Novým starostou je Josef Komínek, místostarostou Vilém Lavický

nove vedeni_mesta_kominek_lavicky_uprMěsto Velké Meziříčí má kompletní vedení a radu města. Zastupitelé minulé úterý zvolili nového (místo)starostu.

Radovan Necid koncem září rezignoval na post starosty. Stalo se tak poté, kdy zastupitelé vyměnili pět radních proto, že nebyli dlouhodobě spokojeni s jejich prací. Město vedl místostarosta Josef Komínek, který nyní „povýšil" na starostovský post. Jeho zástupcem se stal Vilém Lavický. Oba dva byli jedinými kandidáty na dané funkce. Hlasovalo pro ně 14 z 22 přítomných zastupitelů. Vedení a rada města jsou tak kompletní. Kromě zmíněného starosty J. Komínka a místostarosty V. Lavického v městské radě také zasedají Pavel Blažek, Jiří Kaše, Jiřina Jurdová, Marie Ripperová a Svatopluk Pokorný.

Samotné volbě (místo)starosty předcházela diskuze, ve které se někteří vraceli k posledním událostem.

Bývalý radní M. Jágrik označil výměnu radních za komplot, zastupitelka B. Přibylová zase za politický převrat. Jiří Kaše vysvětil, že vše proběhlo zcela legitimně, protože ze zákona zastupitelé mohou odvolat radní, potažmo (místo)starostu.

„Jediná možná varianta, která nepoškodí chod města na další rok do příštích voleb, je navrhnout místostarostu města Josefa Komínka, aby vykonával funkci starosty," řekl předseda místní organizace ČSSD M. Jágrik. Přesto ale poté nehlasoval, čímž nepodpořil svého stranického kolegu a předsedu okresní organizace ČSSD J. Komínka ve funkci starosty.

nove vedeni_mesta_1Bývalí radní V. Záviška, J. Michlíček a M. Salašová, stejně jako i někteří další členové uskupení To pravé Meziříčí B. Přibylová a L. Beneš, se shodli, že pro ně je jediným vhodným starostou ten bývalý, tedy R. Necid. Ten také nepodpořil svého bývalého zástupce a kolegu radního J. Komínka.

„Pane místostarosto, berte prosím na vědomí, že teď my jsme v opozici. Proto, nezlob se, budeme hlasovat proti tvému zvolení, přestože ty víš, že to je trošku těžké pro nás pro oba. Já samozřejmě budu hlasovat proti a ostatní, ať se zařídí podle volby," vyjádřil se bývalý starosta R. Necid.
To ovšem J. Komínkovi vadit nemuselo, neboť pro jeho zvolení byla většina ostatních zastupitelů. Josef Komínek po svém zvolení poděkoval za podporu.

„Je před námi strašně moc úkolů, které jsou rozjednány. Můžu mluvit o prodeji akcií SATTu, o věcích týkajících se SVK (Svaz vodovodů a kanalizací) a dalších investicích. Proto si myslím, že jsem svým způsobem, když jsem zde zůstal, trochu zavázán k občanům tohoto města, abych ten rok dotáhl do konce," pronesl svoji úvodní řeč ve funkci starosty Josef Komínek.

V rozpravě před volbou místostarosty R. Necid „pral špinavé stranické prádlo" veřejně. Například jednání některých členů TPM označil za podraz či jim vytýkal, že se názorově odklonili.

„Nezlobte se, pane inženýre Lavický, já vás nepodpořím," oznámil bývalý starosta R. Necid.

„Máme pragmaticky volit místostarostu a ne se tu stranicky dohadovat," konstatoval P. Blažek.

„Pan Lavický má zkušenosti s vedením města. Podtrhnu to, jak se tu volalo po výsledcích voleb, tak on je právě ze strany Toho pravého Meziříčí," řekl S. Rosa.

Diskuzi zakončila M. Salašová: „Možná nemáme dořešené stranické záležitosti, ale zato si připadáme morálně čistí."

Stejně jako v případě starosty, tak i místostarosta má podporu většiny zastupitelů. Vilém Lavický se tak po 15 letech znovu stal místostarostou města. Tuto funkci vykonával v letech 1998-2002. Zastupitelům také poděkoval za zvolení a důvěru.

Aleš Horký, foto Iva Horká a Antonín Dvořák

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru