Pohybová výchova dětí v rodině podle Kamevédy

KamevedaPokračování z minulého čísla. Díl 3.

AD 3.
Toto zřejmě představuje nejvýraznější změnu rodičovského myšlení. Role matky a otce není jen v tom čekat, zda se u dítěte objeví nějaký druh vrozených dispozic či dokonce talentů, a pak jen „velkoryse“ kývnout, že tedy do toho nebo onoho kroužku může chodit.

Rodiče mají obrovskou šanci prakticky u každého dítěte nějaký talent vhodným modelem výchovy vytvořit a tím posunout celý jeho příští život do jiné, lepší dymenze.
Tím, že se nám podaří stimulovat už v útlém věku zalíbení pro některou činnost nebo pro soubor určitých příbuzných pohybových činností, vytváříme situaci, kdy dítě naučí s oblibou tyto činnosti mnohokrát opakovat, zdokonalovat a zrychlovat. Opakováním činnosti při maximálním nasazení a zaujetí se myelinyzují nervové spoje v dětském mozku. Když mnohočetně opakujete určitý pohyb, nervové impulzy se díky obalení myelinem postupně zrychlují. Nejprve to jde pomalu, potom tisíckrát rychleji, až nastanou automatismy a dítě si ušetřenou mozkovou kapacitu ponechá na další související úkoly. To je učení. Děje se tak při učení čtení, chůze, nebo při tenisovém forhendu. Federer má některá nervová spojení v mozku využívaná při tenisu obalená myelinem i více než stokrát. Mohou za to miliony opakování téže činnosti, díky která jeho hra působí uvolněně, esteticky, snadno a přirozeně. Tato pohybová genialita nevznikla jako dar z nebes, ale byla vytvořena tréninkem, tisíci zápasy a nabytými zkušenostmi. Ale něco muselo být na počátku. Nejvýš může vystoupat jen ten, kdo začal velice brzy, svůj sport si oblíbil do té míry, že byl ochoten po mnoho let den co den po mnoho hodin pilovat jednotlivé prvky, ze kterých se pak jeho výkon v zápase či závodě může složit do skvěle fungujícího celku.
AD 4.
Pokud začneme s dítětem řešit pohybový rozvoj v útlém věku, získáme tím spoustu času naučit ho všem dostupným sportům a pohybovým dovednostem. Každá dovednost zdánlivě nesouvisející s určitým sportem přispívá k celkovému navýšení potenciálu pohybové inteligence dítěte. Například hudební rozvoj průkazně zvyšuje schopnost lepší prostorové orientace u mnoha sportů, atd. Komplexnost je současně pojistkou proti jednostrannému zatížení a zdravotním rizikům z tohoto nešvaru plynoucím. Také je vhodné dát dítěti více možností a nechat na něm, co si nakonec oblíbí, v čem bude úspěšné a co si pak samo vybere jako svůj hlavní směr. Netrpělivost není na místě, díky požadavku komplexnosti, nebo chcete­‑li všestrannosti, si před sebe sice postavíme mnohem větší úkol, ale dítě bude maximálně profitovat, jeho rozvoj bude dobrodružnější, zajímavější a pestřejší. Představte si dělat třeba od dvou nebo tří let každý den jen a jen fotbal, až třeba do třiceti, a nic jiného nepoznat. To by bylo šílené, naprosto jednostranné, nezdravé, takový jedinec by se brzy fyzicky a mentálně opotřeboval.
AD 5.
Mnoho pedagogů, lékařů, trenérů a vlastně i rodičů připouští, že pro děti je pohyb a sport vhodnou a zdravou formou trávení času, dokonce připouští, že by ho mělo být mnohonásobně víc, než se dnes děje. Ale ptají se proč je třeba začínat už tak brzy. Odpověď zní, že pokud máme v úmyslu posilovat a dokonce vytvářet talent dítěte, je nutné začít v útlém věku. Dítě chce a je na to připravené, pouze pro rodiče je to obrovský úkol. Místo teorie uvedu dva příklady.
a) Když budeme dítě učit jezdit na kole mezi druhým a třetím rokem věku, je to obrovská výzva pro rodiče, kteří to musí doslova odřít. Musí za ním běhat v půlmetrové vzdálenosti, aby ho zachytili pokaždé, když něco nezvládne a řítí se k zemi. Dítě se nesmi zranit, protože bolest a pohled na vyražené zuby lásku k pohybu nepodporuje. I pro otce, který je vrcholovým sportovcem, je takový úkol nesmírně fyzicky náročný. Když nad tím mávneme rukou a počkáme, až se dítě v sedmi letech naučí jezdit samo, zdánlivě to vyjde nastejno. Ale je to omyl, dítě ztratilo pět let času a tu ztrátu už oproti těm nejlepším nikdy nedožene. Zvládnutí jízdy na kole do tří let dítě nesmírně posílí a povzbudí, otevřou se před ním další podobné výzvy, které zvládne lépe a rychleji než děti nepřipravené.
b) Syna jsem začal rozvíjet v koordinaci pohybu už od pátého měsíce věku. Díky dětské tělocvičně Kamevéda už tak maličký denně pinkal do zavěšeného míčku, užili jsme při tom spoustu legrace. Ve čtyřech letech dokázal trefit vrchním podáním klidně 35 – 38 míčku do správné části dvorce, a tak jsme přešli k velice obtížnému prvku – nácviku horního tenisového podání s oběma rotacemi. Bylo to možné díky všemu, co už předtím absolvoval. Když jsem loni vymýšlel disciplíny pro děti na první ročník Letních her Kamevédy, také jsem zařadil vrchní podání jako jednu z disciplín. Nechal jsem vyrobit metrový terč a ten jsem umístil pět metrů před dítě. Úkol zněl zasáhnout míčkem tento terč, bylo deset pokusů. Věděl jsem, že to bude náročné, ale že to někteří zvládnou. Asi proto, že jsem měl jiné měřítko. Ukázalo se totiž, že pro 95 % procent dětí je naprosto nemožné alespoň jedinkrát terč vůbec trefit. Byla to zbytečná, pro dnešní děti příliš náročná disciplína.
Dnešní svět je zaměřený na kompetenci. Pokud malý hokejista něco brilantně zvládá jako jeden z mála ve dvanácti letech, všichni jsou z toho paf. Trenéři, hokejoví agenti, skauti NHL, novináři. Ale když to samé zvládnou i ostatní o tři roky později, už to nikoho nezajímá, je to jen nezajímavý průměr. Zvládnout cosi náročného hodně brzy vytváří důvodnou naději, že v budoucnu lze dosáhnout excelentní úrovně. A právě tato vysoká úroveň nějakých znalostí nebo dovedností interesuje současný svět zaměřený na výkon a zisk. Tento zisk pak jedince osvobozuje od existenčních potíží a vytváří platformu pro další zajímavý a naplněný život.
Článkem jsem chtěl rodičům sdělit, že oni, aniž by si to mnozí uvědomovali, jsou režiséry životů svých dětí. Nesporně v prvních šesti letech života tomu tak je nebo by tomu tak mohlo být. A jak jste na tom vy?
Pavel Zacha, autor Kamevédy
Více na webu či Facebooku Kamevéda

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru