Světlá žila minulou středu gastronomickými soutěžemi

Gastro5Ve středu 16. května 2018 pořádala Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí tradiční den gastronomických soutěží, kterých se zúčastňují žáci odborných škol z celé republiky i ze zahraničí.

Oslovujeme odborné školy z celé republiky a organizujeme tři soutěže. Barmani baví veřejnost výrobou pestrých drinků, obratností a vytříbenou technikou práce v rámci celostátní barmanské soutěže PHILIBERT ROUTIN CUP. Jemnost, preciznost a cit pro volbu surovin předvádějí baristé v soutěži BARISTA SVĚTLÁ CUP. Na GASTRO ŠTAFETĚ si družstva číšníků poměřují rychlost a obratnost při obsluze hostů a divák si uvědomí, jaké sportovní a profesní výkony obsluha hostů vyžaduje. V rámci letošních gastronomických soutěží mohli návštěvníci zhlédnout také 14 slavnostních tabulí, které připravili a předvedli žáci 3. ročníku oboru vzdělání Kuchař-číšník. Všechny slavnostní tabule byly velmi pěkné. Naši žáci se také jako každý rok zapojili do tradiční celonárodní veřejné sbírky Český den proti rakovině.
Všichni účastníci získali cenné zkušené zkušenosti v profesích barman, barista a číšník. Motivující je také setkání žáků z různých škol, všem nám přináší nové společenské zážitky.
Den plný gastronomických soutěží ve Světlé se i díky příznivému počasí vydařil. K tomu jistě přispělo zaujetí všech účastníků, ale také perfektní organizace soutěží a za to patří poděkování všem zaměstnancům školy. Vždyť do přípravy a samotného průběhu soutěží byla zapojena celá škola, každý tzv. přiložil ruku k dílu. Zejména pak je třeba poděkovat těm žákům, pedagogům a zaměstnancům školy, kteří přípravu a vlastní průběh gastronomických soutěží organizačně zajišťovali.
Již dnes se těšíme na všechny přátele Světlé, kteří k nám 17. října 2018 přijdou na 41. Gastroden a budou tak moci znovu zhodnotit nejen gastronomické dovednosti našich žáků.
A jak hodnotí letošní ročník jejich organizátoři, garanti?

Barmanská soutěž

HILIBERT ROUTIN CUP 2018 byla již 20. ročníkem klasické barmanské soutěže. Letos byla vypsána v kategorii FANCY SOFT DRINK, to znamená v přípravě nealkoholických osvěžujících nápojů, kde hlavní složkou jsou ovocné šťávy a čerstvé ovoce. V receptuře byla jediná povinná složka, soutěžící museli do receptury zařadit sirup francouzské firmy Philibert Routin. Jedná se o velmi kvalitní sirupy, které jsou dobrými nositeli vůně a chutě. Každý soutěžící představil vlastní recepturu. Výsledkem byla pestrá přehlídka nealkoholických letních drinků.
Letošního ročníku se zúčastnilo 13 soutěžících z Blanska, Brna, Jeseníku, Moravského Krumlova, Opavy, Prahy a také 4 žáci naší školy. Za reprezentaci děkujeme Adamu Kubíčkovi, který se umístil na krásném 3. místě. Dominiku Buchtovi, který získal cenu za nejelegantnější projev barmana. Poděkování též patří Filipu Matějičnému, který obsadil celkově 4. místo. Kristýně Štandlové, která reprezentovala školu i v minulém ročníku soutěže.
Všichni soutěžící předvedli velkou snahu a mistrovství a představili originální, nápadité a osvěžující drinky připravené z běžně dostupných surovin.
Nad hladkým průběhem soutěží dohlížel kolektiv odborných komisařů, kteří vykonávají barmanskou profesi. Kromě smyslových vlastností nápoje, dodržení receptury a čistého provedení práce v letošním ročníku nově požadovali po soutěžících osobní představení nápoje, vyčíslení pořizovací ceny, návrh a zdůvodnění prodejní ceny a popis použitých ingrediencí.
Za účast a vzornou reprezentaci soutěžících děkujeme a přejeme hodně profesních úspěchů.

Ing. Jana Remerová

BARISTA SVĚTLÁ CUP 2018

Oblíbená komorní soutěž v přípravě kávy, základů baristiky se konala na naší škole již pošesté. Je určena pro žáky středních gastronomických škol a pro mladé barmany do 20 let. Soutěže se zúčastnili zástupci škol z celé ČR a letos i ze slovenských Šuran.
Soutěž byla limitována počtem 10 soutěžících. Úkolem bylo vytvořit v patnáctiminutovém limitu 4 porce espressa, 4 porce mléčného nápoje a 4 porce volného nápoje postaveného na porci espressa s nealkoholickými přísadami a surovinami, a to tak, aby byl nápoj tekutý. Pravidla soutěže jsou striktně dána evropskou kávovou asociací SCAE (WBC).
Hlavním garantem soutěže a tzv. Haed Judge byl certifikovaný barista Michal Křižka, držitel certifikace SCAE, který společně s dalšími 6 členy odborné komise dohlíželi na profesionalitu mladých začínajících baristů.
Zvládnout technologii, hygienu, komunikaci, dnes již nejlépe v anglickém jazyce, a limitovaný čas je velmi náročné. Právě stanovený časový limit a jeho dodržení byly příčinou ztráty bodů nebo dokonce diskvalifikace soutěžícího.Soutěž trvala do pozdních odpoledních hodin a všichni jsme si užívali příjemné atmosféry ve fiktivní kavárně.

Mgr. Eva Čech Cejnková

GASTRO ŠTAFETA 2018

Letošního 7. ročníku tradiční týmové soutěže „Gastro štafeta 2018" se zúčastnilo 14 soutěžících ze čtyř odborně zaměřených středních škol z celé ČR, přijeli soutěžící i ze Slovenska, a to ze Střední odborné školy v Šuranech. Navzdory chladnějšímu počasí se studenti se zadanými úkoly vypořádali velmi statečně. Někteří dokončili závod i s jednou botou. Soutěž proběhla pod drobnohledem čtyř rozhodčích a všechny dvojice mohly své chyby napravit v druhém kole závodu, kdy se započítával jejich lepší čas.
V odborné soutěži Gastro štafeta jde o prověření gastronomických dovedností žáků, ale i jejich obratnosti a pečlivosti. Cílem soutěžící dvojice, kterou tvoří chlapec a dívka, případně dvě dívky, je zdolat štafetovým způsobem v co nejkratším časovém limitu překážkovou dráhu a prostřít stůl pro čtyři hosty. K disciplínám, které musí soutěžní družstvo absolvovat, patří: dovezení bedny nealkoholického piva na rudlíku, na platíčku přenést v jedné ruce čtyři talíře poskládané ve standardu „přenosový talíř", dále otevření a nalití dvou třetin piva do půllitrových sklenic a nakonec na platíčku přenést čtyři kávové sety s 1dl vody v každém šálku. Studenti tedy prokazují své profesní schopnosti, zručnost v přípravě a mrštnost ve zdolání překážkové dráhy.
První místo vybojovala SOU zemdědělské a služeb Dačice. Druhé místo vybojovali žáci z SOU zemědělské a služeb Dačice Třetí místo obsadili studenti z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel, Velké Meziříčí, a to Tomáš Robotka a Marie Smejkalová. Vítězům gratulujeme a těšíme se na viděnou na 8. ročníku Gastro štafety. Poděkování patří všem soutěžícím, rozhodčím, snaživým organizátorům a vedení školy.
Mgr. Lubomír Kučera.

Foto: HŠ

Gastro1Gastro2Gastro3Gastro4Gastro6

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru