Úřady prověřují šikanu žákyně prvního stupně na křižanovské škole

KrizanovAktualizováno

Případem údajné šikany sedmileté žákyně na křižanovské základní škole se zabývá Police České republiky.

„V současné době jsme ve fázi prověřování a nelze k případu poskytovat bližší informace," uvedla pro média policejní mluvčí. Podle dostupných informací od otce dívky ji spolužáci měli fyzicky i psychicky ubližovat.

Stížnost na zmíněnou šikanu dostala také Česká školní inspekce, která podle vyjádření pro celostátní televizi uvedla, že byla vyhodnocena jako odůvodněná. Vyšetřování školní inspekce pak ukázalo, že vedení školy pochybilo v mnoha směrech. Ředitel a vedoucí učitelka vdružině podle výsledků vyšetřování nepostupovali podle předpisů. Kvůli uvedenému problému se bude konat i zasedání obecního zastupitelstva.
Z vedení obce, které jsme oslovili, odpověděla v pondělí starostka Marie Smejkalová. „Vzhledem k tomu, že jsem se vrátila po týdenní pracovní neschopnosti a mám dnes velmi naléhavá jednání, nemohu se věnovat vyjádření k Vašim otázkám. V příloze přikládám dopis p. Bc. Špinara, který je volně šiřitelný a s kterým se ztotožňuji. Pokud budete mít nějaké otázky později, určitě Vám odpovím, ale dnes už ne.“ K dotazu, zda jednala s ředitelem školy, se už nevyjádřila. Její zástupkyně Radomíra Schmidová, která je zároveň vedoucí vychovatelka školní družiny v ZŠ Křižanov, kde k šikaně mělo docházet, na náš mail nereagovala vůbec. O další vyjádření jsme požádali zastupitelku obce Silvii Tomšíkovou, která situaci ostře kritizovala a byla jednou ziniciátorek vyvolání mimořádného zastupitelstva.


Reakce na šikanu v křižanovské škole

Vedení městyse mě jako zastupitelku neinformovalo o rizikovém chování žáků na zdejší ZŠ a MŠ Křižanov. Není dobré, pokud jsme jako zřizovatel školy informováni až z médií. Rizikové a problémové chování žáků se vyskytuje na každé škole. Je nutné takové chování řešit již v počáteční fázi. Byla jsem se osobně přesvědčit na obci, co vše obsahuje zpráva ČŠI. Ve zprávě ČŠI jasně uvádí metodické pochybení vedoucí vychovatelky školní družiny a pana ředitele, a dále uvádí další pochybení v neinformovanosti rodičů. Zpráv z ČŠI je dle vyjádření rodičů více, ovšem vzhledem k pracovní neschopnosti starostky města není nikdo, kdo by mi zprávy předložil k nahlédnutí. Na dotaz, kolik jich je celkem, mi také nebyl nikdo schopen odpovědět.
Zastupitelům přišel do emailových schránek otevřený dopis od nespokojených rodičů a občanů městyse a okolních vesnic. Byli připraveni přiložit své nashromážděné podpisy, ovšem vzhledem k současnému vývoji situace a především kvůli postoji paní starostky a místostarostky, od toho po důkladném zvažování upustili z obavy, aby se to neodrazilo ve školce, škole a ve školní družině na jejich dětech.
Vzhledem k tomu, že jsem nebyla dostatečně informována jsem se rozhodla, s podporou více než 1/3 zastupitelů, podat písemnou žádost starostce městyse Křižanov o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva s navrženým bodem jednání – Řešení situace v námi zřizované Základní škole a mateřské škole Křižanov, příspěvkové organizace ohledně všech pochybení školy, které byly zjištěny ČŠI. Dále jsem žádala o zajištění přítomnosti vedení školy, metodika prevence a vedoucí vychovatelky školní družiny, kde mělo k incidentu docházet.
Nechápu postoj vedoucí vychovatelky školní družiny a zároveň místostarostky obce, proč údajně neinformovala vedení městyse. Nikdo nepožaduje identifikace konkrétních osob, ale jen zmínka, že k nějakému rizikovému chování dochází a jak se situace řeší (měla řešit). Dle zprávy ČŠI má od 1. září 2017 výše zmiňovaná škola zpracovaný Krizový plán s dvanácti body, jak postupovat. Byla by tak zajištěna okamžitá ochrana dětí, řešeno klima třídy a klima ve školní družině. Ředitel školy úzce spolupracuje s metodikem prevence. Proto jsem žádala, aby byli přítomni zasedání na zastupitelstvu ředitel školy a jeho zástupce, metodik prevence a vedoucí vychovatelka školní družiny, aby nám zastupitelům a veřejnosti dali informaci a vysvětlení, proč nepostupovali podle připraveného krizového plánu.
Mgr. Silvie Tomšíková, zastupitelka městyse Křižanov

Dobrý den do redakce.

Ráda bych se Vámi podělila o postřehy rodiče, jehož dítě navštěvuje ZŠ Křižanov.

Vzhledem k situaci šikany, která se udála v dubnu 2018 v družině za dohledu vedoucí družiny a zároveň místostarostky v jedné osobě, postupem a řešením jsme znepokojeni jak s přístupem radnice, ale i nového pana ředitele, který celou situaci stejně jako vedoucí družiny bagatelizoval. Až na popud rodiny šikanované dívky, kdy požádaly o pomoc kriminální policii, se začala situaci řešit. Školu navštívila i TV NOVA, bohužel v době prvního dne prázdnin, kdy redaktorovi nebyl umožněn vstup do budovy školy i přes to, že personál pedagogů včetně pana ředitele byl v budově školy přítomen, viz odkaz:
http://tn.nova.cz/clanek/brutalni-sikana-divku-7-meli-zaci-bit-hlavu-ji-strkali-do-zachodu.html 
Radnice se odmítá vyjádřit a jako argumentaci používá vyhýbající se odpovědi. Chceme vědět více a znát odpovědi nejen paní starostky, ale především místostarostky a pana ředitele. Pokládám za správné, aby se občané a rodiče Křižanova dozvěděli co nejvíce informací. Už jen z toho pohledu, že škola je veřejná instituce a máme mít možnost být informováni.
Celé to dění bedlivě sleduji, jelikož jsem maminkou dítěte na prvním stupni a škola na místo spolupráce přistupuje k našemu zdravotnímu znevýhodnění velmi pasivně. Již jsem také podala nejeden podnět k šetření k ČŠI, která mi sdělila výsledek šetření jako důvodný, ovšem zřizovatel se dosud také nevyjádřil. Stále čekám.
(Dopis autorka opatřila celým jménem, ale v tisku si přála zůstat v anonymitě)

Otevřený dopis k šikaně v křižanovské škole

Vážení spoluobčané, obyvatelé okolních obcí, zastupitelé a pracovníci ZŠ a MŠ v Křižanově.
Jsem občanem obce Křižanova a jsem hrdý, že v této obci žiji. Domnívám se, že se nemalou měrou podílím na rozvoji obce a jejím kulturním životě.
O to více mne znepokojuje ANONYMNÍ otevřený dopis, který se dotýká všech slušných lidí, kteří zde žijí. Dopis nám vkládá do úst zkreslené informace, které poškozují mnoho lidí. Přestože jsou v něm jmenované pouze dvě osoby. Ale vše popořádku.
Šikana na ZŠ v Křižanově. Každý případ šikany, ať je kdekoliv, je odsouzeníhodný. Nemohu se však zbavit několika otázek. Každá šikana vzniká od nevinného pošťuchování silnějších na slabších a postupně roste. Kdy se tedy šikana projevila? Nebyl její začátek a projevy již za vedení paní ředitelky Mgr. Koudelové? Ona sama musela řešit vyloučení učitele z pedagogického sboru z důvodu nevhodného chování k žákovi…
Mnozí spoluobčané se mohou zlobit za předešlá slova, ale pouze tím chci říci: „Do hlav lidí a melounů nevidíte“.
Mgr. Koudelová jistě v dobré víře angažovala pedagoga, který třeba jen nezvládl danou situaci, a její práci, která byla vynikající, zcela zmařil.
Chci tím říci, chraňme děti před šikanou, nevláčejme je médii a udělejme vše proto, aby se podobné situace neopakovaly. Pokud někdo pochybil, pevně věřím, že nejen Policie ČR, ale i ostatní kontrolní orgány zasáhnou. Nikdo z nás není kompetentní soudit, už jen díky tomu, že máme zkreslené a nepřesné informace, zabarvené sympatiemi či nesympatiemi k té či oné osobě. Zamysleme se spíše nad tím, zda nasloucháme svým dětem, dostatečně se jim věnujeme a zda vůbec víme, co dělají a co je trápí.
Demokracie aneb „Jak je ve slušné a demokratické společnosti zvykem“. ANONYMNÍ pisatelé se odvolávají v jednom odstavci na demokracii a ve druhém požadují vysvětlení a respektování pravidel, která sami nectí. Přitom se jedná o pravidla, která jsou dána zákony. Není i toto alarmující v době před volbami? Samozřejmě pokud budu mít za vzor např. bývalého ministra Petra Krčála, který demokraticky ctí zákony a pravidla České republiky, nemusím řešit demokracii ani zákony.

Vždyť není nemorální podvádět, získat nezákonně titul „Bc.“ a následně „Mgr.“. Pouze a jen pobírá vyšší mzdu ze státních peněz daňových poplatníků a je na postech, na které nemá vzdělání. Jeho mzda je vyšší o několik platových tříd, díky podvodu. To jsou správné vzory? Pro mne ne! Proto se neschovávejme za ANONYMY, občany obce atd. Toto je návrat do doby komunismu.
Personální změny na ZŠ a MŠ. Jsou dány pracovně právním vztahem, zákoníkem práce a školským zákonem. Odvolání Mgr. Koudelové proběhlo dle zákona a platných právních norem. Samozřejmě jako každý občan, má právo s tím nesouhlasit, což mělo za následek soudní spor mezi obcí a jí samotnou. Soud stále probíhá, a proto nechápu ANONYMNÍ pisatele, že došlo k odvolání. („nespravedlivého a nesprávného odvolání“). Navíc personální změny jsou v kompetenci ředitele školy, který není povinen se nikomu zodpovídat ze svých kroků. Radíte v zaměstnání svým nadřízeným, koho má a nemá přijmout, či s ním rozvázat pracovní poměr? Pokud respektuji zákony, není důvod se ptát, ani nemohu. ANONYMNÍ pisatelé píší: „Dosazení pro zřizovatele pohodlnějšího Daniela Ubra.“. Pan Ubr vyhrál zcela objektivní a regulérní výběrové řízení na ředitele školy. Já jsem byl, možná jako jeden z mála občanů Křižanova, který řekl paní Mgr. Koudelové, aby se přihlásila a obhájila svůj post. Byla to právě ona, která se svobodně rozhodla nezúčastnit se konkurzu na ředitele školy a nemohla být tedy zvolena. Co je na tomto nezákonného nebo snad nemorálního?
Nespokojenost se ZŠ a MŠ. Několik let jsem působil v radě školy. Problematika školství mi není cizí i díky vzdělání. Jak se projevuje, cituji: „Dlouhodobou nespokojenost s praktikami, které používá zřizovatel ZŠ a MŠ.“? Kolik rodičů si stěžovalo ředitelům školy, pedagogům, školské radě nebo třeba právě zřizovateli? Prosím, kde jsou stížnosti, dotazy nebo jak jinak projevuje skupina ANONYMISTŮ svou dlouhodobou nespokojenost? Proč nepíšete o dotaci cca 16 mil. Kč, kterou škola dostala? Právě vaše děti se budou učit v lepším a moderním prostředí…
Vážení spoluobčané, obyvatelé okolních obcí, atd., všichni Ti, kterým není jedno, co se děje v Křižanově. Je pouze na vás a vašem svědomí, zda se vyjádříte, či nikoliv. Každý z nás má svobodnou vůli se rozhodovat, žít život na základě svých vlastních hodnot a je zcela jedno, zda se schováváte za ANONYMNÍ pisatele či se nebojíte říci svůj názor. Jen vás prosím, chraňte děti před vším zlým a nepodlehněte zvráceným manipulacím a volebnímu boji, který se skrývá za celou kauzou. Je smutné, když v naší společnosti musí lidé sáhnout po anonymitě, lžích a špíně, aby poškodili své rivaly, aby nad nimi zvítězili. Jsem šťasten, že mám za své vzory Karla IV., T. G. Masaryka nebo Tomáše Baťu. Lidi, za které hovořily činy.
Děkuji za váš čas, odvahu a ochranu demokracie v našem státě a v naší obci především.
S úctou a pokorou k Bohu, který je jediný a spravedlivý soudce
Bc. Jiří Špinar, Křižanov

P. S: Tento dopis je zcela veřejný a volně šiřitelný. Pokud jej budete dále šířit, děkuji vám za to. Vaším činem dáváte najevo, že nejste lhostejní a máte odvahu minimálně přemýšlet nad děním okolo nás. Děkuji.

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru