Jarek Nohavica vyprodal Jupiter club

Nohavica VM_2023_webPo dvanácti letech vystoupil před vyprodaným velkým sálem Jupiter clubu ve Velkém Meziříčí písničkář Jaromír Nohavica.

Doprovodili ho na akordeon a klavír Robert Kusmierski a na bicí Pavel Plánka. Koncert se konal 15. února 2023.

Před rokem v souvislosti s útokem Ruska na Ukrajinu se Jarek Nohavica stal pomalu největším nepřítelem národa, když nevrátil Puškinovu cenu, kterou dostal od ruského prezidenta Putina. Tuto cenu dostal především za to, že v době komunistické vlády přeložil a přebásnil Bulata Okudžavu a Vladimíra Vysockého, kteří patřili k oponentům sovětského režimu. Tehdy mu všichni nadšeně tleskali, nyní se situace změnila a mnoho lidí by rádo vidělo, že toto ocenění vrátí. „Nejsem přítelem laciných gest, poklekávání, a vracení medailí. Já jsem písničkář a chci svými písněmi spojovat, obrazně řečeno zpívat u jednoho stolu," řekl v rozhovoru s Martinou Kociánovou na rádiu Universum loni v březnu. Najednou pořadatelé začali jeho koncerty rušit, a to i v Polsku, kde je rovněž velmi populární. Ale v prosinci měl již tři vyprodané koncerty v Bratislavě a v současné době se zájem o jeho vystoupení vrací, o čemž svědčí i jeho středeční vystoupení. Krátce před ním vyprodal dvakrát sál Sony centra v Brně a v Havl. Brodě.

Nicméně se také v Meziříčí našli odpůrci a na Nohavicův koncert nepřišli. „Ať se na mě nikdo nezlobí, ale mnohé ze zpěvákovy minulosti o jeho morálních kvalitách cosi svědčí...Byť jsem ho jako písničkáře měla ráda, mám po tom všem vnitřní blok na jeho koncert jít...," svěřila se kupříkladu jeho dlouholetá fanynka.
Posluchačům ve Velkém Meziříčí Nohavica, který letos oslaví 70. narozeniny, nabídl průřez svojí tvorbou - střídal vážnější písně s těmi veselými, vystoupení prokládal různými kuplety, při kterých ho aktivně doprovázeli oba spoluhráči. Publikum, jež přišlo, většinou jeho písně zná, takže si s ním mohlo i zazpívat.
„Nyní zahraji píseň, kvůli které jsem měl problémy v polovině osmdesátých let a mám je i nyní. Jmenuje se Pánové nahoře – Dezertér," řekl zpěvák a dodal: „Pánové nahoře, přestaňte mluvit o válce a mluvte o míru." V textu se mluví o předvolání do války, které však odvedenec spálí a odjíždí pryč. Pokud chtějí pánové nahoře válčit, ať jdou sami bojovat. Právě v již zmíněném rozhovoru se ho Kociánová ptala, zda ho napadlo, že tato píseň bude znovu aktuální? „Nenapadlo, člověk si žije svůj život a myslí si, že už všechno zažil a najednou bum - kovid, bác - válka na Ukrajině. Nakonec jenom ty písně zůstávají nad tím vším a vracejí se jako vlaštovky," a pokračoval: „Mám přátele na Ukrajině, mám přátele v Rusku, je mi zatěžko se od nich odstřihnout, snad se tam ti politici domluví, musí se domluvit, pro ten náš svět jiná cesta není."
Ke konci svého vystoupení řekl, že když je v Meziříčí, měl by zahrát i Ladovskou zimu, v níž zpívá o kamionech, které hrají v kopci u Meziříčí rallye letní gumy, ale má obavy, protože když ji někde zahraje, přijde velká chumelenice. Návštěvníci se přesto odradit nenechali. Na závěr již zmíněného rozhovoru se novinářka Nohavici zeptala, co může dělat jiného než zpívat, co jeho múzy teď? A on jí odpověděl: „Budu zpívat a hlavně psát, mám toho na srdci hodně, možná ještě víc, než jsem kdy měl, už mám první verše, přicházejí ke mně, jako vždycky, o tom, co se kolem děje."
Text a foto: Antonín Horký

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru