Lidé zpívali protestsong Babišovi. Demonstrace pokračují tuto neděli

pisen proti_babisovi_slova_emanuel_misekLidé zaplnili Václavské náměstí, tuto neděli (23. 6.) hodlají přijít na Letnou. Požadují záruky nezávislosti justice a chtějí odchod ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO). Demonstraci organizuje iniciativa Milion chvilek. Její předseda Mikuláš Minář odhadl počet demonstrujících na 120 000.

Ve Velkém Meziříčí po prvotní demonstraci, o níž jsme čtenáře informovali v čísle 22, se lidé opět sešli minulý týden. Na náměstí zazpívali píseň Babišovi, člověku, který říká, že nikdy neodstoupí. Text složil velkomeziříčský rodák Emanuel Míšek na hudbu Michala Davida ze stejnojmenné písně Nonstop.

„Mináři nesmím zkřížit krok, pro něj jsem pouhej agrocvok, pro lidi pořád jen zloděj jsem, Zeman, ten hlídá jen svůj job, ze mě je velkej pán a snob, a kdo jste vy, to nemám ponětí! V Bruselu znaj mý nápady, co v Agrofertu mám, a proto můžu vážně říct, buduju Babišstán. Refrén: Já čerpám nonstop, krásně a nonstop, a když to půjde, chci čerpat dál. EU je senza k ždímání, jenomže dá to koumání, vymyslet, jak bych ji vojebal. Nemám rád lidi z Majdanů, Bureš jsem, tím už zůstanu, s tím se smiř, buď ticho jako myš. Nemám rád lidi z Majdanů, ten kavárenský Shit, lákám je vůní salámů, chci jako Donald žít… Já chci žít nonstop...“ linulo se mimo jiné náměstím.
Kromě písně se střídali také řečníci, kteří apelovali na přítomné, aby podpořili další demonstraci a vydali se na Letnou. Někteří skandovali přímo na místě, svoje názory vyjádřili prostřednictvím transparentů či pokřiky, jiní je napsali na sociální sítě: „…Andrej Babiš nejenže prohospodařuje státní = naše peníze a v době ekonomického růstu sahá do rezerv (což kritizoval u předchozích vlád), ale navíc celému národu zavírá cestu k evropským dotacím, přičemž jeho firmy nepociťují žádnou újmu. A další navíc – to, co již bylo vyplaceno, pravděpodobně zaplatíme také my. Přece jeho finančáci nekleknou na vlastní firmy. Při tomto způsobu hospodaření zbydou skupinám lidí, kterým je teď přidáváno a zřejmě proto ho volí, oči pro pláč – až skončí jeho vláda.
Není to dávno, co sebejistě říkal, že řídit stát je podobné jako řídit firmu. Zvláštní je, že jeho firmy mají miliónové zisky, zatímco jím řízený stát = náš stát je v několikamiliardovém mínusu. Důvod takového hospodaření je prostý – firmy jsou jeho, zatímco stát je náš – na to by neměl zapomínat ani on (a jemu podobní), ale ani my. Co zmizí teď, neuvidíme nejen my, ale ani naše děti.
Nerozumím lidem, kterým je jedno, že se z peněz, z našich peněz, které mohou jít třeba na zaplacení sluchadel pro děti, aby mohly chodit do školy, dotují firmy milionářů,“ zněl kupříkladu jeden z komentářů.
Podle průzkumu s demonstracemi i s jejich cíli souhlasí třetina lidí. Dalším 26 % demonstrace nevadí, ale úplně se neztotožňují se záměry demonstrujících. Zhruba pětině pak přijdou neopodstatněné cíle demonstrantů a demonstrace jako takové. Zbylých 18 procent dotázaných na protesty nemá názor či o nich neví, uvedl například server Novinky.cz.

Připravila: Iva Horká

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru