Zpěvnost dětí na Vysočině podpoří Zpěvník z Horácka a Podhorácka

ZpevnikZpěvník z Horácka a Podhorácka, vydaný v samém závěru letošního roku, je mimořádným edičním počinem a současně dalším výstupem odborné spolupráce Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč a brněnského pracoviště Etnologického ústavu Akademie věd ČR.

„Zpěvník obsahuje 100 lidových písní z území celého Kraje Vysočina. Kniha je učena primárně pro učitele hudební výchovy na základních školách, pedagogům v mateřských školách a hudebním oborům základních uměleckých škol", doplňuje Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana.
Zpěvník navazuje na úspěšnou spolupráci obou výše uvedených institucí z let 2011–2015, která vyústila ve vydání tří svazků lidových písní z Podhorácka – Lidové písně z Podhorácka I. Náměšťsko a Velkobítešsko, Lidové písně z Podhorácka II. Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko a Jemnicko a Lidové písně z Podhorácka III. Tišnovsko a Bystřicko. Materiál k tomuto rozsáhlému souboru obsahujícímu více než 900 písní čerpaly editorky zejména z fondů etnologického ústavu, jenž uchovává písňové rukopisné prameny ze sběratelské činnosti národopisných pracovníků.
Aktuálně vydaný Zpěvník z Horácka a Podhorácka s podtitulem Výběr písní pro školy tento vydavatelský počin uzavírá. Při jeho sestavování bylo zohledněno několik hledisek, mimo jiné měl výběrově pojmout písně z celého kraje, umožnit využití ve všech školách na Vysočině a být přizpůsoben hlasovým možnostem nejmladší generace zpěváků.
Cílem editorek knihy, Marty Toncrové z brněnského pracoviště Etnografického ústavu AV ČR a Silvy Smutné z Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč, bylo vybrat písně, které se dětem budou nejen líbit, ale i dobře zpívat a hrát, budou pro ně zajímavé a obohatí jejich hudební repertoár.
Zpěvník vyšel za finanční podpory Ministerstva kultury ČR na konci listopadu a byl distribuován do všech základních, mateřských, základních uměleckých škol a rovněž folklorním souborům v Kraji Vysočina.
Slavnostní uvedení knihy proběhlo v Muzeu Vysočiny Třebíč ve čtvrtek 7. prosince 2017 za účasti obou editorek, zástupců Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury, Muzea Vysočiny Třebíč, zástupců brněnského pracoviště Etnologického ústavu Akademie věd České republiky, Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici a Kraje Vysočina.

-KrÚ-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru