Přednáška VGS: Místa, kde usínají motýlové

VGS prednaska_Dohnalova_Lidmila_1V úterý 27. listopadu 2018 uspořádala Vlastivědná a genealogická společnost ve Velkém Meziříčí přednášku malířky Lidmily Dohnalové. Její otec, spisovatel Stanislav Vodička, nalézá ve své knize s názvem „Tam, kde usínají motýlové“ tajemné a skryté místo mystického života a usínání motýlů. Dcera spisovatele Lidmila ukázala ve své letošní výstavě nazvané „Naším krajem“ průřez nalézání malířského vyznání krajiny oblíbených míst Demlových, Březinových i Vodičkových v okolí Tasova i širšího okruhu řeky Oslavy.

Ve svém vyprávění nejprve Vodičková – Dohnalová podrobně popsala téměř zázrak, jakým se mladý knihař Vodička přenesl z Rožďalovic do vzdáleného Tasova, kde založil svoji existenci a své mládí tam prožila dcera Lidmila. Hlavní část listopadové přednášky však spočívala ve čtení textů. Prvním předneseným textem bylo Vodičkovo samizdatové vydání s názvem „Zkrátka a rozhodně“ o Jakubu Demlovi. Druhý text představil „Tasovské nářečí“ od neznámého autora. Další čtení bylo už vlastně autorské čtení slohové úlohy „O podzimu“. A vše bylo doplněno texty „Na jahody, Večerní procházka a Pařízek“.
Na fotografiích je celkový pohled do koncertního sálu Jupiter clubu a závěrečné odpovídání na dotazy. Celkově lze konstatovat, že čtení jednotlivých povídek odměnili posluchači potleskem – oceněním za odpolední přenesení do překrásné krajiny a přírody.

Text a foto: Ing. Antonín Dvořák

VGS prednaska_Dohnalova_Lidmila_3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru