Oprava náměstí: úřad vydal další rozhodnutí

NamestiPrávní spor o projekt na rekonstrukci meziříčského náměstí bude dále pokračovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal další rozhodnutí.

Původní správní řízení, v němž úřad prvostupňově rozhodl o vypořádání námitek ze strany zadavatele, proti čemuž byl podán rozklad, je v současné době na žádost účastníků řízení přerušeno.

K řízení podal podnět vítěz architektonické soutěže David Mikulášek, jenž chtěl prošetřit jednání Města Velké Meziříčí. To totiž nechce uzavřít smlouvu na projekt rekonstrukce náměstí s Mikuláškem, nýbrž s druhým architektem v pořadí Miroslavem Cikánem.
ÚOHS pak z moci úřední zahájil druhé správní řízení. „V něm konstatoval, že zadavatel (Město VM) neoprávněně zahájil další jednací řízení (s M. Cikánem), přestože neukončil řízení předcházející (s D. Mikuláškem). Toto nové jednací řízení navíc zadavatel nevedl s uchazečem, který skončil v architektonické soutěži na prvním místě. Úřad proto jako opatření k nápravě druhé jednací řízení zadavateli zrušil," uvedl tehdy antimonopolní úřad. Proti rozhodnutí město podalo rozklad. V něm předseda ÚOHS ing. Petr Rafaj zrušil předchozí rozhodnutí a vrátil ho k novému projednání.
Předseda Rafaj ve svém rozhodnutí například napsal: „Dle mého názoru lze tedy učinit závěr, že v případném JŘBU byl zadavatel povinen vyzvat k jednání všechny tři oceněné dodavatele, a nikoliv jen dodavatele 1, jak vyvodil úřad."
V následujícím bodě uvedl:
„Co se týká formulace uvedené v článku 2.2 soutěžních podmínek, že ocenění účastníci budou vyzváni ,v pořadí dle soutěže’, lze souhlasit s tím, co úřad uvedl v bodě 81 odůvodnění napadeného rozhodnutí. V souladu s poslední větou § 65 odst. 1 zákona by musel zadavatel vyzvat k jednání v JŘBU současně všechny účastníky soutěže o návrh, jejichž návrh byl vybrán, a teprve až v rámci takto zahájeného JŘBU by s nimi mohl jednat ,v pořadí dle soutěže', a to s ohledem na zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace.“ Tehdejší starosta Radovan Necid zastupitelům města od začátku architektonické soutěže tvrdil, že se bude jednat s několika oceněnými architekty. Později tato svá slova popřel. Nyní dal předseda ÚOHS paradoxně Necidovi zapravdu v jeho původním tvrzení, že se mělo jednat se všemi oceněnými účastníky a ne pouze s prvním.
Tiskový mluvčí ÚOHS Martin Švanda týdeníku Medřičské listy sdělil: „V uvedené věci bylo 29. června 2018 vydáno druhostupňové rozhodnutí, jímž předseda Úřadu vyhověl rozkladu zadavatele a zrušil prvoinstanční rozhodnutí o nezákonnosti druhého jednacího řízení bez uveřejnění. Věc se vrací zpět do prvního stupně, který má dle předsedy úřadu posoudit, zda druhému jednacímu řízení bez uveřejnění předcházela soutěž o návrh. Nadále platí předběžné opatření zakazující městu uzavřít smlouvu."
Starosta Josef Komínek v tiskové zprávě napsal: „Město Velké Meziříčí obdrželo rozhodnutí předsedy úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tímto rozhodnutím bylo vyhověno podanému rozkladu ze strany města a došlo k vrácení věci zpět k novému projednání. Z tohoto rozhodnutí vyplývá, že dle názoru předsedy úřadu pro ochranu hospodářské soutěže není město Velké Meziříčí omezeno v jednání s dalšími v soutěži oceněnými uchazeči. Ze strany úřadu pro ochranu hospodářské soutěže však před vydáním nového rozhodnutí dojde k přezkumu, zda samotná soutěž byla provedena v souladu se zákonem."
Do 60 dnů má podle zákona antimonopolní úřad vydat prvoinstanční rozhodnutí. Definitivní verdikt to ale zřejmě nebude.
Je tak otázkou, kdy tato záležitost skončí.

Aleš Horký

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru