Kraj přispěje na obnovu turistického značení 350 tisíc korun

Vysocina mapa„Kraj Vysočina letos pomůže Klubu českých turistů s obnovou značení tras pro pěší i cyklisty částku 350 tisíc korun. V kraji je aktuálně vyznačeno téměř 2450 km cyklotras a 3200 km pěších a lyžařských tras,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.
S přispěním Kraje Vysočina se každoročně daří systém turistického značení v regionu udržovat funkční. Dotace pomůže nejen s úhradou kůrovcovou kalamitou poškozených tras, ale především s výměnou poškozených rozcestníků, map, dále s instalací nových značek a směrovníků.


Pokud jde o pěší a lyžařské trasy je každoročně kompletně obnovena – přetřena třetina značek, provedeno vynucené doznačení nebo přeložky tras v důsledku např. již zmíněné nucené těžby dřeva kvůli kůrovcové kalamitě nebo jiného zničení značek, natírají se stojany a rámy nástěnných turistických map, ty se pravidelně aktualizují. V důsledku zániku lesa a při absenci nedostatku objektů vhodných pro běžné značení tras musí školení značkaři využívat méně obvyklé a finančně náročnější způsoby značení tras. Využívané jsou plechové turistické značky, které se umisťují na pařezy nebo velice ohleduplně a citlivě na jiné objekty. V případě nouze, především pak na významných křižovatkách, je možno využít značkařský kolík, na který se připevní pomocí trubkových držáků plechové směrové šipky. Tak se děje, pokud není v místě vhodný strom.
Kraj Vysočina obnovu turistického značení podporuje od roku 2003, do současné doby přispěl téměř 6 milióny korun. Značení, kontrole a obnově se věnuje více než stovka kvalifikovaných značkařů pěších a lyžařských tras a 27 kvalifikovaných cykloznačkařů.
Existují stránky Turistickeznaceni.cz, kam je možné hlásit zjištěné závady, chybějící prvky apod. Jedná se o oficiální stránky značkařů a závady jsou následně řešeny v rámci značkařských obvodů po celém území ČR.

-krú-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru