• Medřičské listy
  • Sport
  • Velkomeziříčští házenkáři slaví 100 let! aneb Na dlouhou dobu konec ženské házené

Velkomeziříčští házenkáři slaví 100 let! aneb Na dlouhou dobu konec ženské házené

haz1V minulém článku jsme se dozvěděli, jak se vedlo velkomeziříčské házené během druhé světové války. Dnes se podíváme dále a zjistíme, že když něco skončí, tak je hodně těžké na to navázat. A platilo to i tenkrát a platí to i dnes…
Na konci čtyřicátých let přešel oddíl házené pod Sokol Velké Meziříčí. Dorostenky v roce 1947 se staly vítězkami Horácké župy. Ženy hrály již pátý ročník v moravskoslezské lize a mužům se historicky podařilo do ní poprvé postoupit! Na úspěchu se podíleli tito hráči – Bílek, Buršík, Dočkal, Doležal Zdeněk a Jaroslav, Havlíček, Mutl, Pernička, Procházka a Puzrla. Udržet se v této soutěži s dalšími devíti týmy nebylo vůbec jednoduché, a proto po ročním působení, spadli muži zpět do oblastního přeboru „Střed“. Oproti tomu se zadařilo dorostencům vyhrát Horáckou župu a dorostenky v ní skončily druhé.


Soutěžní sezóna 1948–1949 přinesla jedno velké překvapení, které pocítili nejen velkomeziříčští fandové, ale příznivci házené na celé Moravě. Ženy skončily v moravskoslezské lize na čtvrtém místě, ale z důvodu nedostatku ligových hráček ukončily svoji několikaletou činnost! Bylo to velice smutné období, vždyť to byly ženy, které tady s házenou začaly a po 27 let přinášely radost, úspěchy a příkladný vztah ke sportu všem dívkám a ženám. Uzavřela se tak jedna dlouhá kapitola, která čekala dalších 13 let na své obnovení!
Mužská složka oddílu házené pokračovala dále, a kromě soutěžních zápasů v roce 1949, uskutečnila I. ročník Memoriálu Ing. Karla Pánka. V zahajovacím ročníku se představilo šest týmů a velkomeziříčští měli hned dvě družstva. Vítězem se stal Sokol Třeboň a naši borci skončili hned za ním. Tento turnaj se těšil velké oblibě a dočkal se více jak dvaceti ročníků!
Dorostenci pokračovali s dobrou formou a opět se stali přeborníkem kraje. V roce 1951 došlo k všeobecné reorganizaci všech sportovních soutěží v tehdejším Československu. Díky tomu v roce 1952 naši dorostenci hráli krajskou soutěž Jihlava, kterou vyhráli, aniž by poznali hořkost porážky. Tito nadějní mladíci se tak dostali do výběru kraje Jihlava a mohli reprezentovat náš oddíl na mistrovství ČSR v Ostravě. Jmenovitě to byli Bílek, Doležal, Drachovský, Svoboda, Šlapal, Toman a Trojan.
V neposlední řadě rok 1952 přinesl další interní změnu. Oddíl házené opouští Sokol a přechází pod Tělovýchovnou jednotu Spartak Velké Meziříčí.
Na závěr je nutné říci, že sportovní úspěchy házené žen byly a nadále jsou jedinečnými v dějinách velkomeziříčské házené.
Házená Velké Meziříčí

haz2haz3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru