Cena vody se v příštím roce nezvýší

VodaPředsednictvo Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko na základě podrobné analýzy vnějších vlivů a provozních nákladů zpracovaných Vodárenskou akciovou společností, a.s., divizí Žďár nad Sázavou, schválilo cenu vody pro vodné a stočné na rok 2018 s účinností od 1. 1. 2018.

Cena vody pro vodné a stočné v roce 2018 zůstává ve stejné výši jako v roce 2017.Vodne

 

Níže uvedený graf dokumentuje aktuální strukturu skladby ceny vodného a stočného:

Vodne graf

Odvody státu v sobě zejména zahrnují poplatky za odběr surové a podzemní vody,
za vypouštěné odpadní vody, odvody na sociální a zdravotní pojištění a dále daně silniční, z nemovitosti apod. Podíl odvodů státu činí 26,4 % z ceny vodného a stočného.

Nájemné v sobě zahrnuje náklady na rekonstrukce a obnovu majetku vodovodů a kanalizací. Podíl nájemného činí 31,7 % z ceny.

Náklady na provoz a údržbu vodovodů a kanalizací infrastruktury (chemikálie, materiál, energie, opravy apod.), činí 15,7 %.

Náklady provozovatele v celé kalkulaci činí 24,4 % (osobní náklady, odpisy a opravy majetku provozovatele).

Průměrná míra zisku v ceně vodného a stočného 1,8 %.

Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko (SVK) vznikl jako dobrovolný svazek obcí dne
1. 4. 1993.

Předmětem činností SVK Žďársko je především zabezpečení zásobování pitnou vodou a odvádění a čištění odpadních vod ve stávajících inženýrských sítích vodohospodářských děl v obcích, které byly sdruženy ve svazku. Tyto činnosti byly postupně rozšiřovány o další působení svazku, jako je zavádění, rozšiřování a zdokonalování sítí vodovodů a kanalizací, řešení kvality dodávané pitné vody, zabezpečování ochrany životního prostředí formou výstavby nebo rekonstrukcí čistíren odpadních vod, zajišťování zdrojů financování
pro výstavbu a rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury.

Majetek SVK Žďársko, jímž svazek zabezpečuje předmět své činnosti, je tvořen především majetkem, který mu byl (na základě privatizačního projektu č. 25672 - schváleného Ministerstvem pro správu národního majetku a jeho privatizaci ČR pod č.j. 20/93-360) prostřednictvím Fondu národního majetku formou „Dohody o převodu majetku z 1. 7. 1994" převeden z bývalého státního podniku Jihomoravské vodovody a kanalizace.

Dále SVK Žďársko hospodaří s majetkem, který získal prostřednictvím darovacích smluv nebo smluv o vložení majetku především od členských obcí, popř. prostřednictvím kupních nebo i jiných smluv od ostatních právnických nebo fyzických osob.

Významný podíl na majetku SVK Žďársko je tvořen také majetkem, který vzniká vlastní investiční činností svazku. Zdroji pro financování vlastní investiční činnosti je jednak nájemné od VAS za pronajatý vodohospodářský majetek, dále jsou to paušální příspěvky jednotlivých obcí za obyvatele a příspěvky na konkrétní investiční akce a značným zdrojem financí jsou dotace od kraje Vysočina, SFŽP ČR, MZe ČR, MMR ČR i dalších.

SVK Žďársko provozuje svůj vodohospodářský majetek prostřednictvím „Smlouvy o provozu, nájmu, správě a rozvoji vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu", kterou uzavřel s VODÁRENSKOU AKCIOVOU SPOLEČNOSTÍ, a. s., divize Žďár nad Sázavou.

VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s. (VAS) vznikla na konci roku 1993 a je ryze českou regionální provozní vodárenskou společností.

Základními smluvními partnery jsou reprezentanti obecní samosprávy, kteří jsou vlastníky technické infrastruktury. Mimo provozování jejich vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu je také VAS podporuje při plnění úkolů v oblasti rozvoje i obnovy infrastruktury. Municipální charakter společnosti a orientace na zákazníka tvoří základní principy, kterými se řídíme při poskytování našich služeb. Základním naším posláním je ochrana zdraví člověka a péče o životní prostředí, což také vyjadřuje motto společnosti:

„VODA A LIDÉ – PARTNEŘI PRO ŽIVOT".

Ing. Dagmar Zvěřinová, 
předsedkyně předsednictva
Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko

Ing. Karel Fuchs, 
ředitel divize
Vodárenské akciové společnosti, a. s.

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru