O tasovské tvrzi zvané Hrádek

Hradek4Pokračování.
Tvrz Hrádek byla postavena někdy ve druhé polovině 14.století; v písemných pramenech, jakými bývají především tak řečené zemské desky, je poprvé smluvně zmíněna v roce 1390, a sice coby majetek a sídlo místních vladyků. Nechal ji vybudovat některý z původních Tasovců – pravděpodobně Jan anebo jeho syn Tas; avšak právě onoho roku 1390 byla prodána nábožnému zájemci Sezamovi. Patřily k ní i dva dvory, později asi i více takových zemědělských dvorů, dále pole, louky, rybníky, lesy a další zboží, máme­‑li tedy užít tehdejšího majetkově ekonomického termínu.

Roku 1447 koupil objekt od Sezamových potomků pan Zikmund z Chlévského. Chlévští, mající ve svém rodovém znaku podkovu, zde ovšem nesídlili; tvrz měli pouze v držení. Dlužno uvést, že už v polovině patnáctého století náležela větší část Tasova k meziříčskému panství, později však byla připojena k Budišovu. Tvrz Hrádek se ale již na počátku onoho 15. stol. společně se dvěma dvory z panství vyděluje, a to tedy opět jako samostatné sídlo tasovských vladyků. Leč toto místo postupně ztrácelo svůj význam a samotná stavba jako by časem zanikala. V roce 1569 pak paní Magdaléna Chlévská prodala Hrádek Janu Martinkovskému z Rozseče – avšak to již jako pustý. Až dodneška zbyla z této druhdy fortifikované vladycké nemovitosti vlastně jen torza – konkrétně notně „zerodované“ pozůstatky opevnění a příkopů.
Poznámka na závěr:
Na internetu jsem marně hledal nějaké to Chlévské. Bylo tam ale všude uváděno pouze Chlébské, a to součást vysočinské vesnice Skorotice, nacházející se ještě na našem okrese Žďár nad Sázavou. Leží za Nedvědicí a Ujčovem. Německy se však píše Chliwsky, a nikoli třeba Brotendorf anebo Brotenau… Tak že by to tedy snad bylo ono? Že by se jim snad ten chlívek nějak hrubě nezamlouval, a proto si ho kdysi raději vyměnili za chléb? :–)

Text: Vladimír Pařil. Foto: zdroj internet.

Hradek2

 

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru