Rozhovor s místostarostkou Jiřinou Jurdovou

Jurdova1Ing. Jiřina Jurdová z Velkého Meziříčí je neuvolněnou místostarostkou našeho města od dubna letošního roku. Nahradila ve funkci ing. Viléma Lavického, který 24. 4. 2018 na tento post rezignoval.

Kdy jste začínala s politikou?

Byla jsem členem pouze jediné politické strany, a to ODS v období 2001–2017.

Měla jste na začátku nějaké konkrétní ambice?

Neměla.

Napadlo Vás, když jste vstupovala do ODS, že by Vás mohli někdy vyloučit?

Musím přiznat, že nenapadlo. Vstoupila jsem do ODS, protože mi některé jejich politické názory byly blízké.

Jak jste se na celou kauzu dívala tehdy, a jak dnes.

V listopadu 2017 se asi 20 členů MS ODS rozhodlo, že si dále nezasloužíme být jejich spolustraníky, protože jsme, podle nich, hrubě porušili stanovy ODS. Věřím tomu, že si všichni sehnali informace o tomto případu a hlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Na to mají plné právo.
I když jsem stanovy ODS pročítala několikrát, dodnes mi není jasné, v jakém bodě jsme je porušili a ani oficiální dopis z MS ODS o rozhodnutí sněmu nám na to odpověď nedal.
Dnes je pro mne kapitola ODS uzavřená a zabývat se jí dále nebudu.

A jak se vlastně celá věc po tak dlouhé době má? Už jste dostala vyrozumění z ODS?

Proti rozhodnutí MS ODS jsme se odvolali k rozhodčí komisi regionu Vysočiny, která v této věci zahájila řízení dne 16. 1. 2018. I když podle stanov má na vyřízení 90 dnů, v tomto případě do 16. 4. 2018, dne 16. 5. 2018 jsem, po několika urgencích, obdržela stručný mail od předsedy RK KV J. Tecla, že našemu odvolání nebylo vyhověno a písemné rozhodnutí obdržíme do 15 dnů od jeho vyhotovení. Bohužel dosud nic nepřišlo.

Měla jste (nebo máte) nějaký politický vzor?

Nikdy jsem neměla a stále nemám.

Baví Vás práce političky?

Poté, co ing. Lavický z funkce místostarosty odstoupil, jsem dobrovolně souhlasila s tím, že na přechodnou dobu do komunálních voleb se této funkce ujmu. Snažím se ji vykonávat, jak nejlépe umím, bez ohledu na to, zda mě tato práce baví, či nikoliv.

Jak jde skloubit náročná profese vedoucí ekonom. oddělení v tak velké firmě s neuvolněnou funkcí místostarostky?

Díky podpoře kolegů a především pana ředitele dobře. Takže bych jim všem tímto chtěla poděkovat.

Můžete popsat, kdy vás občané města na radnici zastihnou?

Bývám tam většinou každý den v dopoledních hodinách a ve středu celý den. Po celý den jsem také přístupná na mobilním telefonu, jehož číslo je uvedeno na stránkách města. 

Jak hodnotíte dvě uplynulá volební období?

Minulé volební období můžu hodnotit pouze z pozice občana města, v zastupitelstvu jsem nebyla. Během minulého i tohoto volebního období se hodně věcí podařilo. Máme zrekonstruovaný kulturní dům, nové šatny na fotbalovém stadionu, staví se tribuna na hřišti za III. ZŠ i mnoho dalších věcí. Opravovaly se silnice, chodníky, mosty. Děkuji všem občanům města, že i přes ty šílené dopravní situace, které dnes a denně ve městě zažívají, stále mají trpělivost a pochopení.
Musím tu ale zdůraznit, že vše co se podařilo prosadit, není dílem jedince nebo malé skupinky, ale ve všech případech většiny zastupitelů, kteří pro tu či onu věc hlasovali kladně.

Co jste vzala za ponaučení z toho všeho, co se v našem město dělo – vláda bývalé rady, bývalého starosty, odvolání rady apod.?

Hlavně, aby si z toho vzali ponaučení ti, kterých se to týkalo. Já od samého začátku vím, že zastupitelstvo je tvořeno 23 členy, kteří byli zvoleni občany v řádných volbách a kteří spolu musí při správě města spolupracovat.


Co Vás nejvíc v našem městě „pálí" a co naopak vnímáte pozitivně, co se Vám osobně podařilo prosadit?


Určitě nikoho nepřekvapí, když řeknu doprava a parkování v centru. Situace se začala zlepšovat zpřístupněním plochy ve Svitu, ale ideální stále není.
Blíží se volby a občané brzy začnou na každém kroku vídat hesla – já/my jsme udělali toto, beze mne/nás by toto nikdy nevzniklo, atd. – ale všichni víme, že to až tak pravda není. Jednotlivec může mít spoustu dobrých nápadů, ale pokud pro ně nenadchne většinu (v případě zastupitelstva alespoň 12 členů), neprosadí nic. Takže asi nejvíc pozitivně vnímám chuť větší části zastupitelstva spolupracovat bez ohledu na politickou příslušnost a domluvit se na akcích, které přispějí ke zkvalitnění života v našem městě.

Jak se Vy osobně díváte na současnou „kauzu" s bouráním mostu u vily? A stejně tak na malý obchvat, který je podle dostupných informací stále ve hře...?

Docela mne kauza, jak to nazýváte, překvapila a nechápu ji. O opravě mostu bylo rozhodnuto již 2016, kdy byly zastupitelstvem v rozpočtu schváleny peníze na projekt. Projekt byl vytvořen a potom se již pouze čekalo, až bude v rozpočtu dost peněz, aby se s přestavbou mohlo začít. Nejen že most byl v havarijním stavu, ale v roce 2017, kdy se opravoval most u pošty, byl jasně vidět, jakou je brzdou v dopravě. A tak v únoru 2018, kdy byla známa výše přebytku z roku 2017, byla na most vyčleněna a zastupitelstvem schválena částka 17,3 mil. Kč a na zastupitelstvu 20. 3. 2018 dalších 2,85 mil. Kč na dofinancování dle vybrané nabídky.
Ani na jednom z těchto zastupitelstev nebyly vzneseny žádné námitky ze strany zastupitelů ani ze strany občanů. Ze strany NPÚ nebyly patrny žádné náznaky, že by most neměl být přestavěn nebo že by měl být prohlášen za kulturní památku.
Všechno vlastně začalo, až v okamžiku, kdy se mělo začít se samotnou stavbou a jsem přesvědčena, že o samotný most zase až tolik nešlo. S největší pravděpodobností by podobná kauza vypukla, i kdyby se začalo opravovat něco jiného.
Já osobně s malým obchvatem, v té podobě, jak je v současném územním plánu, nesouhlasím.

Jaké máte ambice do příštích komunálních voleb?

Do příštích voleb bych chtěla kandidovat, ale zatím je vše v jednání.

Co byste především chtěla změnit, prosadit?

Je určitě mnoho věcí, které by se měly zlepšit. Parkování v centru a vzhled náměstí se nelíbí nikomu z nás. Plynaři nám ovšem dali jasně najevo, že rekonstrukci plynovodu na náměstí mají v plánu až v roce 2021. Dříve v žádném případě. Určitě nebudeme opravovat náměstí, aby nám ho za pár let zase někdo rozkopal.
Už alespoň 10 let se v programu většiny stran objevuje výstavba relaxačního centra. V tomto volebním období se konečně podařilo zpracovat studii proveditelnosti, tak bych určitě chtěla pokračovat v krocích, které by vedly k realizaci jeho výstavby.

Připravila: redakce Medřičských listů,
foto: Iva Horká

Jurdova2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru