Výstava zvířat se v Bohdalově letos koná k 70. výročí založení organizace

VystavaVe dnech 5. – 6. října se nejlepší drobná zvířata z celé ČR utkají o poháry Šampionů Vysočiny na jedné z největších výstav v republice. K vidění zde ale bude i řada hospodářských zvířat. Celkem se jich představí na 3 000.

Kulturní dům městyse Bohdalova v sobotu od 7 do 18 a v neděli od 8 do13 hodin přivítá zájemce o chovatelství nejenom z ČR. Kromě pestré palety řady hospodářských i drobných zvířat, z nichž řada z nich je nabídnuta k prodeji, je připraven také bohatý doprovodný program a již tradiční farmářské a řemeslné trhy, létání akrobatických holubů, agility se psy, stejně jako i populární králičí hop. Den otevřených dveří proběhne také v sobotu v místní Relaxační pyramidě.
I tato výstava bude součástí připravovaných oslav založení bohdalovské chovatelské organizace. Ta vznikla původně jako sdružení chovatelů koz, později se rozšířila i o chovatele dalších drobných zvířat.

Tím hlavním impulsem, díky kterému je tato organizace známá nejenom u nás, ale i za hranicemi, je bezesporu dlouhodobá, úspěšná práce s mládeží. Chovatelský kroužek začal v Bohdalově pracovat od roku 1964. V letošním roce si tedy organizace připomene i 55. let od jeho založení. Z té úplně první generace mladých chovatelů vyšel nejenom dlouholetý předseda místní organizace, ale i dřívější dlouholetý předseda okresní organizace, Jaroslav Drejček. Z druhé generace mladých chovatelů je Pavel Promberger, dlouholetý jednatel ZO, ale i dřívější vedoucí kroužku nebo jednatel okresní organizace. Jeho dílem je jak počítačový program pro výstavy, tak i program pro registraci králíků, které jsou využívány u nás i na Slovensku. A zatím z poslední, dospělé, generace mladých chovatelů můžeme zmínit např. Davida Chalupu, který jako první z odchovanců kroužků, se vydal na nelehkou cestu posuzovatelů a v letošním roce úspěšně složil posuzovatelské zkoušky. Není to ale jediný posuzovatel v organizaci. V současné době jsou v organizaci navíc i dva mezinárodní posuzovatelé (Jiří Jahoda a Iveta Prombergerová).
Úspěchy získávají členové organizace, ale také na výstavách všech úrovní. Mezi největší ale jistě patří loňské úspěchy na Evropské výstavě v Dánsku, kde Petr Boháček obdržel čestnou cenu na německé výstavní holuby a David Chalupa bronzovou medaili od ústřední komise králíků na stříbřité černé.
A co bude možné spatřit na samotné výstavě? V rámci zvířat například vzácného čínského rejdiče, který se vyznačuje zvláštní chocholkou nebo exhibičního holuba, u něhož dlouhý zobák tvoří s temenem přímku, jako u jediného z výstavních plemen. V drůbeži se představí třeba poměrně vzácné zdrobnělé šumavanky, naše národní plemeno. A mezi králíky můžeme zmínit mezi dětmi velmi oblíbeného lvíčka, pro kterého jsou typické vousy, čelenka, hříva a delší osrstění na bocích. Perličkou ale také bude angora žlutého barevného rázu.
Výstava nemá jenom oficiální program o víkendu, ale již v pátek mají možnost si výstavu zdarma prohlédnout a na jednotlivých stanovištích se něco dozvědět přihlášené školní a školkové kolektivy.
-red, zdroj: ZO ČSCH v Bohdalově, www.cschbohdalov.cz 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru