Fresky na zámku, zvonička v Balinách a věž kostela v Radostíně soutěží o ceny

fresky 7Až do 31. března 2018 je opět po roce možné se zapojit do veřejného hlasování ve dvou tradičních krajských anketách. Svého favorita můžete podpořit ve 14. ročníku Zlaté jeřabiny – ceny Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2017. O vaše hlasy budou bojovat i přihlášené Skutky roku 2017.


Anketa Zlatá jeřabina je tradičně rozdělena do dvou kategorií: Kulturní aktivita a Péče o kulturní dědictví. Podle radní kraje Jany Fischerové stála odborná pracovní skupina před těžkým úkolem vybrat z přihlášených nominací pouze 30 aktivit do každé z kategorií. Seznam je uveřejněn na internetových stránkách kraje a hlasovací lístky naleznete také v březnovém čísle novin Kraje Vysočina. První tři počiny z každé kategorie s nejvyšším počtem hlasů budou ohodnoceny Cenou Kraje Vysočina spojenou s finančním darem.
Po celý březen je možné hlasovat i pro Skutek roku 2017.

Cena Skutek roku je výrazem poděkování a ocenění aktivit všech, kteří v roce 2017 vykonali pro kraj něco mimořádného nad rámec svých povinností, a to často bez ohledu na svůj osobní prospěch.
Hlasovat do obou anket je možné prostřednictvím elektronického formuláře na www.kr-vysocina.cz/pocinroku nebo v anketě Zlatá jeřabina i prostřednictvím originálního hlasovacího lístku z březnových novin Kraje Vysočina. Slavnostní vyhlášení obou anket se uskuteční v červnu 2018 na Zámku v Kamenici nad Lipou.

Ve Zlaté jeřabině má hned tři želízka v ohni náš region

Jsou to obnovené fresky na velkomeziříčském zámku, zvonička v Balinách a věž kostela v Radostíně nad Oslavou. Hlasovat můžete ale také pro divadelní představení Horáckého divadla Zapomenuté světlo, které vzniklo na motivy nejznámější knihy stejnojmenného názvu básníka a kněze Jakuba Demla z Tasova. Anebo pošlete hlas kulturní akci ZUŠ Open, jíž se loni zúčastnila i velkomeziříčská umělecká škola.
▶ OBNOVA RYTÍŘSKÉHO SÁLU VČ. RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÝCH MALEB,
ZÁMEK VELKÉ MEZIŘÍČÍ
fresky 1Rytířský sál se nachází v jihozápadní části přízemí a patří k pozůstatkům románského hradu, který vznikl dle historických pramenů okolo poloviny 13. století. Místnost ještě před sto lety, kdy zámek vlastnil František Harrach, sloužila jako koupelna pro personál. Později fungovala už jen jako skladovací prostor. Na základě sond, bylo restaurátory zjištěno, že pod nánosy vápenných vrstev se nacházejí figurální malby. Samotné restaurátorské práce byly prováděny po dobu devíti měsíců, stavební práce týkající se rekonstrukce trvaly s přestávkami od konce roku 2015 do poloviny roku 2017. Bilance nákladů činí cca 3.600 tis. Kč, z nichž polovinu tvoří dotace Ministerstva kultury ČR a Města Velké Meziříčí. Výsledkem jsou obnovené unikátní fresky z konce 13. století, z nichž největší část zobrazuje výjev legendy o sv. Markétě včetně latinského textu, který sestavil italský duchovní Jakub de Voraigne v letech 1261–1266. Z historického hlediska je neméně důležité i první barevné zpodobnění erbu pánů z Meziříčí, jenž je používán jako městský znak dodnes. Význam obnovených fresek, díky jejich stáří a latinskému doprovodnému textu, přesahuje rámec naší republiky. Jejich krása a stupeň zachování je řadí k předním reprezentantům evropského kulturního dědictví. Rytířský sál si návštěvníci mohou prohlédnout v rámci nové prohlídkové trasy zámku.
▶ CELKOVÁ OBNOVA ZVONIČKY, OBEC BALINY
zlata jerabina_2017_zvonicka_baliny_vyrezZvonička, zděná stavba čtvercového půdorysu, pochází patrně z počátku 19. století. Postupem času zvonička ztratila svůj půvab, dostala plechovou krytinu a břízolitovou omítku. Do zvoničky začalo zatékat a zdivo trpělo vlhkostí. Při celkové rekonstrukci získala zvonička zpět svůj původní vzhled. Byla demontována plechová střecha, doplněny byly chybějící části krovů a na střechu byl položen šindel. Po odstranění břízolitových venkovních omítek provedena jílová izolace a aplikována vápenná omítka. Venkovní betonový schod nahradil schod kamenný. Také vchodové dveře včetně zárubně a kování prošly celkovou opravou. Úpravy se dotkly také interiéru. Ve vnitřních prostorách betonovou dlažbu nahradila nová podlaha z pálených cihel. Kompletně sanovaný dřevěný strop byl opatřen novým nátěrem. Cílem obnovy bylo nejen uvést kulturní památku do stavu, který by odpovídal její historické podobě a zachoval ji pro další generace, ale zapojil ji též do života obce při pouťových pobožnostech a dalších akcích.
▶ OBNOVA VĚŽE KOSTELA SV. BARTOLOMĚJE, RADOSTÍN NAD OSLAVOU
zlata jerabina 2017 oprava vez kostela radostin nad oslavouzlata jerabina 2017 oprava vez kostela radostin nad oslavou vyrezPůvodně opevněný kostel sv. Bartoloměje lze datovat do první čtvrtiny 13. století. Z doby existence vnějšího opevnění se dodnes zachovala samostatně stojící věž a část masivní ohradní zdi. Věž byla zvyšována v průběhu 16. a 17. století, zvonové patro vzniklo při barokizaci kostela v roce 1778. Ta byla výhradně hrazena z prostředků majitelky meziříčského panství Eleonory Öttingen – Spielberg, provdané princezny Liechtenstein. Roku 1857 byly kostel i věž poškozeny požárem. Následně byl postaven nový krov nad budovou kostela a věž byla provizorně zastřešena stanovou stříškou, která byla nahrazena v roce 1924 novým cibulovým krovem s lucernou. Poslední architektonické úpravy věže byly realizovány v roce 1941, kdy došlo k nepříliš zdařilému přemístění ciferníků do úrovně podstřešní římsy. V průběhu třetí čtvrtiny 20. století byla fasáda opatřena neprodyšnými vápenně cementovými omítkami a posléze rovněž nevhodným nátěrem. Před rekonstrukcí se věž nacházela v dosti neutěšeném stavu. Střešní krytinou zatékalo, krov byl lokálně napaden dřevokaznými organismy, fasády byly pokryty plísní, spodní část věže silně poškozovala vzlínající vlhkost. Po předchozích opravách kostela proběhla v roce 2017 etapa spojená s celkovou obnovou fasád věže.
V rámci oprav byla provedena sanace vlhkosti spojená s provedením jílové izolace, neprodyšné omítky ve spodní úrovni byly nahrazeny novými vápennými a fasáda věže byla přetažena novým štukem, věž následně dostala nový nátěr. V rámci prací bylo dále opraveno původní kované zábradlí i historické železné jednokřídlé dveře uzavírající vstup do vyšších úrovní věže.
K zásadním počinům patří zhotovení nových ciferníků a jejich přemístění do původní pozice pod zvonové patro.
-red- Zdroj: KrÚ

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru