Dráček Záchránáček

DracekDráček Záchranáček není jen maskotem hasičů a projektem v oblasti preventivně výchovné činnosti, ale hlavně velmi užitečným prostředkem při navázání komunikace u zásahů s malými dětmi. V loňském roce hasiči na Vysočině využili jeho pomoc u dopravních nehod a jiných mimořádných událostí ve třech desítkách případů.


K celorepublikovému projektu se Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina připojil v polovině roku 2008. Od této chvíle mají hasiči v celém kraji ve výjezdových vozidlech k dispozici tyto plyšové pomocníky.
Děti při mimořádných situacích velmi často prožívají pocit strachu, situaci nerozumí, nechápou ji, ztrácí základní pocit jistoty a bezpečí, nejsou schopny ihned navázat slovní kontakt a přes dráčka Záchranáčka se toto navázání kontaktu a spolupráce s dítětem často daří. Prostřednictvím dráčka mohou hasiči dětem říkat, co se děje a co bude následovat. Děti na takto vedenou komunikaci často přistoupí a hasičům to usnadňuje záchranu a péči o dítě. Jen samotná skutečnost, že dítě má něco měkkého v ruce, co může pevně obejmout, zvyšuje jeho pocit bezpečí. Dříve hasiči při mimořádných událostech často půjčovali věci ze své výstroje, například přilby nebo svítilny, bylo ale velmi obtížné následně dítěti říci, že má věc vrátit.
„Opravdu velkým pomocníkem nám byl dráček u vážné dopravní nehody dvou osobních vozidel, která se stala dne 29. 10. 2018 na silnici č. 37 u Krevlického Dvora. Při nehodě došlo ke zranění dvou dětí. Prostřednictvím dráčků se nám podařilo s dětmi navázat komunikaci a částečně je utěšit", dodává velitel hasičské stanice Velké Meziříčí npor. Jiří Doležal.
Dráček Záchranáček se však nevyužívá jen při „ostrých" zásazích. Své místo má i v preventivně výchovné činnosti, tedy při besedách, preventivních projektech nebo ukázkách.
kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru