Sekretář a přezkušovatel a-u soutěže Petr Velička se zdiskreditoval

velicka petrZastupitelé města 18. září zaslali na adresu České komory architektů (ČKA) dopis, ve kterém vyslovili pochybnosti o dodržování etického a profesního řádu ČKA ze strany sekretáře a přezkušovatele architektonicko-urbanistické soutěže Petra Veličky.

 

Ve středu 27. září Petr Velička na zastupitelstvu přečetl dopis, který prezentoval jako oficiální vyjádření České komory architektů. „Toto stanovisko vydala ČKA dneska jako oficiální stanovisko k dopisu, který vás třináct zastupitelů poslalo," doslova řekl P. Velička. V tomto dopise - stručně řečeno - bylo napsáno, že postup zastupitelů po skončení a-u soutěže je špatný. Jenomže Česká komora architektů se od tohoto vyjádření, které Velička podával za jejich oficiální, distancovala. V dopise ze dne 24. října podepsaném předsedou představenstva ČKA je uvedeno: „ČKA do dnešního dne nevydala žádné stanovisko, které by se týkalo dění po uskutečnění a-u soutěže na náměstí a přilehlé ulice ve Velkém Meziříčí. Pokud je vydáváno výše uvedené obecné vyjádření Pracovní skupiny Soutěže ke standardnímu postupu po uskutečněné arch. soutěži za stanovisko ČKA ke konkrétním událostem, týkajícím se uskutečněné a-u soutěže ve VM, jedná se o mylnou interpretaci tohoto obecného vyjádření." Zastupitel a radní Jiří Kaše se domnívá, že jde o velmi jemné vyjádření toho, k čemu došlo. „Byli jsme manipulováni, mylně informováni o tom, že jde o oficiální stanovisko ČKA. A domnívám se, že tímto bylo jméno ČKA veřejně zneuctěno," dodal J. Kaše. Poté si slovo vzal P. Velička, přičemž se snažil mlžit, odvádět pozornost jinam nebo přecházet do slovních protiútoků. Zastupitel Kaše se tak znovu několikrát zeptal, zdali zmíněné stanovisko bylo, či nebylo oficiálním vyjádření ČKA. Petr Velička nakonec podrážděně odpověděl: „Ano i ne." Sálem se vzápětí ozval smích.

Velička nebyl schopen či nechtěl odpovědět ani na další otázky jiných zastupitelů. Jeden z nich Petr Vrána poukázal na rozpor mezi požadavkem města na 100 parkovacích míst, kdežto studie prvního architekta D. Mikuláška počítala pouze s 52. Zároveň je podle něj velký rozdíl mezi vymezenou plochou, kdy druhý a třetí návrh počítal se 17 tisíci metry čtverečními, ale první návrh pouze se 7 tisíci. „Vy jakožto přezkušovatel jste si těchto dvou věcí nevšiml?" zeptal se Veličky zastupitel Petr Vrána. „Odmítám se s vámi bavit na této úrovni," odpověděl Velička a nevysvětlil tak dané rozpory. „Já si myslím, že jakékoliv otázky na pana Veličku nemají význam, protože on bude mluvit kolem dokola a jasnou odpověď nikdy nedá," zapojil se do diskuze P. Blažek a dodal, že Petr Velička je člověkem, kterému nelze věřit.

Tehdejší starosta a místostarosta v prosinci 2015 tvrdili, že porota vybere tři návrhy a není problém uzavřít smlouvu s kterýmkoliv oceněným. Nyní Velička, který pravidla soutěže vytvářel, se domnívá, že musí pouze s prvním. „Jaktože máme najednou pravidla, která říkají, že musíme uzavřít smlouvu s prvním?" zkusil se ještě zeptat Stanislav Rosa sekretáře Veličky. „To je otázka na vás, jaktože máte pravidla, které jste odsouhlasili," odvětil Velička. „Krásná odpověď, zapamatujme si ji," poznamenal ironicky zastupitel Rosa.

Krajský soud v Brně posvětil jednání zastupitelů, kteří nemusí uzavřít smlouvu s prvním architektem a mohou si vybrat.

Podle B. Přibylové se zastupitelé chovali jako inkviziční soud. „Já bych navrhovala, abychom se začali chovat jako lidé a hlavně respektovali lidskou důstojnost. Mně to přijde opravdu jako u inkvizičního soudu ve středověku," rozohnila se B. Přibylová. Jiří Kaše konstatoval, že s B. Přibylovou souhlasí: „Chovejme se jako lidé a nelžeme si."

S P. Veličkou teď ČKA povede disciplinární řízení kvůli jeho jednání. Velička vehementně podporuje referendisty v jejich snaze realizovat první návrh architekta Mikuláška. Jeho funkce sekretáře a přezkušovatele vyšla městskou kasu na cca 70 tisíc. Přitom původně tehdejší starosta R. Necid tvrdil, že Velička chce se soutěží pomoct a dělat ji zadarmo. Velička v roce 2014 v komunálních volbách kandidoval za Necidovo uskupení To pravé Meziříčí. Sám se již dříve vyjádřil, že důvodem podpory R. Necida bylo uskutečnění architektonické soutěže a následná rekonstrukce náměstí.

Aleš Horký

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru