O českém a moravském discgolfu (5)

Disc Minule i předminule jsme si vysvětlili některé pojmy z názvosloví týkajícího se tohoto relativně nového sportu. Nikoho by nemělo nijak mást, že většina z termínů jsou anglická slova – ono to zkrátka souvisí s normálním klasickým golfem. Na rozdíl od něj se však při discgolfu prakticky téměř nepoužívá výraz green [grí:n].
A propos: když už jsme u toho slova green, pak je zapotřebí podotknout, že není zrovna vhodné mít ve svém bagu disky v zeleném provedení, no a také ne v hnědém. Proč právě tyto barvy nejsou příliš žádoucí, je nabíledni. A záhy byste to poznali sami, tomu věřte.

V terénu se totiž právě o takové disky dá brzo a snadno přijít. Prostě je někdy ne a ne a nenajdete. Lepší je proto vlastnit talíře v jásavých, svítících, teplých, ve vztahu k trávě kontrastních barvách. Ty totiž právě v trávě, kopřivách, keřích i stromech objevíte snadněji. Možná se vám to nezdá, ale nalézt zatoulaný a zakutálený disk v nějakém zarostlém, členitém prostředí parkového zákoutí často nebývá jen tak.
Při provozování discgolfu musíte leckdy strpět přítomnost procházkářů a pejskařů. Ti druzí jmenovaní se vám pak často tak jaksi nepřímo připomenou tím, že si památku na jejich mazlíčky odnesete domů vešlápnutou ve vzorku podrážky bot – anebo dokonce rozmáznutou na disku. No to je pak radosti! Ne všichni psí páníčkové s sebou totiž nosí mikrotenové nebo igelitové sáčky, aby hovínka svých bubíšků posbírali. Když vám potom někdo z vrhačů disků zlostně praví, že „na to sere pes“ (pardon!), nebudete si jistí, zda právě hovoří jen o své momentálně nepovedené hře… Kromě toho mají pejsci nutkání vám vaše letící či už ležící disky odnášet; někteří prokazují i určitou tendenci jakoby k aportování. Kromě toho nezapomeňte, že pokud se před vámi vyskytuje člověk anebo zvíře, je házení přísně zakázáno. Buď musíte počkat, až lidé sami projdou skrz či odejdou pryč, anebo je o uvolnění vrhačského prostoru slušně požádat. Pravda, pamatuji ovšem výjimku. Tou se stal turnaj při filmovém festivalu ve Zlíně 4. června 2017, kdy trávník tamějších Komenského sadů mezi známým Kongresovým centrem, ulicí Gahurovou a třídou Tomáše Bati obsadily odpočívající rodinky s dětmi – a muselo se pak hrát i navzdory pravidlům bezpečnosti. Osobám polehávajícím tam na dekách tehdy létaly disky často i přímo nad hlavami. Neuvěřitelné! No naštěstí se nikomu nic nestalo. Jindy se hráči D­‑golfu snaží především trefit koš; tenkrát však museli usilovat zejména o to, aby netrefili někoho z odpočívajících návštěvníků. Což se kupodivu nakonec i podařilo a nikdo odtamtud nebyl sanitou odvážen ani na místě ošetřován.
Pozn.: Tímto pátým dílem již náš seriál o discgolfu končí.
Vladimír Pařil

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru