• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Architektonická soutěž neproběhla podle zákona, a tak nebyla vůbec zahájena, rozhodl antimonopolní úřad

Architektonická soutěž neproběhla podle zákona, a tak nebyla vůbec zahájena, rozhodl antimonopolní úřad

NamestiAntimonopolní úřad rozhodl o nezákonném postupu města v rámci architektonické soutěže o podobu meziříčského náměstí. Soutěž tak nebyla vůbec zahájena. Město nemůže podepsat smlouvu na projekt s žádným architektem. Proti rozhodnutí podalo rozklad.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal dne 4. 9. 2018 ve správním řízení zahájeném z moci úřední prvostupňové rozhodnutí, v němž konstatoval, že město Velké Meziříčí nedodrželo ustanovení zákona o zadávání veřejných zakázek, když pro zadání veřejných zakázek s názvem ,Projektová dokumentace na rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí' použilo jednací řízení bez uveřejnění zahájené na základě výzvy k jednání ze dne 27. 3. 2017, resp. ze dne 26. 7. 2018. Soutěž o návrh, v návaznosti na niž zadavatel jednací řízení bez uveřejnění použil, totiž nebyla provedena podle zákona o veřejných zakázkách, když její oznámení nebylo uveřejněno ve Věstníku veřejných zakázek. Soutěž o návrh tak nebyla podle uvedeného zákona vůbec zahájena.
Jako opatření k nápravě nezákonného postupu zadavatele zrušil Úřad obě jednací řízení bez uveřejnění. Současně bylo také vydáno předběžné opatření zakazující zadavateli podepsat smlouvu v obou výše uvedených zadávacích řízeních. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad," uvedl pro Medřičské listy tiskový mluvčí ÚOHS Švanda.
Rozhodnutí ÚOHS potvrdil starosta Komínek v tiskové zprávě. „Ze strany města Velké Meziříčí bude na základě usnesení rady města ze dne 5. 9. 2018 podán opravný prostředek - rozklad s tím, že o této věci bude informován i sekretář celé soutěže Ing. arch. Petr Velička, který měl jako externí dodavatel celou architektonickou soutěž po administrativní stránce zpracovat," doplnil Komínek.

Je viníkem sekretář Velička nebo město?

Architektonická soutěž (finanční odměny pro soutěžící, porotce či sekretáře apod.) včetně referenda a právních služeb prozatím přišla občany města na zhruba milion korun.
Jestliže se prvostupňové rozhodnutí v rozkladu potvrdí, bude se řešit, kdo je za porušení zákona, a tím i zhatění soutěže a následného zrušení jednacího řízení bez uveřejnění odpovědný. Podle města měl oznámení ve Věstníku veřejných zakázek uveřejnit sekretář soutěže Velička. „Požádali jsme našeho sekretáře (Petra Veličku-pozn. aut.), který to měl ve svých podmínkách ve smlouvě, a s ním proběhlo jednání, kde nám sdělil, že to nevyvěsil," informoval již dříve starosta Komínek.
Velička ale tvrdí, že je za pochybení odpovědný zadavatel.
„Město jako zadavatel odpovídá za splnění administrativních náležitostí průběhu zadávacího řízení. Pan Velička jako sekretář soutěže poskytuje městu veškerou potřebnou součinnost a nechal na vlastní náklady zpracovat vyjádření na vysvětlení a pro podporu města jako zadavatele do řízení před ÚOHS," sdělila Veličkova advokátka.
Dle starosty Komínka záleží na zastupitelích, jak se k tomu postaví, kdo bude viník, jestli město nebo někdo jiný. Další rozhodnutí ÚOHS se dá očekávat zhruba za dva měsíce. V tu dobu už může být Velička zastupitelem města, neboť jako člen ODS kandiduje na druhém místě za uskupení To pravé Meziříčí, a může tak přímo ovlivnit, zdali po něm bude město vymáhat finanční náhradu. O to se město již pokusilo, když po Veličkovi požadovalo vrátit jeho odměnu za sekretáře a přezkušovatele architektonické soutěže ve výši skoro 85 tisíc. Velička to odmítl.
Pokud by se politická situace měla vrátit do „starých kolejí", to znamená, že zastupitelstvo by znovu ovládli „Necidovci", může tak být celá záležitost „zametena pod koberec".
Právní a politická pře o rekonstrukci náměstí tak s největší pravděpodobností bude pokračovat v následujícím volebním období.
Ale ještě i v tom právě končícím se mělo o této záležitosti jednat na včerejším zasedání zastupitelstva. To proběhlo po uzávěrce vydání, tudíž bližší informace z jednání přinesou Medřičské listy v dalším čísle.
Připravil: Aleš Horký

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru