Hliněná zvířata v zoo jsou vyrobena Axmanovou technikou modelování

zoo z_hliny_vyrez_lidiPokud si chcete oživit návštěvu jihlavské zoo, nenechte si ujít zítřejší vernisáž. Na ní se představí výrobky, které vznikly tasovskou metodou Štěpána Axmana.


Do zoo se chodí hlavně za zvířaty, ale neméně důležitá je i kulturní a vzdělávací funkce zoologických zahrad. Proto se organizace pro hendikepované občany Domov ve Zboží, p. o., a Zoo Jihlava rozhodly společně nabídnout veřejnosti i jiný úhel pohledu na zvířata všeho druhu. V Zoo Jihlava tak budete moct obdivovat zvířata z šamotové hlíny, které vytvořili klienti z dílny Volšové ruce. A dlužno dodat, že Axmanovou technikou, která se vyučuje v dílnách v Tasově.
Vernisáž unikátní sochařské výstavy bude zahájena ve čtvrtek 8. srpna 2019 v 11 hodin v příjemném prostředí parčíku před expozicí tygrů. 

Akci zahájí Pavel Franěk, 1. náměstek hejtmana Kraje Vysočina, který nad výstavou převzal záštitu. Dále promluví Daniel Škarka, člen Rady města Jihlavy; Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava; Josef Procházka, ředitel Domova ve Zboží; Jaromír Dubský, vedoucí dílny Volšové ruce a její klienti.
V den vernisáže bude možné vyzkoušet si také práci s hlínou.
Výstava hliněných zvířat potrvá až do 12. září 2019.
Klienti dílny Volšové ruce pracují tasovskou metodou modelování, která vychází z Axmanovy techniky určené především nevidomým klientům. Postupem času se však ukázalo, že je metoda vhodná pro další zdravotně postižené výtvarníky, kteří nemohou využít klasického řemeslně–výtvarného vzdělání. Na rozdíl od práce s keramikou se při práci se šamotovou hlínou nepoužívá voda ani žádné další nástroje. Práce, které budou v zoo vystavené, jsou dílem devíti pracovníků této dílny.
Iva Horká, zdroj a foto: KrÚ

zoo z_hliny

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru