Soubor Bítešan získal ve Strážnici prestižní ocenění

BitesanMezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici se letos zúčastnila skupina dívek a muzikantů z Národopisného souboru Bítešan a za své vystoupení v rámci pořadu Písně pro nevěstu získal soubor z Velké Bíteše prestižní titul Laureát MFF Strážnice 2019.

„Ocenění je o to cennější, že jen zřídka kdy ho získávají účastníci z Kraje Vysočina. V průběhu uplynulých 36 let získal titul laureáta pouze Pramínek Jihlava, a to v roce 2012,“ informovala Silva Smutná z Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury Muzea Vysočiny Třebíč.
Strážnický folklorní festival je nejstarší a největší akcí svého druhu v Evropě a koná se každoročně za podpory Ministerstva kultury ČR. Organizátorem festivalu je Národní ústav lidové kultury a město Strážnice. V programu letošního 74. ročníku účinkovala také skupina zpěvaček a muzikantů z Velké Bíteše. Jejich pásmo „Co budeme dělat, my děvčátka“ složené z milostných písní Horácka a Podhorácka bylo součástí pořadu autorek Kateřiny Kovaříkové a Aničky Maděričové nazvaného „Písně pro nevěstu“. Pořad byl situován do amfiteátru Skanzen a Bítešané vystoupili společně s dalšími pěti ženskými pěveckými sbory a sólistkami z různých míst Moravy i Slovenska – Brno, Bulhary, Kunovice, Nivnice, Velká Bystřice a Kúty. V bítešské skupině byly věkově nejmladší zpěvačky a jejich pásmo bylo složené z deseti milostných písní: „dívka se poprvé zamiluje, sní o svatbě, ostatní kamarádky s ní první lásku prožívají...“.
Program celého festivalu byl rozvržen do tří dnů (28. až 30. června). Jeho skladbu tvořilo 42 pořadů, vystoupilo v nich kolem 3 500 účinkujících z ČR a asi 200 ze zahraničí, z toho 160 souborů a skupin.

-red, zdroj: krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru