Hasiči hodnotili rok 2017 a obdrželi řád Tita Kršky

RadSbor dobrovolných hasičů Velké Meziříčí měl v sobotu 9. 12. 2017 výroční valnou hromadu v sále hasičské zbrojnice. Mezi hosty byl starosta města Josef Komínek, místostarosta Vilem Lavický, velitel stanice HZS Velké Meziříčí npor. Bc. Jiří Doležal, za Generální ředitelství HZS ČR plk. Ing. Zdeněk Hanuška, za krajské ředitelství HZS Kraje Vysočina plk. Ing. Libor Hanuška, hrabě Jan Podstatzky-Lichtenstein a prezident Moravské hasičské jednoty Milan Zdeněk.


Na schůzi se hodnotilo uplynulé období od minulé valné hromady. Starosta SDH Stanislav Kratochvíl v příspěvku připomněl že 71 členů sboru pracovalo na různých akcích ať to bylo zajišťování okresního kola hry PLAMEN, krajských kol hry PLAMEN a dorostu. Připravovali Memoriál Jaroslava Vaňka, Memoriál zasloužilých funkcionářů a mezinárodní soutěž CTIF. Mimo soutěžní akce spolupracuje SDH s městem při zajišťování městských čarodějnic, městského ohňostroje ale například i likvidace místních jatek. Sbor nezapomíná ani na občany našeho města jak vánoční posezení s důchodci nebo mikulášskou nadílku pro děti nejen z města ale i z okolí a návštěvou místních školek. Pro širokou veřejnost se připravuje tradiční hasičský ples, dětský karneval ve spolupráci s DÓZOU, sběr železného šrotu po městě a další aktivity pro město.
Velitel výjezdové jednotky Jaroslav Šišpela informoval o technice, kterou má naše jednotka ve vozovém parku. Připomněl některé výjezdy u kterých zasahovala jako například u požárů různých druhů anebo technických zásazích jako byl silný vítr, který se přehnal přes naše město a okolí. Zde se rozřezávaly popadané stromy nebo zajišťovala utržená střecha na RD nebo podnicích. V průběhu roku se provádí i několik prověřovacích cvičení společně s HZS. Nedílnou součástí výjezdové jednotky je i pravidelné školení, udržování v akceschopnosti veškerou techniku a pravidelné kurzy na obsluhu motorové pily, dýchací přístroje, školení řidičů atd. V letošním roce měla zatím 48 výjezdů k různým druhům událostí.
Mezi sportovní úspěchy mladých hasičů připomněl Miroslav Jágrik umístění na okresním kole ale i 9. místo na Mistrovství ČR ve hře PLAMEN a účast na Regionál cupu. Dorostenky se v letošním roce na krajském kole umístili na druhém místě a ve Žďárské lize zvítězily ve své kategorii Juniorek. Dorostenci se probojovali na Mistrovství ČR dorostu, kde se umístili na krásném 4. místě. Referentka žen Lenka Jágriková pochválila ženy za zajišťování různých akcí pořádané našim sborem ale i na sportovní úrovni se naše ženy nemusí stydět. Družstvo ženy FŇ se po loňském prvním místě ve ŽL umístili na 3. místě. Na postupové soutěži v požárním útoku se na krajském kole umístili na 4. místě. Druhé družstvo ženy A se zaměřují hlavně na mezinárodní soutěže CTIF. Hlavní a nejdůležitější soutěž byla hasičská olympiáda v rakouském Villachu, kde získaly celkové 9. místo a stříbrnou výkonnostní plaketu. V celorepublikové Lize CTIF skončily na 4. místě a ve Dvoře Králové nad Labem vybojovaly titul mistryň republiky. Naše muže hodnotil Stanislav Kratochvíl st. ve sportovní účasti. Muži mají různorodé zaměření a to v soutěži CTIF získali pravidelně 5. místo a rovněž v Lize CTIF obsadili 5. místo. Na soutěži v klasickém požárním útoku obsadili 5. místo. Nově se zapojil Troščák Michal do soutěže TFA – nejtvrdší hasič přežívá skončil v Novém Městě na Moravě na 17. místě a v Třešti na 11. místě. Za své výkony na úrovni Mistrovství ČR byli všechna družstva oceněna poděkováním a věcným darem.
Hospodář Lubomír Chadim zhodnotil příjmy a výdaje v naši pokladně a všechny uklidnil závěrečnou zprávou, že nejsme v červených číslech.
Na naši schůzi jak jsem již zmínil byl mezi hosty i prezident Moravské hasičské jednoty Zdeněk Milan, který v závěru schůze předal našemu sboru Řád Tita Kršky, který je nejvyšším vyznamenáním Moravské hasičské jednoty za dlouhodobé zásluhy o rozvoj dobrovolné požární ochrany.
Starosta města Josef Komínek poděkoval za zvládnutí situace při silném větru, který zasáhl naše město a rovněž za pomoc městu při různých akcích. Stejně jako pan Komínek tak i ostatní hosté poděkovali našemu sboru za spolupráci a popřáli hodně štěstí do Nového roku 2018.
Na závěr bych chtěl jménem našeho sboru popřát všem spoluobčanům krásné vánoční svátky a šťastné vykročení do Nového roku.
Starosta SDH Velké Meziříčí – Stanislav Kratochvíl st.

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru