Bob Fleck (Fajtfest): Česká scéna má co nabídnout, kdo tvrdí něco jiného, lže

BobFleckFajtfest ve Velkém Meziříčí byl jeden z mála letošních letních festivalů větších rozměrů, které proběhly víceméně normálně. 12. listopadu tu máme nový koncept stejných pořadatelů – Fajtfest v centru, a tak hlavního organizátora Tomáše „Boba“ Flecka vyzpovídal Jiří Kunčík.
Letos se vlastně konal regulérní Fajtfest, jako jeden z mála hudebních festivalů.

Jak to všechno probíhalo?
Ahoj, moc zdravím všechny čtenáře RockSoundu i Tebe, Jirko.
Tento ročník byl pro nás především po psychické stránce jeden z nejnáročnějších za celou historii Fajtfestu. Pro mnohé i po fyzické stránce.
Když jsme se na konci dubna i přes velké riziko rozhodli uspořádat Fajtfest na tři dny a s plným počtem kapel, věř, že ne každý v týmu to viděl stejně. Bylo to asi jedno z nejtěžších (i nejlepších) rozhodnutí, protože Fajtfest tím získal další obrovský kredit nejen v České republice. Troufám si říct, že jsme měli jeden z nejsilnějších letních line­‑upů nejen u nás, a lidi to dokázali ocenit.
Bylo frustrující neustále sledovat „covidové semafory“ po celé Evropě. Měli jsme nasmlouvané kapely z osmi států. Velké díky a uznání míří až do kanceláře ministra kultury pana PhDr. Zaorálka a paní Mgr. Heleně Provazníkové z oddělení bilaterální spolupráce ministerstva kultury. Bez jejich podpisu by Jinjer do Česka nemohli vlastně ani přiletět, protože se nacházeli v době festivalu v „tmavě rudé zóně“ (velmi vysoké riziko nákazy). Bylo i mnoho dalších“fuck­‑upů“. Díky nové posile FF týmu Michalu Polákovi se to podařilo úspěšně zvládnout a dotáhnout doslova za minutu dvanáct. Tak si fanoušci mohli užít line­‑up asi nad očekávání všech. Dlužíme lidem ostrovní kapely Bleed From Within a Hacktivist. V průběhu roku 2022 tento slib splníme.
Stále však vidím značné nedostatky a rezervy. Je co zlepšovat. To je asi moje největší motivace do budoucna. Jsme hodně sebevědomí, ale zároveň jsme pevně nohama na zemi. Víš, z čeho mám největší radost? Nejedním žurnalistou zatracovaná česká scéna se na Fajtu ukázala ve skvělém světle. Jsme schopni konkurovat evropským kapelám i na pódiu. Mladé kapely jako Stell/\ris, Silent Generation, Abbie Falls, Depression Island atd. mají nakročeno velice slušně do Evropy, ale i zkušení harcovníci jako Wictims, Hopes, Bad Victim nebo Meresiew ukázali, že se s nimi do budoucna musí počítat. Skvělou show dal i Redzed. Potvrdil status globální hvězdy nejen na Spotify. Tento chlapík bude jednou ozdoba naší hudební scény. V hudebním světě Fajtfest ukázal, že dokáže být i „multižánrovou“ akcí, stále však s určitým mantinelem, přes který jít nechceme a zůstaneme převážně „core“ festivalem. Česká scéna má momentálně sakra co nabídnout, a kdo tvrdí něco jiného, tak lže!
Chystá se hodně ambiciózní projekt Fajtfest v centru. Pokus se nám to přiblížit a vysvětlit, proč padla volba na tento netradiční prostor a line­‑up pro Fajtfest?
Fajtfest v Centru je náš nový a největší projekt mimo letní festival. Vkládáme do něj nemalé naděje, protože jsme se do toho sálu pokoušeli „dostat“ několik let. Jedná se o zkušební koncert, zda jsme schopni zaplnit prostor pro cca 800 lidí a pohnout se směrem k velkým zahraničním kapelám. Nabídky na zvučné jména opravdu pro rok 2022 jsou, ale bude hodně záležet na tom, jak nás lidi na podzim podpoří. Manažerům kapel se velmi líbí sál i poloha města mezi Prahou a Bratislavou. S tím problém není.
Musím ještě říci, že poprvé po letech cítíme podporu od vedení Města Velké Meziříčí v čele se starostou panem Kaminarasem. Skvělou práci pro celou kulturu ve městě odvádí i předseda Kulturní komise Honza Bílek. Myslím si, že Velmez si zaslouží nový prostor, který by byl něco mezi velikostí sálu Jupiter clubu a Rock Depem. Tento prostor tady opravdu zoufale chybí, ale na konci tunelu je vždy světlo. A tohle svítí už hodně blízko i intenzivně.
Line­‑up do J­‑Clubu jsem promýšlel opravdu dlouho. Chtěli jsme trochu něco jiného, než je od nás zvykem. Věříme, že se tam sejdou nejméně dvě generace lidí. Kdo viděl na jedné klubové akci Krucipüsk, Cocotte Minute, Hentai Corporation a John Wolfhooker? Bude to zaručeně výjimečný večer s pověstnou Fajtfest­‑atmosférou. My osobně jsme naší scénou
odkojeni. Cocotte Minute, Dolores Clan nebo Post­‑it… Ano, velmi rád bych jednou oživil aspoň na jeden koncert právě Dolores Clan. Nějaká jednání už i proběhla, ale jsme momentálně ve
slepé uličce. Jak řekl Noid ve tvém rozhovoru také pro Rocksound: „Bude dobře, když se to jednou stane, ale i když nestane…
Co plánujete ještě do konce roku, popřípadě na rok 2022?
Do konce roku nás můžete vidět s Klubovnou v rámci KFN v Chomutově a v Českých Budějovicích. V únoru zaútočíme na brněnskou Melodku. V květnu uspořádáme dvoudenní Fajtfest Help party na Kopci, a pak už vrchol naší mnohaleté práce – Fajtfest 2022! Poprvé chystáme i Fajtfest v zahraničí (Slovensko to není).
Můžeš něco málo říct, o co se jedná, a hlavně kde?
Úplně o tom ještě nemůžu mluvit, protože vše je ve fázi jednání a ladění podmínek, ale máme dva termíny, červenec nebo říjen. Hodně důležitý je pro nás koncept Fajtfestu v zahraničí, a snad budeme brzy moci vše zveřejnit.
Jednou jsi mi lehce nastínil nějaké změny, i co se týče areálu FF, aby mohl festival růst a zvýšit tak kapacitu. Jak to vypadá?
Ano, s tím areálem se da dobře pracovat i přes menší prostor. Jedna z možnosti je druhá stage dole na parkovišti vzadu, a tím by se nám otevřel prostor pro mnoho tisíc lidí. Samozřejmě by se dole ve městě muselo zřídit nějaké centrální parkoviště a zajistit dopravu. Vše se bude v budoucnu odrážet na předprodejích, a chceme držet dosavadní model, co nejdéle to půjde, protože to má svoje kouzlo a energii.
Ještě pár slov k letnímu Fajtfestu 2022. Bude to asi pěkný hardcore (smích)
Ha ha! Nebojím se říci, že tohle bude zásadní hard­‑core festival poslední dekády široko daleko. Vlastně je to pro nás absolutně zlomový ročník, kde se asi vše rozhodne. Zda budeme schopni tu laťku, co se kapel týče, ještě posunout. Pro rok 2022 jsou vlastně v line­‑upu headlineři za tři roky (2020 – Knocked loose a Lionheart, 2021 – STYG, 2022 – Terror). To všechno se díky covidové pandemii „sešlo“ do jednoho roku. Ale pozor, nebude to jen o HC, v line­‑upu jsou i Ill Niňo, Dropout Kings, The Tex Avery Syndrome, Blood Youth, Raging Speedhorn a mnoho dalších. Každý si u nás přijde (myslím) na své. Samozřejmě nepřijdete ani o ženské vokály, kterými je FF pověstný. Každopádně čekáme dechberoucí moshpity, elektrizující „Fajtfest“ atmosféru a chystáme také nové vychytávky pro návštěvníky, protože ti jsou pro nás to nejdůležitější. Budeme intenzivně pracovat na bezpečnosti návštěvníků při moshpitech i na after party.
Tento rok a půl s covidem byl opravdu pro všechny náročný a těžký, ale jsou i tací, kterým to spíše pomohlo. Přestaňte si prosím pouze stěžovat, brečet u piva s rádoby kamarády, a začněte realizovat svoje myšlenky a sny. Nebojte se kritiky, protože jen ta vás může posunout, věřte v sami sebe a svoje schopnosti. Koukejte kolem sebe, nechte se inspirovat, nepomlouvejte za zády a nechte si poradit. Pak naše nejen core scéna bude mnohem lepší!
Brzy se uvidíme, protože Fajtfest v Centru se blíží. Obrovské díky RockSoundu za prostor. S respektem, Bob.
Vstupenky na letní FF, ale i na Fajtfest v centru je možné pořídit přes NFCtron nebo i v tištěné podobě na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .
Foto: Tomáš „Bob“ Fleck / se souhlasem Tomáše „Boba“ Flecka https://rocksound.cz/

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru