Volby do Evropského parlamentu se konají za měsíc

EP volby_2019Volby do Evropského parlamentu se budou na území ČR konat v pátek24. května 2019 od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu 25. května 2019 od 8 hodin do 14 hodin.

Jak volič hlasuje?
S úřední obálkou a hlasovacími lístky vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Zde si vybere hlasovací lístek toho kandidujícího subjektu, pro který chce hlasovat. Na vybraném hlasovacím lístku může volič nanejvýš dvěma kandidátům udělit preferenční hlas. To učiní tak, že zakroužkuje jejich pořadové číslo. Pokud volič zakroužkuje více než dva kandidáty, nebude se přihlížet k žádnému přednostnímu hlasu. Jiné úpravy hlasovacího lístku nemají na jeho posuzování vliv.
Poté vloží volič tento hlasovací lístek do úřední obálky. Volič by měl při vkládání hlasovacího lístku do úřední obálky dát pozor na to, aby omylem nevložil do úřední obálky (např. z důvodu slepení) více hlasovacích lístků. V takovém případě by se totiž jednalo o neplatný hlas voliče.
Evropský parlament spustil nové internetové stránky k výsledkům evropských voleb
Tato nová dynamická internetová stránka obsahuje prozatím výsledky z předchozích evropských voleb a je k dispozici ve všech úředních jazycích EU. Na stránce https://vysledky-voleb.eu/ budou během volební noci dne 26. května v reálném čase aktualizovány celkové výsledky evropských voleb za všechny země, včetně výsledků za jednotlivé státy, vzhledem k tomu, že data zasílají vnitrostátní orgány. V jiných členských zemích Evropské unie volby probíhají až do neděle, takže konečné výsledky nového složení europarlamentu budou známé nejspíš 26. května večer.
Předchozí evropské volby: Webová stránka obsahuje složení všech končících evropských parlamentů od roku 1984, členění podle vnitrostátních stran a politických skupin od roku 1979 a všechny výsledky na národní úrovni od roku 2009. Stránky také nabízejí informace o trendech v evropských volbách, například o genderové rovnováze.
Připravila redakce ML, zdroj: EP, www.velkemezirici.cz

Přihlásilo se 40 uskupení

Pro letošní volby do Evropského parlamentu přihlásilo své kandidáty na ministerstvu vnitra 40 uskupení. Je jich o jedno více než při eurovolbách před pěti lety. Oznámila to mluvčí ministerstva Klára Pěknicová, uvedl iROZHLAS. Lhůta pro předkládání kandidátních listin již skončila. Kandidaturu v evropských volbách ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž STAN a TOP 09 se dohodly na koaličním postupu. Mezi nová uskupení patří hnutí Evropa společně (ESO) europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09) nebo Hlas dalšího europoslance Pavla Teličky (za ANO).
Poslední volby do Evropského parlamentu se uskutečnily v roce 2014. Nejvíce hlasů tehdy získalo hnutí ANO (16,13 %), koalice TOP 09 a STAN (15,95 %) a ČSSD (14,17 %). Vítězné ANO získalo čtyři mandáty stejně jako ČSSD a TOP 09. KSČM a KDU-ČSL mají po třech mandátech, ODS dva a Svobodní jeden.
Připravila redakce ML, zdroj: irozhlas, EP, Wikipedie

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru