Snoubenci mohou uspořádat malou svatbu

Svatba2Pro snoubence po více než měsíci zákazu pořádání svateb přichází pozitivní zpráva. Sňatečné obřady se od 20. dubna 2020 smí konat ale za jasně specifikovaných podmínek. Účastníky svatby ministerstvo zdravotnictví jasně definovalo, může jich být maximálně deset a patří mezi ně oddávající, matrikář, snoubenci, svědci a další čtyři osoby.


Průběh a podmínky konání sňatečného obřadu v matričním obvodu Velké Meziříčí:
(Tento dokument vychází z doporučení pro matriční úřady k realizaci opatření Ministerstva zdravotnictví č.j. MZDR 16195/2020-1/MIN/KAN účinného od 20. 4. 2020.)
Matriční úřad Velké Meziříčí bude při provádění sňatečných obřadů od 20. dubna 2020 postupovat následovně:
Osoby účastnící se sňatečného obřadu:
Účast na svatbě bude umožněna pouze osobám uvedeným v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví, tj. oddávajícímu, matrikáři, snoubencům, svědkům, dále pak maximálně dalším 4 osobám. Do tohoto počtu 4 osob se započítává i tlumočník účastnící se obřadu v zákonem stanovených případech. Sňatečného obřadu se nemohou účastnit jiné osoby ze strany orgánu veřejné moci než oddávající a matrikář (tedy např. různé asistentky zajišťující organizaci obřadu, hudebník zajišťovaný obcí atp.).
Ověřování totožnosti  matrikáři jednotlivě snoubenci, předají mu doklad totožnosti a neprodleně od něj odstoupí do vzdálenosti 2 m. Matrikář snoubence postupně ztotožní a vrátí jim doklady totožnosti. Poté k matrikáři přistoupí jednotlivě svědci, vždy předají doklad totožnosti, odstoupí na vzdálenost 2 m, na pokyn matrikáře si na několik vteřin odkryjí obličej a po ztotožnění jej opět zakryjí. Stejně bude postupováno v případě účasti tlumočníka.
Hygienická opatření
Osoby účastnící se sňatečného obřadu jsou (s výjimkou snoubenců během konání obřadu) povinny nosit ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének. S ohledem na mimořádné opatření snoubenci při obřadu zakrytý nos a ústa mít nemusí. Účastníci sňatečného obřadu dodržují odstupy nejméně 2 metry od jiných osob s výjimkou členů domácnosti a snoubenců. Obecní úřad zajistí další potřebná hygienická opatření v souvislosti s konáním sňatečného obřadu. Mezi tato opatření patří zejména zabezpečení dostatečného množství psacích potřeb tak, aby každá z osob, která se v průběhu obřadu podepisuje, měla vlastní pero. Je nezbytné dodržovat hygienu rukou. Podání ruky ke gratulaci je možné pouze po vzájemné dohodě všech dotčených osob. V případě podání rukou je následně nutno je dezinfikovat. K podpisu protokolu o uzavření manželství přistupují osoby, které jej podepisují, jednotlivě s dodržením dvoumetrových rozestupů.
Místa konání obřadů
Podle § 11a odst. 3 zákona o matrikách se manželství uzavírá v místě určeném obcí pro konání slavnostních obřadů, což je ve Velkém Meziříčí obřadní síň v budově radnice. Obřady je možno konat jak v místech stanovených pro konání obřadů radou obce, tak na jiných vhodných místech povolených na základě § 12 zákona o matrikách. Manželství na jiném vhodném místě lze uzavřít, vyhovuje-li z hygienických hledisek a lze-li zajistit, aby se na tomto místě neshlukoval více než povolený počet osob.
Matriční úřad Velké Meziříčí

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru