Lidé v okolí Fajtova kopce jsou bez vody. Výpadek zaznamenali i na hřbitově

fajtuv kopec_uzemí_bez_vody_leteckáLidé v okolí Fajtova kopce ve Velkém Meziříčí jsou již více než týden bez vody. Ve čtvrtek 21. 5. 2020 byla porušena vodovodní přípojka pro více než šedesát objektů a část ústředního hřbitova.

„Do dnešního dne nemáme přístup k pitné vodě, a to ani z cisterny,“ říká Martin Hrubý z Velkého Meziříčí.
Podle jeho slov se problémem v zásobování pitnou vodou v lokalitě zahrad pod McDonald's výrazně občané z tamní lokality zajímají od roku 2018. „Spousta lidí tam má rodinné domy a město povolilo trvalé pobyty, ale co už nehodlají řešit, je vodovod a kanalizaci, která tu sice vede, ale je pouze pro McDonald's,“ vysvětluje M. Hrubý s tím, že sepsali před dvěma lety petici k řešení zmíněného problému, ale ta se podle jeho vyjádření minula účinkem. 

Tehdejší vedení města na ni nereflektovalo. Současné vedení po uvedené aktuální havárii svolalo mimořádné zasedání zastupitelstva, kde otázku řešilo. „Bylo nám přislíbeno, že město vyvolá jednání s Vodárenskou akciovou společnosti (VAS) a Svazkem vodovodů a kanalizací Žďársko (SVaK ZR). Poté se dozvíme, jak se bude porucha řešit, a také, jak to bude s majetkoprávními vztahy samotné přípojky. Ta se totiž budovala kolem roku 1982 v tzv. Akci Z, a tudíž nemá majitele,“ nastínil složitou problematiku M. Hrubý, „a co se týče výpadku hřbitova, tak jde o poměrnou část, neboť dle vodáren mají hlavní přípojku od obřadní síně a vrchní část je snad napojena na tu přípojku s poruchou. Jinak si ten výpadek nedokážeme představit,“ přemítá Martin Hrubý, jeden z iniciátorů petice z roku 2018.
Podle něho si lidé ze hřbitova minulý čtvrtek a pátek chodili pro vodu do květinky na rohu u hřbitova. „V sobotu jsme byli na hřbitově a voda stále netekla v části hřbitova, v další ano. Dnes (v pondělí 25. 5. 2020 v poledne – pozn. red.) už na hřbitově teče voda normálně, ale my jsme stále bez ní,“ dodává p. Hrubý.

V petici žádali město, aby problém řešilo


V petici, kterou lidé poslali zastupitelům města před dvěma lety, je žádali o vybudování inženýrských sítí v oblasti Fajtova kopce nad tratí, zejména vodovodu a kanalizace.
„Co se týče kanalizace, tak jde o kanalizační přípojku s charakterem kanalizace. Má patřičnou délku a jsou na ní umístěny kanalizační šachty, které tedy i s délkou přípojky povolil stavební úřad. Město mohlo žádat investora McDonald's o navýšení kapacity své kanalizační přípojky pro budoucí napojení lokality s tím, že by následně bylo změněno užívání stavby z přípojky na kanalizaci. Před výstavbou lidé z této lokality město žádali o tento krok, ale nestalo se tak. Bohužel nám nepomohlo ani tehdejší vedení města, ani zastupitelé,“ uzavírá s despektem Martin Hrubý a doufá, že se věc pohne nyní, neboť město VM svolalo schůzku dotčených orgánů. Tu v pondělí odpoledne potvrdila i tisková mluvčí města M. Hudková. „Dnes mne ujistil tiskový mluvčí VAS Žďársko, že situace na hřbitově Karlov je již vyřešena a voda teče. Vzhledem k tomu, že vodovodní přípojka není ve vlastnictví VASky, o přistavení cisterny neuvažují. I přesto, že nejde ani o přípojku v majetku města, je v jednání schůzka v příštím týdnu, během které by si vedení města, pracovníci odboru investic a zástupci zahrádkářské kolonie nastínili možné řešení vzniklé situace,“ sdělila mluvčí.

-red-

PETICE

Vážení zastupitelé,
jménem níže podepsaných občanů vás důrazně žádáme o vybudování dopravní a technické infrastruktury na území Fajtův Kopec Nad Tratí. Kromě jiného vybavení inženýrskými sítěmi (vodovod a kanalizace), nepostradatelnými pro zajištění staveb a fungování území a jeho další rozvoj s ohledem na životní prostředí. Část tohoto území je v ochranném pásmu dálnice, kde je zvýšená hlučnost a prašnost, i přesto my níže podepsaní souhlasíme se změnou územního plánu, který by se minimálně dotkl majitelů zahrad tím, že by bylo zachováno stávající uspořádání pozemku a příjezdových cest, které mají charakter ulic. Stávající vodovod je v havarijním stavu a nemá známého vlastníka. V dobách minulých pro chod zahrádek rodinné rekreace bohatě stačil, neboť nebyla taková potřeba odebírat pitnou vodu. Znečišťování prostředí odpadní vodou se v té době neřešilo a samozřejmě se s touto oblastí jako možnou pro výstavbu nepočítalo. Navrhujeme vybudování okruhového přivaděče pitné vody pro čtvrť Fajtův kopec, který bude napojen ze dvou míst na stávající městský vodovod tak, aby docházelo k dostatečnému proudění a voda by měla odpovídající kvalitu. V dnešní době už zahrádkářská kolonie neplní svůj původní účel rekreace. Z pohledu občanů jde o obytné území, lidé si zde staví rodinné domy a objekty pro celoroční užívání, z čehož plyne nutná výstavba vodovodu a kanalizace. V této lokalitě se bude i nadále stavět, neboť tam jsou velmi lukrativní pozemky. Po výstavbě je zapotřebí zpevnění cest a položení asfaltové silnice. Pokud město nemá dostatečné finanční prostředky na zhotovení celého díla, tak navrhujeme výstavbu zmiňovaných inženýrských sítí rozdělit do několika etap.

Za petiční výbor
Jiří Kaštan a Martin Hrubý

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru