Jak pečovat o zdraví, i jak si ho chránit. To ukázaly dny zdraví a záchranářů

den zachranaru_4V jednom týdnu se mohli jak místní obyvatelé, tak přespolní, podívat, jak se žilo před 100 lety ve Velkém Meziříčí či jak pracuje integrovaný záchranný systém.
To první ukázal Den zdraví v úterý 11. září, to druhé pak bylo k vidění opět na velkomeziříčském náměstí, a sice o dva dny později, tedy ve čtvrtek 13. září.


Den zdraví ukázal tipy, jak zdravě jíst
Den zdraví tradičně apeluje na to, aby se lidé více zajímali o svoje zdraví a dbali především na správnou výživu. Letos byla tato akce inspirována stým výročím založení naší republiky, a tak tomu některé stánky napovídaly. Kupříkladu se návštěvníci, mezi nimiž převládaly opět děti ze škol, mohly podívat, ale i ochutnat, ručně tlučené máslo.
Takový výjev nebyl před mnoha lety ničím výjimečným, ale ani v dnešní době nepatří tak úplně do historie. Paní, která tlučení másla v máslenici předváděla, řekla, že si běžně máslo tímto způsobem obstarává doma. „Máselnici mám svoji, dá se totiž koupit přes internet, a připravuji si tak dvě kila másla. Není problém ho uskladnit do mrazničky, myslím, že jeho kvalita nijak neutrpí, nebo alespoň to nepozoruji," uvedla žena z Vysočiny, která byla též stylově oděna. Příchozím pak nabízela krajíček chleba s právě utlučenou pochoutkou.
Další stánek zaujal zejména muže a chlapce, šlo totiž o kováře, kteří předváděli, jak se kuje železo. „Vidíš, železo se musí kout, dokud je žhavé," poučoval otec svého synka, přičemž spolu hleděli na zručného kováře.
Den zdraví se konal od deváté hodiny ranní do sedmnácti hodin. Uprostřed náměstí tak byly k vidění další stánky - například dřevořezbáře, zahradníka, skautů, Spolku žen, Českého svazu včelařů, Chaloupek, Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích, Nesy, dětského střediska v Březejci, DÓZY, Českého červeného kříže, Kopretiny, či pojízdný vozík, který nabízel čerstvě lisovaný olej z Petrávče anebo květiny ze Zahradnictví Rozmarínek a další. Na své si během pěkného letního počasí přišli i ti, kteří mají rádi hudbu. Na programu byla různá vystoupení, ukázky práce se psem či třeba výtvarné dílny.
Den záchranářů představil práci zdravotníků, policistů i hasičů
Svoji práci ukázaly na náměstí ve Velkém Meziříčí u příležitosti Dne záchranářů složky Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. Předvedli se zdravotníci, policisté i hasiči, včetně svojí techniky.
Jak si počínat při dopravní nehodě a záchraně lidí z hořícího auta, jak poskytnout první pomoc popáleným, jak bezpečně uhasit hořící olej a jak zneškodnit nebezpečného pachatele s pomocí policejního psa – to vše bylo součástí akčních ukázek, které se neobešly bez houkaček, ale také střelby. Ta se rozléhala po celém náměstí a kupříkladu některé hosty v bistru až lehce vyděsila.
Děti se zejména zajímaly o trojici dívek, která byla namaskována tak, že měla ukázat, jak vypadají popáleniny. Používá se dekorativní kosmetika, ubrousek navlhčený vodou, a nakonec fixace sprejem. „Vypadá to ale věrohodně," shodli se někteří návštěvníci. Zdravotníci pak učili děti na připravených figurínách, jak se poskytuje umělé dýchání a masáž srdce, a to i u kojenců. Efektní byla jako vždy ukázka hasičů, při které vzplál masivní oheň. „Myslím, že to smysl má, alespoň nějaké vědomosti si děti odnesou," hodnotila akci jedna z přítomných učitelek.
Připr.: -red ML-

den zachranaru 1den zachranaru 2den zachranaru 3den zachranaru 5den zachranaru hasici 1den zachranaru hasici 2den zachranaru popalena divkaden zachranaru vycvik psu vm 2017 9den zdravi 1den zdravi 2den zdravi 3

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru