Bezpečný návrat z prázdnin a bezpečná cesta do školy

Policie _Policisté dohlédnou nadcházející víkend na řidiče a od pondělí 2. září také na školáky

Poslední prázdninové dny policisté v celém našem kraji očekávají zvýšený silniční provoz a s tím souvisí riziko možného nárůstu počtu dopravních nehod. Jako každoročně, tak i v letošním roce, se budou řidiči, motocyklisté, cyklisté a chodci setkávat mnohem častěji s policejními hlídkami, a to již zítra a poté po celý nadcházející víkend. Další hlídky budou v akci také na začátku příštího týdne, kdy školákům začíná nový školní rok.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili kromě zvýšeného dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu na nadcházející víkend také mimořádnou dopravně bezpečnostní akci, jejímž cílem je kromě jiného zastavit negativní vývoj dopravní nehodovosti v našem kraji, a to zejména pokud jde o dopravní nehody s tragickými následky. Od začátku měsíce srpna do dnešního dne (29. srpna) jsme v našem kraji zadokumentovali 381 dopravních nehod, při kterých devět osob zemřelo. Při dvou nejtragičtějších dopravních nehodách zemřeli čtyři lidé – dva chodci u obce Čenkov a dvě oběti si vyžádala hromadná nehoda na silnici I/38 u obce Radostín na Havlíčkobrodsku. Při dopravních nehodách v srpnu se dalších devět osob těžce zranilo a 138 dalších účastníků utrpělo lehké zranění. V patnácti případech policisté při šetření nehody zjistili, že některý z účastníků nehody byl pod vlivem alkoholu. Hmotná škoda se vyšplhala na částku přesahující 33 063 000 korun.

Policisté se v rámci víkendové akce zaměří na kontroly nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd v celém kraji. Budeme kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti, a to na dálnici D1, kde se na Vysočině v současné době tři úseky modernizují. V modernizovaných úsecích je snížena nejvyšší povolená rychlost, je zde na některých místech přikázána střádavá jízda vozidel a zakázáno předjíždění pro kamiony. Přesto se stále objevuje velký počet řidičů, kteří dopravní značení ignorují, plně se nevěnují řízení vozidla, chovají se k ostatním řidičům bezohledně a po dálnici jedou neopatrně - výsledkem toho jsou zcela zbytečné dopravní nehody. Odstraňování následků takových nehod, zejména pokud k nim dojde v úseku před dopravním omezením, způsobuje další kolony, které se pomalu rozjíždějí a slušným řidičům způsobuje zdržení na dálnici naprosto zbytečné komplikace.

Policejní hlídky budou kontrolovat všechny účastníky silničního provozu také na silnicích I. tříd a silnicích nižších tříd, a to nejen v průběhu dne, ale také ve večerních a nočních hodinách. Budeme kontrolovat, jestli řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Kontrolovat budeme i technický stav vozidel. Zaměříme se také na kontrolu, zdali jsou převážené děti ve vozidlech řádně upevněné v dětských autosedačkách a zda sami řidič a jejich spolujezdci používají bezpečnostní pásy.

Řidiči by se měli vydávat na cesty při návratu do svých domovů řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. Zbytečná nervozita za volantem, spěch, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod. Fatální následky může mít používání mobilního telefonu za volantem. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod. Proto musí řidiči počítat při zjištění dopravního přestupku ze strany policistů s přísnými sankcemi.

Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu prvního zářijového týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce potrvá po celý týden. Jednou z důležitých priorit policistů na Vysočině je docílit vyšší bezpečnosti chodců v silničním provozu, a proto se policisté zaměří zejména na malé chodce. (K tomuto tématu vydáme zítra samostatnou tiskovou zprávu).
První týden nového školního roku bude pro mnoho dětí velice náročný. Po dvouměsíčních prázdninách budou mít mnoho zážitků a tak jejich pohyb na přechodech pro chodce nebo po chodnících může být neopatrný, chaotický a nebezpečný. Nadcházející pondělí půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina.

„Výkon služby zaměříme v tyto dny na základě naší místní znalosti do míst v blízkosti školních a předškolních zařízení, tedy do míst s vysokou intenzitou silničního provozu, zvýšeným pohybem chodců a na dopravně riziková místa, kde v minulosti docházelo ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ doplnil plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
oddělení tisku a prevence
mjr. JUDr. Dana Čírtková
vedoucí oddělení – tisková mluvčí
tel: 974 261 207
mobil: 725 375 094
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru