Občanská iniciativa Za Náměstí: demolice historického mostu přes řeku Balinku

IMG 20180518_090232Tisková zpráva Občanské iniciativy Za Náměstí VM ze dne 16. 5. 2018 k chystané demolici historického mostu přes řeku Balinku ve Velkém Meziříčí.

Ve čtvrtek 17. 5. 2018 začíná úplná uzavírka mostu u Jelínkovy vily na Třebíčské ulici, následně po přeložení inženýrských sítí započne úplná demolice mostu a stavba nové mostní konstrukce. Myslíme si, že je obrovská škoda nahradit historicky cenný železobetonový most z první republiky mostem novým, který splňuje pouze dopravní požadavky města a bohužel vůbec nerespektuje estetickou hodnotu daného místa.


K návrhu nového mostu se vyjadřoval Národní památkový ústav (dále NPÚ), územní odborné pracoviště Telč, který požadoval buď zachování a rekonstrukci stávajícího mostu, anebo jeho nahrazení replikou respektující konstrukci stávajícího mostu, použité materiály a proporce. Dále uvedl, že v případě odstranění stávajícího mostu je nutné zpracovat projekt repliky a zahájit nové řízení.
Následně Městský úřad Velké Meziříčí, odbor výstavby a regionálního rozvoje, vydal závazné souhlasné stanovisko, ve kterém nezohlednil námitky NPÚ v Telči. V odůvodnění závazného stanoviska jako orgán státní památkové péče (dále SPP) mimo jiné uvedl, že se neztotožňuje s vyjádřením odborné organizace státní památkové péče, tedy s Národním památkovým ústavem, územní pracoviště Telč.
Na základě závazného souhlasného stanoviska orgánu SPP ve Velkém Meziříčí bylo vydáno stavební povolení formou veřejnoprávní smlouvy.
NPÚ Telč ale podal podnět ke Krajskému úřadu Kraje Vysočina, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu, aby přezkoumal výše citované závazné stanovisko orgánu SPP ve Velkém Meziříčí, a rovněž stanovisko SPP zrušil pro jeho rozpor s právními předpisy.
Současně s tímto rozhodnutím podal Krajský úřad Kraje Vysočina podnět ke krajskému úřadu, odboru dopravy a silničního hospodářství k přezkoumání výše uvedené veřejnoprávní smlouvy a toto řízení pravděpodobně stále probíhá.
Rozhodli jsme se nechat zpracovat a prostřednictvím advokátní kanceláře Frank Bold podat podnět k vydání předběžného opatření spočívající v zákazu provést stavbu mostu, včetně odstranění stávajícího mostu, do doby ukončení přezkumného řízení krajského úřadu, odboru dopravy a silničního hospodářství.
Důvodem, který nás k tomu vedl, je snaha zachránit stavbu, která je pro město charakteristická, přispívá ke geniu loci a k atmosféře tohoto místa. Obloukový most z roku 1924 představuje jeden ze dvou původních mostů této konstrukce na Vysočině, je dokladem řemeslné a stavební zdatnosti mostařů – inženýrů první republiky. Konstrukce je navržená s citem pro proporci dané stavby, mostovka má elegantní obdélníkový půdorys a právě šířka mostu je vhodným přirozeným zpomalovačem dopravy před kruhovým objezdem.

Odkaz na podnět k předběžnému opatření:
http://zanamestivm.cz/most/most_fb_podnet.pdf
http://zanamestivm.cz/most/most_fb_dorucenka.pdf
Odkaz na stanoviska a vyjádření ke stavbě:
http://zanamestivm.cz/most/most_ku_rozhodnuti.pdf
http://zanamestivm.cz/most/most_meu.pdf
http://zanamestivm.cz/most/most_meu_vyjadreni.pdf
http://zanamestivm.cz/most/most_npu_dopis.pdf
http://zanamestivm.cz/most/most_npu_prezkumne_rizeni.pdf
http://zanamestivm.cz/most/most_npu_vyjadreni.pdf
Odkaz na dokumentaci k novému mostu a výběrovému řízení:
https://e-zakazky.cz/.../2e614ff8-5461-4.../zakazka/P18V00000003

Občanská iniciativa Za Náměstí VM. Ilustrační foto: ML

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru