Opozice zpovídá starostu

tiskova konference_kaminaras_smazil_rouskyNový starosta města A. Kaminaras obdržel dopis od opozičních zastupitelů, v němž ho žádají o zodpovězení několika otázek. Mezi nimi je také dotaz týkající se územního plánu.
Nový starosta obvinil bývalého starostu z toho, že nekoná, co má konat. Na to bývalý starosta města Josef Komínek, který je stále pověřeným zastupitelem pro územní plán města, namítá, že nový starosta Kaminaras neříká pravdu.


Na dopis opozičních zastupitelů odpověděl starosta Kaminaras skrz video, což opozice ostře zkritizovala. „Na dopis nám odpověděl videem. Myslím si, že z tohoto dopisu vyplývá snaha spolupracovat s vedením města. To, co z toho udělalo stávající vedení „Tiskovka“ je pro mě absolutní neochota z pozice vedení města komunikovat s opozičními zastupiteli oficiální cestou, ale prostřednictvím videí, četu, facebooku… Toto považuji za nepřípustné,“ uvedl jeden z opozičních zastupitelů.
Otázky i odpovědi naleznete v tištěných Medřičských listech na str. 2 a 3, ale též ve videu na webu města. Stejně tak je připojeno i vyjádření opozičních zastupitelů, kteří o publikování požádali.

DOPIS opozice

Vážený pane starosto, milý Alexi!
Z celostátních informačních zdrojů se dozvídáme o vzniku nebezpečné situace, vzniklé v našem městě, státě, potažmo v celém světě. Rychlé šíření koronaviru je zcela jistě bezprecedentním rizikem pro národní bezpečnost, potažmo pro zdraví obyvatel celého našeho národa, tedy i obyvatel našeho města.
Předpokládáme, že stále ještě žijeme v právním státě a proto si Tě osobně – coby představitele našeho města – dovolujeme upozornit na to, že my, řádně zvolení zastupitelé, politickou spekulací od 25. 2. 2020 se ocitnuvší v opozici, do dnešních dnů nemáme od Tebe, potažmo od rady města či od Tebou pověřených úředníků žádnou informaci o tom, jak město – pod Tvým vedením – na tuto mimořádnou situaci reaguje. Malá vzájemná informovanost nám, pokud jsme byli v koalici, byla Vámi vyčítána, nyní tedy chybí jakákoliv komunikace mezi námi zastupiteli a užším vedením města.
Dovolujeme si tedy Tobě osobně předložit několik otázek, na které, coby zastupitelé města, jistě máme nárok znát přesné odpovědi.
1. Dne 16. 3. 2020 proběhla bezpečnostní rada města. Jaké jsou z tohoto jednání závěry a proč
jsme jako zastupitelé nedostali z tohoto jednání informace/zápis. Kdy bude další zasedání Bezpečnostní rady a jaké jsou další kroky při řešení nastalé situace? Jak budou pro městské organizace, jako jsou např. sociální služby zabezpečeny hygienické ochranné pomůcky (roušky,
respirátory apod.)?
Starosta: Výstupy jsou na webu města, plánovaná schůze krizového štábu je na 23. 3.
2. Která nemocnice v kraji Vysočina je pro obyvatele Velkého Meziříčí spádová v případě problému se současnou virovou situací. Jaké jsou kontaktní údaje, kam se obracet apod.
S.: Fakultní nemocnice v Brně, ev. v Jihlavě, Třebíči, Havl. Brodě, Pelhřimově, NMNM.
3. Vyčlenila rada města na návrh vedení nějaké finanční prostředky jako dar – symbol solidarity pro určitá zdravotní zařízení? Jestliže ano, tak jakou částkou, pokud ne, proč tak neučinila?
S.: Vyčleněno je 500 tis. Kč.
4. Jak jsou řešeny akce, které byly na programu v únorovém zastupitelstvu, které jste přerušili a následně tím způsobili, že tyto akce nemají finanční krytí.
S.: Všechny akce čekají na další zasedání MZ.
5. Na profilu zadavatele města VM jsou zveřejněny výsledky výběrového řízení na smuteční síň na Karlově. Je s vítězným uchazečem už uzavřená smlouva? Pokud ano, prosíme o zaslání této smlouvy, pokud ne, žádáme o vysvětlení proč tomu tak není.
S.: Soutěž není ukončena.
6. Jak probíhají „Svazkové“ akce, kde má město finanční spoluúčast a město k dnešnímu dni nezajistilo svůj finanční podíl z důvodu ukončení únorového zastupitelstva?
S.: Akce probíhají dle plánu. Podíl města bude uhrazen až po projednání v zastupitelstvu.
7. V jakém stavu je akce Záviškova + K Novému světu, prosíme o sdělení finančního a věcného plnění. Jak probíhají za účasti vedení města kontrolní dny?
S.: Práce probíhají dle harmonogramu. Bylo uhrazeno 697 tis. Kč.
8. V jakém stavu je akce ulice Pod Strání, prosíme o sdělení finančního a věcného plnění.
S.: Práce probíhají dle harmonogramu. K dnešnímu dni uhrazeno téměř 4,5 mil. Kč. Otázka je zarážející, vzhledem k tomu, že mezi dotazovanými je zaměstnanec firmy, která je zhotovitelem této akce.
9. Podalo město v rámci druhého veřejného projednání nějakou námitku nebo připomínku k novému územnímu plánu? Pokud ano, tak byla tato námitka/připomínka schválena radou nebo kdo ji podal a podepsal? Byli o tomto kroku informováni všichni zastupitelé? Pokud ne, tak proč?
S.: Druhé veřejné projednání proběhlo v době, kdy jsem ještě nebyl starostou. Ano, byla vznesena námitka z titulu vlastníka pozemku, což je město Velké Meziříčí. Starosta uplatil námitku z titulu pověřeného zastupitele. Možná jste měli na mysli třetí veřejné projednání. To ještě neproběhlo a není k tomu ani podnět, protože současný pověřený zastupitel, kterým je bývalý starosta města (Josef Komínek, jehož vyjádření najdete na str. 3 – pozn. red.) a byl požádán, aby v této věci konal, když bylo z naší strany vzneseno šest dalších námitek, nekonal.
10. PD rekonstrukce objektu na ulici Hornoměstská – jaké je věcné a časové plnění této PD dle SOD. V těchto dnech by měla být část DSP již připravena k odevzdání. Žádáme o zveřejnění DSP na
ftp města. Jak pokračuje zajištění externích finančních prostředků na realizaci této akce?
S.: Projektová dokumentace pro stavební povolení je dokončena. Probíhá projednání s dotčenými orgány. Po zveřejnění podmínek dotačního programu 65+ bude připravena žádost.
11. JV obchvat města VM. Rada kraje vyčlenila finanční prostředky na další stupně PD (DSP a DPS).
Po výběrovém řízení se ukázalo, že vyčleněné prostředky nestačí. Jak vedení města „lobbuje“ za doplnění finančních zdrojů a pokračování v dalších stupních této projektové dokumentace.
S.: Tady se zdržím komentáře, protože mi nepřísluší komentovat lobbing.
12. Technická a dopravní infrastruktura pro rodinou výstavbu v lokalitě Hliniště. Je s vybraným
uchazečem už uzavřená SOD, pokud ano, prosíme o poslání, pokud ne, žádáme o vysvětlení, proč tomu tak není?
S.: Proběhla soutěž. Připravuje se smlouva, bude standardně zveřejněna v registru smluv.
13. V polovině března měla být odevzdána studie aquacentra. Pokud byla, žádáme o její zaslání, pokud nebyla, tak proč?
S.: Byl rozšířen záběr studie o koupaliště na Paloukách a přiměřeně prodloužen termín. Pro nás jako nové vedení města proběhla informativní schůzka s projektantem této akce, kdy jsme poprosili o vyhotovení realistických vizualizací, aby bylo lépe patrné, jakou podobu uvažovaná stavba má. Také jsme poprosili o prověření možnosti umístění tohoto zařízení do současné lokality koupaliště na Paloukách.
Budou následovat další jednání, ke kterým bude přizváno osazenstvo pracovní skupiny, která vznikla k této akci.
Ptali se: Za zastupitelský klub ČSSD – Josef Komínek, Miroslav Jágrik, Petr Vrána, Pavel Blažek, František Komínek
Za zastupitelský klub KDU­‑ČSL a nezávislý – Pavla Kamanová, Stanislav Kratochvil, Marie Ripperová
Za zastupitelský klub Meziříčské fórum – Jiřina Jurdová, Jiří Kaše

Vyjádření bývalého starosty J. Komínka

Vážení spoluobčané, vážení čtenáři, nový pan starosta A. Kaminaras ve své tiskové konferenci (uveřejněné v pátek 20. 3.) k dotazu ohledně územního plánu (ÚP) uvedl, že já jakožto pověřený zastupitel, jsem nekonal. S tímto vyjádřením se nemohu ztotožnit, neboť jsem dne 18. 3. odsouhlasil na výzvu odboru výstavby a regionálního rozvoje výsledek opakovaného veřejného projednání návrhu ÚP Velké Meziříčí. Veškeré podstatné body jsem odsouhlasil, protože jsem nechtěl prodlužovat proces schválení územního plánu.
Nesouhlasil jsem však s bodem ohledně úpravy vymezených pojmů použitých v územním plánu: Komerční zařízení plošně rozsáhlé, včetně komerčního občanského vybavení – stavby o celkové zastavěné ploše nad 500 m². Dle mého názoru jde o tak podrobný regulativ, který by měl být případně stanoven na základě podrobné analýzy řešeného území dle podmínky územní studie. Pokud územní studie prokáže a doporučí takový regulativ do ÚP zapracovat, lze to provést změnou územního plánu, a to i zkráceným postupem, jelikož územní studie může být podkladem pro zpracování změny územního plánu. Odbor výstavby a regionálního rozvoje neměl námitky k vyřazení tohoto bodu. Z mého pohledu jsem tedy učinil vše k urychlení celého procesu a je škoda, že nový starosta sám o své vůli v dané věci nekoná.
Josef Komínek, pověřený zastupitel pro ÚP

Vyjádření bývalého vedení k novému ÚP

Od druhého veřejného projednání nového územního plánu nové vedení nekoná další kroky v pokračování tohoto procesu. To může znamenat v lepším případě jeho zpomalení, v horším případě jeho zastavení. Od této nečinnosti se plně distancujeme a vyzýváme nové vedení v čele se starostou Kaminarasem (Společně VM) a místostarostu Smažilem (ANO bude líp), aby nebrzdili projednávání nového územního plánu a pokračovali v započaté několikaleté práci. Jejich kroky směřují k tomu, že může být ohrožen další rozvoj města. Nevzniknou nové plochy pro podnikatelské subjekty, nebudou nová stavební místa pro rodinné a bytové bydlení a zablokují se i záměry v místních částech, ze kterých oba dva pocházejí. Jako bývalé vedení jsme nový územní plán vždy podporovali a jednali vždy v souladu se zájmy města, snažili se co nejrychleji proces schvalování a pořizování urychlit. Do územního plánu jsme zahrnuli i zpracování územní studie v prostoru bývalého Svitu a podporujeme zpracování podrobné analýzy této lokality tak, aby to bylo ku prospěchu všech vlastníků pozemků v tomto území. Vyzýváme Vás, abyste se rozhodovali na základě doporučení odborníků a potřeby města nadřadili nad své osobní zájmy.
Za zastupitelský klub ČSSD – Josef Komínek, Miroslav Jágrik, Petr Vrána, Pavel Blažek, František Komínek
Za zastupitelský klub KDU­‑ČSL a nezávislí – Pavla Kamanová, Stanislav Kratochvil, Marie Ripperová
Za zastupitelský klub Meziříčské fórum – Jiřina Jurdová, Jiří Kaše

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru