Evropským stromem roku 2019 je borovice z Vysočiny

Chudobinska-borovice Marek-Olbrzymek_gTitul Evropský strom roku 2019 patří Chudobínské borovici z Vysočiny. Tato krasavice roste už 350 let u přehrady Vír nedaleko Bystřice nad Pernštejnem a v anketě ji podpořilo více než 47 tisíc příznivců.

Druhý jinan z chorvatského Daruvaru dostal 28 tisíc hlasů a třetí ruský topol přes 27 tisíc hlasů, přičemž hlasující tentokrát vybírali z 16 národních stromů.

Titul Evropský strom roku zamířil do Česka poprvé za deset let trvání ankety. Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku u levého břehu vodárenské nádrže Vír a nese jméno po zatopené obci Chudobín. Popularitu získala nejen svým vzhledem, ale také unikátním místem, kde se nachází. Její vítězství a počet zaslaných hlasů znamená také výsadbu 47 226 nových stromů v okolí přehrady, jak se k tomu zavázal mikroregion Bystřicko. Mezi soutěžícími nebyla vysočinská borovice zdaleka nejmladší. Jejím soupeřům – trojnohému dubu ze Španělska – je úctyhodných 1200 let a kaštanu z Valesu v Portugalsku je rovných tisíc let.

Koronavirus se promítl i do soutěže

Mimořádná opatření kvůli hrozící nákaze koronavirem se dotkla také letošního slavnostního vyhlášení výsledků ankety. Ta se tradičně konají v prostorách sídla Evropského parlamentu. Letos ceremoniál proběhl online. „Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat šestnácti evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa, které mohou nyní sledovat a sdílet mezi sebou fanoušci stromů bez ohledu na hranice a karantény,” shrnuje Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním pořadatelem ankety.

Další soutěž začíná

Zároveň od 21. března startuje na www.stromroku.cz nové celostátní kolo ankety Strom roku, kam mohou obce, jednotlivci, školy nebo spolky nominovat své oblíbené stromy. Porota následně vybere 12 finalistů, kteří se v online hlasování utkají o možnost reprezentovat Českou republiku v dalším ročníku evropské soutěže.

Připr.: redakce ML, foto archiv soutěží

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru