O českém a moravském discgolfu (3)

Discgolf2 copyNa začátku každého D­‑golfového hřiště obvykle spatříte tak řečený InfoBoard. Jde o velkou informační tabuli s přehlednou mapou celého areálu a veškerými důležitými údaji. Pokud se u hřiště nachází také půjčovna disků, InfoBoard by nám měl prozradit, kde ji najít.
Vedle TeePadu, tedy vedle výhoziště každé položky, se obvykle nalézá takzvaný TeeSign – malá cedulka s informacemi o dané jamce. Obsahuje mapku, údaj o délce dráhy, jakou bodovou hodnotu má její par a případně i speciální pravidla.

Nejčastějšími speciálními pravidly jsou:

▶ OB [ou:bí] / Out of Bounds – pokud se disk dostane za vymezený prostor, tedy ven z hřiště a do zakázané zóny, hráč si musí připočítat jeden trestný bod. Zároveň se vrací na místo, kde disk překročil hranici hřiště či vlétl do určené zóny, která je tabu – a další hod provádí odtud, respektive 1 metr kolmo do hřiště od přesného místa, kde talíř vymezený prostor opustil.
▶ Mandatory neboli „mando“ (= povinnost) – hráči je souzeno povinně obhodit vyznačenou překážku, například konkrétní strom, sloup a podobně, a sice z předem určené strany; tj. buď zleva, anebo naopak zprava. Někdy je však stanoveno, že se má strefit do vyznačené oblasti, v níž musí jeho disk zůstat ležet. Pak jde o tzv. ostrov, jenž bývá zpravidla tvořen čtvercem vytyčeným okolo mobilního koše. Někdy je mandatory obohaceno například tím způsobem, že disk musí proletět mezi dvěma stanovenými stromy či sloupy (double mando), nebo že má mando tvar branky apod. (dokonce se občas využije i konstrukce normální fotbalové či házenkářské svatyně); to pak má disk povinně proletět rovnou skrz tuto branku. V tom případě se hovoří o tzv. tripple mandu.
Nesplnění povinnosti potom znamená buď házet zpět, tak aby byla tato povinnost splněna dodatečně, tj. na druhý či třeba až na třetí pokus, případně se přičte trestný bod a takto postiženému borci je potom souzeno přesunout se do vymezené a označené Drop Zone (do Drop Zóny), odkud následuje další, tedy pokračovací hod.
Optimální směr a prostor pro let disků ke koši se nazývá fairway. Je to ideální dráha pohybu disku.
Safe [sejf] – disk po odhodu leží uvnitř hřiště; jde tedy o opak pojmu OB/Out of bounds.
Co se týče našeho Discgolf Parku Kunšovec, tak hranice OB tvoří všechny ploty okolo + plocha malého víceúčelového hřiště s umělým povrchem, které je situováno nahoře pod železniční tratí. Mandatory se zde vyskytuje pouze na položce číslo 9, kde první strom ve výhledu z výhoziště musíte povinně obstřelit zprava. Je to signalizováno v plánku na TeeSignu a také směrovou šipkou namalovanou přímo na kůře dotyčného stromu.
Na obrázcích vidíte různá mandatory; hnědá barva pro prostor naznačuje, kam by disk rozhodně neměl letět. Fotka pak ukazuje poněkud neobvyklá tripple manda (u jednoho se cílový koš s vrcholovým praporkem nachází vzadu za konstrukcí překážky, přímo ve středu průhledu).
Text: Vladimír Pařil.
Obrázky a foto: zdroj internet.
Pokračování příště.

Discgolf1 copyDiscgolf3Discgolf4

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru