život mladé ženy, která vlastně neví, co přesně chce. Scény z osobního života Anežky byly zasazeny mimo jiné do ulic Jihlavy a Velkého Meziříčí či okolí Dědkovské hory.
„Myslím, že v dialozích babičky i otce se mnoho mladých lidí najde, protože takové rady typu Už někoho máš, a proč ne? No, měla bys mít nebo Nemáš hlad, vem si, musíš mít přece hlad apod., zažil skoro každý z nás,“ okomentovala situace ze snímku na předpremiéře jedna z divaček, „řekla bych, že i já jsem se v tom našla, také jsem měla – a dokonce mám i dnes, – pocit, že mě spousta lidí využívá. Matka mě sekýruje pořád, a to už nejsem nejmladší.“ Na jihlavské promítání do kina Dukla minulý čtvrtek zavítala maminka režisérky a její bratr s manželkou.
Film Chvilky mohl vzniknout i díky podpoře Kraje Vysočina. Slavnostního promítání předpremiéry v Jihlavě se účastnila také náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a mezinárodních vztahů Jana Fischerová. Ta režisérku vřele přijala, a přidala, že neměli pochybnosti její film podpořit. To se naopak nedá říct o Meziříčí, kde rodačka neuspěla ani přesto, že šlo o reklamu města, nikoliv o financování snímku. To měl producent měl již v té době zajištěno. Nicméně promítání Chvilek proběhne i v Meziříčí, v kině Jupiter 18. 11. od 17.30.

Připr. Iva Horká, foto: JS

film chvilky_premiera_v_jihlave_2

 

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru