Desatero zodpovědného příjemce zásilky od kurýrní služby

desatero balik_od_zasilkove_sluzbyNyní, v době omezeného pohybu lidí, se rozrostl nákup přes internet a zboží si lidé nechávají posílat domů. Jak se chovat při přebírání zásilek od kurýrů, přináší plakát s desaterem pro zodpovědného příjemce. Po rozkliknutí obrázku si můžete text přečíst. Rovněž plakát publikoval na svých webových stránkách Kraj Vysočina. I tam je k přečtení.

Níže přinášíme rady, co dělat při příchodu domů z obchodů.


Při příchodu z obchodu, dezinfikujte oblečení a boty

Je dokázáno, že koronavirus je vysoce infekční. Nakazit se tedy můžeme nejen kontaktem s lidmi, ale i zprostředkovaně, například z oblečení nebo obuvi. Virus způsobující nemoc COVID-19 totiž na textilu zůstává až 24 hodin a na obuvi nebo plastových doplňcích může vydržet ještě déle. Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví ČR Roman Prymula radí, jak možné nákaze z oblečení předcházet, a poukazuje i na to, co nás naopak ochrání.

Textil a obuv

„Na obuvi bude koronavirus ještě nebezpečnější než na textilu. Na ní se dá přenášet až po dobu 48 hodin, na textilu asi 24 hodin. Záleží, co se tam konkrétně dostane. Pokud tam ulpí kapénka nějakého hlenu, tak může být doba i delší. Pokud to je jenom kapénka, která vyschne, virus tam zůstane výrazně kratší dobu," vysvětluje Prymula.
Dále radí vytvořit si doma jakési „infekční místo", kam si budeme dávat věci zvenku, aby se potenciální nákaza nešířila dál do prostoru. Po manipulaci s oblečením je opět potřeba si důkladně umýt ruce, stejně jako při příchodu domů.

Rukavice

V tomhle případě je situace sporná. Ruce si v každém případě chránit musíme. Někteří odborníci ale doporučují jednorázové rukavice, jiní se naopak přiklánějí k vlastním pratelným rukavicím. Podle MUDr. Romana Prymuly je lepší jednorázová varianta. Od 27. 3. musí podle nařízení vlády prodejci potravin tyto rukavice svým zákazníkům poskytovat u vstupu do prodejen. „K těm rukavicím bych byl obezřetný, protože to dává jakýsi pocit falešného bezpečí a ono to je pravdou, všude kolem budu chráněn a teď si tu rukavici sundavám. A když se podívám, jak si tu rukavici sundavají lidé – zajedou dvěma prsty do rukavice a stáhnou ji. Já se tím kontaminuji a pak už tu druhou rukavici stáhnu dobře. Ale ta první riskuje, že mě kontaminuje, tzn. já se potom musím omýt velmi důkladně, abych se takto nenakazil," vysvětlil v praxi Prymula, proč je proti jednorázovým rukavicím u vchodů do supermarketů. „Když u vchodu a východu budu mít lavůrek s dezinfekcí, tam ty ruce ponořím i s těmi rukavicemi, pak je sundám a znovu se umyju, tak to je cesta, abych se nenakazil," uzavírá své vyjádření k jednorázovým rukavicím Primula. U pratelných rukavic hrozí kontaminace při sundávání, a navíc by bylo ideální je prát po každém nošení.

(Sluneční) brýle

Nákaza se sice může dostat do lidského těla i přes oči, ale pokud budou všichni lidé nosit roušky nebo respirátory, nebezpečí přenosu kapének se minimalizuje. Není tedy nezbytně nutné brýle nosit. Klasické sluneční nebo dioptrické brýle navíc chrání oči jen částečně. „Brýle jsou důležité zejména u profesionálů. Tam, kde vzniká nějaký aerosol, musíme oči chránit. Když ale budeme mít klasické sluneční brýle, a ne ty brýle, které jsou uzavřené a znemožňují přenos přes spojivky, příliš nám nepomohou," dodává Prymula.

I v případě oblečení se tedy vyplatí obezřetnost a zvýšená hygienická opatření. Ideální stav je ten, že i v autě máme tekutou dezinfekci například v rozprašovači a po sednutí dovnitř vydezinfikujeme volant, klíče i mobilní telefon, zkrátka vše, co jsme měli u sebe v obchodě. Po svléknutí svršků bychom si měli vždy důkladně umýt ruce mýdlem, případně použít dezinfekci.

-red, zdroj: krú a web Kupi.cz

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru