Velké Meziříčí plánuje výstavbu parkourového a fitness hřiště

Hriste3Parkourové a fitness hřiště ve Velkém Meziříčí by mohlo v příštím roce rozšířit nabídku sportovního a volnočasového vyžití hlavně pro děti a mládež. Jako ideální lokalitu pro umístění hřiště rada města ve spolupráci s ředitelem příspěvkové organizace Sportoviště VM vytipovala volnou plochu mezi základními školami Oslavická a Školní, nad parkovištěm.


Hřiště tohoto typu cílí především na mládež, která se věnuje parkouru, ale možnost běžného cvičení a posilování nabídne všem zájemcům. Prvky jsou určené různě zkušeným sportovcům.
Přestože se město přiklánělo i k variantě vybudovat hřiště původně v ulici Skřivanova, nakonec vybralo plochu mezi základními školami. „Původně zvažované místo, kde v minulosti stál domov důchodců, je v přímé návaznosti na rezidenční lokalitu, proto jsme se přiklonili ke druhé variantě. U základních škol je kromě velké koncentrace dětí výhodou plocha, která umožňuje i další případný rozvoj hřiště. Dále předpokládáme, že hřiště budou využívat i sportovci trénující na hřišti s umělou trávou za ZŠ Školní,“ vysvětlil důvody výběru lokality Alexandros Kaminaras, starosta města.
Finanční prostředky na výstavbu hřiště o rozloze přibližně 800 m2 budou zařazeny do návrhu rozpočtu na příští rok. Na absenci plochy pro zmíněnou skupinu dětí upozorňovali v minulosti radnici také odborníci a urbanisté v rámci projednávání nového strategického plánu.
Na projektu výstavby parkourového a fitness hřiště město úzce spolupracuje s ředitelem organizace Sportoviště VM Michalem Hořínkem. „Výstavbu hřiště jsme také řešili s řediteli místních základních škol, kteří výběr lokality podpořili. Vybrané místo je výborné pro pohyb cílové skupiny a možnou funkčnost spolu s dopravním hřištěm, umělkou a atletickým oválem. Do budoucna se může nabízet rozšíření i o další prvek, například pumptrack, který je u dětí velmi populární. Myšlenku parkourového hřiště řešíme například i s Martinem Veselým a Honzou Uchytilem, kteří se tomuto sportu věnují na vysoké úrovni a zároveň děti trénují,“ doplňuje k záměru Hořínek.
Parkour je nesoutěžní disciplína francouzského původu, jejímž cílem je dokonalost a plynulost pohybu v přirozeném prostředí. Jedná se o mladý, svobodný sport, který může trénovat každý kdykoli a kdekoli. Parkourové hřiště má simulovat běžné překážky především městského prostředí – zábradlí, zdi a zídky – a umožnit nácvik jejich překonávání a především pohyb na nich.
-měú- Obrázky: hriste.cz

HristeHriste2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru