• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Ornitologové vyhodnotili sčítání ptáků na krmítkách. První místo obhájila sýkora koňadra

Ornitologové vyhodnotili sčítání ptáků na krmítkách. První místo obhájila sýkora koňadra

PtaciDruhý lednový víkend byl v Česku ve znamení sčítání ptáků na krmítkách, do kterého se dobrovolně zapojilo přes 21 tisíc lidí, což je o 7 tisíc víc než loni. Díky spolupráci veřejnosti získala Česká společnost ornitologická (ČSO) údaje o tom, kteří ptáci kde navštěvují krmítka. Pomocí dlouhodobého projektu občanské vědy ČSO časem zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Další ročník sčítání ptáků na krmítkách plánuje ČSO na 8.–10. ledna 2021.

Sýkora koňadra i ve druhém ročníku sčítání ptáků potvrdila, že je královnou českých krmítek. Statistiky s přehledem ovládla. Celkem 91 procent účastníků ji na svém krmítku zaznamenalo.


Lidé během zmíněného období pozorovali 436 tisíc ptáků. „Díky velkému množství dat od dobrovolníků zjistíme v horizontu několika let, jací ptáci ubývají a přibývají. Už nyní, po dvou ročnících, vidíme, že z roku na rok může dojít k velkým změnám. Například sojka obecná loni přilétla na každé deváté krmítko, ale letos se ukázala na každém pátém. Příčinou by mohl být zvýšený tah sojčí populace ze severovýchodní Evropy – tamní sojky jsou na rozdíl od našich částečně tažné, s různou intenzitou tahu v jednotlivých letech,“ říká koordinátorka sčítání.
Dalším příkladem je hrdlička zahradní. Loni sčitatelé zaznamenali hrdličku na 29 % krmítek, letos to bylo už 46%. Díky tomu hrdlička poskočila z loňského 7. místa na 5. místo a odsunula z první pětice vrabce domácího, který přilétl, stejně jako loni, na 37% krmítek. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v příštím roce. Každopádně na příkladu sojky i hrdličky vidíme, proč je důležité sčítat několik let po sobě – jen tak se dá zjistit, jestli jde o krátkodobé výkyvy nebo skutečně dochází k dlouhodobým změnám.
Podle metodiky museli pozorovatelé na místě setrvat hodinu a zaznamenat vždy nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců každého druhu.
Účastníci sčítání získali tipy čím přikrmovat, aby ptákům vhodně pomohli a zároveň na krmítko přilákali různé ptačí druhy preferující různou potravu. „Sčitatelé v průměru spatřili 30 jedinců během hodinového sčítání. V průběhu března je již možné přikrmování ptáků ukončit. Ptáci si dokáží vhodnou potravu nalézt v přírodě sami.“
Ornitologové doporučují zaměřit se na jaře na pomoc hnízdícím ptákům. „Je vhodné připravit ptákům pítko či koupátko. Dále neřezat křoviny, živé ploty a stromy, které ptákům slouží jako vhodná místa k hnízdění a potravě. Zvláště cenné jsou staré stromy s dutinami a bobulonosné keře. Ptáci také ocení, když budeme trávu sekat mozaikově, tedy kus necháme neposečený. Snadno pak v trávě najdou dostatek hmyzu a neposečený trávník bude zadržovat větší množství vody,“ radí Skálová.

zdroj: TZ ČOS

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru