Ohromný úspěch odchovanců meziříčského volejbalu!

Haz Kryštof_MartinHned čtyři meziříčtí odchovanci se utkali ve finále letošní volejbalové extraligy. V týmu Jihostroje Českých Budějovic to byli Martin Kryštof a Marek Zmrhal a v družstvu Karlovarska Patrik Indra a Daniel Římal. Jak je známo mistrovský titul vybojovali hráči z lázeňského města. Naši odchovanci se rozhodně neztratili.
Martin Kryštof (nar. 1982) ikona českého volejbalu. Žádnému hráči na postu libera se u nás nepodařilo to co Martinovi. Ve Velkém Meziříčí vybojoval postup do juniorské extraligy v roce 2000,

Již v 18 letech dostal svou první nabídku do extraligové Příbrami. To již nahlížel opatrně i do dospělé reprezentace, kam si ho vybral jeden z nejrenomovanějších světových trenérů Julio Velasco. S ním absolvoval v v roce 2002 i své první mistrovství světa v Argentině. Z Příbrami po 4 letech přestoupil do Liberce. Zde zůstal také 4 roky a odtud přestupoval na své zahraniční angažmá do celku BR Berlín, s kterým získal 3 mistrovské tituly, zahrál si finále Ligy mistrů a zůstal zde 8 let, což se žádnému jinému českému hráči na tomto postu nepodařilo. Po krátké přestávce se vrátil v roce 2007 zpět do reprezentačního celku, v němž zůstal až do mistrovství Evropy v roce 2017. Libero není totiž tak atraktivní post a pokud někam pronikne cizinec, už to musí být hráč par excellence. Nakonec se vrátil do Českých Budějovic a konečně získal i český titul, a to hned dvakrát (zatím). S reprezentací se již rozloučil, i když si myslím, že do ní stále patří a že zatím překonán nebyl. Ale je to jeho rozhodnutí již nereprezentovat. V Budějovicích působí i nadále a jednou doufáme, že se vrátí jako trenér zpět do Velkého Meziříčí a rozšíří naše řady.


Haz Indra_PatrikPatrik Indra (1997) zdálo by se, že až zázračně vyletěl v letošní sezóně na české volejbalové nebe. Důkazem je jeho vyhlášení nejlepším hráčem extraligy mužů. Je však za tím vším velká píle, houževnatost, velké sebevědomí a velká vášeň pro volejbal. Přišel k nám v roce 2014, když skončil v hokejové Dukle Jihlava. Byl u nás 4 roky a jak končil s juniorskou kategorií, vyhlédla si ho liberecká Dukla, kde 3 roky vyrůstal vedle dalšího výborného univerzála Jana Štokra. Vloni přestoupil do Karlovarska a hned si vybojoval místo v základní sestavě a výrazně přispěl k zlatým medailím za ročník 2020/21. Ocenění bylo logickým vyústěním jeho stoupající kariéry. Nahlédl již i do reprezentace a určitě plánuje se v ní natrvalo usadit.

 

 

Haz Zmrhal_MarekMarek Zmrhal (1993). Další hráč přišedší z hokejové Dukly Jihlava. Přišel k nám v 17 letech v roce 2010 a kromě vysoké postavy vůbec nepřipomínal svou technikou volejbalistu. Žádný talent to nebyl, vše vydřel. Píle a houževnatost jsou jeho hlavními vlastnostmi. Kvůli těmto vlastnostem, ke kterým se přidala nakonec i ohromná vášeň, jsme ho po ukončení „juniorské“ kariéry doslova vyhnali do extraligového Brna. Za dva roky s Brnem slavil stříbrnou medaili. Také si ho všimnul (aby ne) trenér dospělé reprezentace Miguel Falasca a ihned ho pozval na reprezentační srazy. Poté přestoupil do Karlovarska a ihned slavil s tímto týmem mistrovský titul. A co jen slavil. Byl spolu s Rejlkem jedním z klíčových hráčů. Potom jeho výkonost začala zlehka klesat. Po třech letech v Karlových Varech přestoupil do Českých Budějovic. Byla z toho jedna stříbrná medaile v letošním ročníku. Nyní se vrací zpět do Brna. U Máry bude vždy platit, že si nejprve musí vybrat trenéra, který by mu rozuměl a uměl naordinovat hru na jeho hendikep. Nebude nikdy dobře přihrávat. Jeho předností je naopak hra na síti. Pokud bude jeho trenér toto respektovat a „ušije“ taktiku právě pro něho odmění se mu, sobě i týmu výborným výkonem.


Haz Římal_DanielDaniel Římal (1996). Přišel do Karlovarska z Brna uprostřed sezóny, ihned nahlédl do Ligy mistrů a výborně zastoupil zraněného Patrika Indru v prvních kolech play off české extraligy. Titul si po právu zasloužil. U nás byl do roku 2016, když se významně podílel na dvou velice úspěšných letech celé historie meziříčského volejbalu. Výraznou měrou přispěl k stříbrné a bronzové medaili v těchto letech. Od nás odešel do Brna a nyní přestoupil do Karlovarska, kde podepsal smlouvu i na další rok. Má vše, co hráč vrcholového volejbalu potřebuje. Výbornou techniku, cit pro míč, strategické myšlení, vítěznou povahu. Jediný hendikep je jeho výška pod 190 cm. Tu on velice správně neřeší. Řeší pouze to, co je schopen ovlivnit. Tedy menší výšku kompenzuje výskokem a šikovností na síti jak při útoku, tak i při blokování. Má a bude to mít těžké, protože trenéry více lákají vysocí hráči, ale Danek si z toho hlavu nedělá. Dokud bude o něho zájem (a byli by všichni hlupáci, kdyby ho neměli), on jim to vrátí vrchovatě.

Samozřejmě, že výčet jmen není úplný. V Ústí nad Labem je úspěšný Jan Kasan, v Brně Víťa Jakubec (oba přišli k nám ze Znojma) nebo Michal Hrazdira. A už to vypadá, že bude opět zájem i o další naše hráče, kteří hrají za nás juniorskou extraligu. Nechme se překvapit.

Petr Juda

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru