• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Nemůžete se svým mazlíčkem do ordinace? Terénní veterinář Jaroslav Chyba přijede za vámi!

Nemůžete se svým mazlíčkem do ordinace? Terénní veterinář Jaroslav Chyba přijede za vámi!

ChybaPesJsou situace, které majitelům čtyřnohých mazlíčků zkrátka nedovolí absolvovat ošetření přímo ve veterinární ordinaci, a tak se často mohou ocitnout v bezvýchodné situaci. Zejména tehdy, když zvíře potřebuje akutně pomoc. Také se stává, že není nemohoucí samo zvíře, ale třeba jeho majitel.

Následující článek vychází ze zkušenosti majitelky, která využila v našem regionu službu terénního veterináře. Ten jí pomohl řešit situaci v době, kdy stará a nemocná fenka už nebyla schopná transportu do ordinace. Zjistila totiž, že například o víkendech ve Velkém Meziříčí nefunguje žádná veterinární služba či pohotovost. A zároveň doufá, že následující sdělení pomůže lidem, kteří se do podobné situace dostanou také.

Ošetření v domácím prostředí šetří nervy psovi i páníčkovi

Svoji zkušenost s terénním veterinářem popisuje majitelka, která se dostala do potíží, když jejímu 12,5 roku starému psovi začaly selhávat zadní nohy. Nemoc a stáří si vybíraly svoji daň, a tak se stalo, že pes už nebyl schopný vyskočit do auta sám, ale ani se nenechal vzít do náruče, aby ho majitelé mohli do vozu naložit. „Když byl ve stresu, tak byl bohužel agresivní a manipulace s ním byla i přesto, že měl koš, obtížná,“ dodává majitelka. Proto velmi uvítala službu terénního veterinárního lékaře MVDr. Jaroslava Chyby z Hodova, který za pacienty dojíždí domů. „Velmi jsem ocenila, když pan doktor přijel, pejska ošetřil v jeho domácím prostředí, takže nebyl v takovém stresu a aplikace injekcí, ale třeba i čipování nebo stříhání drápků proběhly ve větším klidu,“ říká. Zároveň dodává, že ceny zákroků v domácím prostředí se obvykle nijak zásadně neliší od běžných cen v ordinacích, připočítává se pouze cestovné, které mimochodem není horentní.
„Cena je přímo úměrná tomu, co za tuto službu získáte. Takže za sebe mohu říct, že jsem ráda příplatek za cestu zaplatila, neboť to pro nás bylo vpodstatě jediné řešení a navíc pro psa rychlé a přívětivé,“ dodává spokojená majitelka.
„Ošetření v domácím prostředí bývá vždycky klidnější. I problémovější zvířata mě vítají spíš jako návštěvu,“ říká mladý veterinární lékař Jaroslav Chyba, „mimo jiné i proto, že na sobě nemám v tu chvíli ordinační oblečení. Majitelé zvířecích mazlíčků si tak leckdy ušetří zbytečné nervy i čas.“ Také chápe i to, že většinou je pro člověka jeho pes či kočka anebo jiný domácí mazlíček pomalu jako člen rodiny, takže je přirozené, že se o něj bojí. A stejně jako lidé, tak i zvířata někdy trpí takzvaným syndromem bílého pláště. Mnohdy už cestou k veterinární ordinaci tuší „zradu“ a v čekárně pak dovedou předvést pořádnou scénku.

Návštěvu veterináře lze objednat na konkrétní hodinu

Návštěvu veterináře je možné si objednat přesně na konkrétní hodinu, která vyhovuje oběma stranám.
Především však odpadne leckdy dlouhé čekání v čekárně plné stresových pachů. A někdy také právě domácí prostředí veterináři napoví příčinu zvířecích problémů. „Ať už to jsou různé záněty očí či uší nebo drobnější dermatologické potíže,“ uvádí nejčastější případy někteří další terénní lékaři, „zvládnout je ale možné například i kontrolní odběry krve, očkování a další preventivní zákroky.“ Poměrně často se také ošetřují méně závažná poranění, která občas čtyřnozí mazlíčci utrží třeba v psích rvačkách. V takovém případě je ovšem nutné na místě posoudit, jak závažné šrámy jsou. Někdy stačí pouze rány vyčistit, ošetřit a nasadit antibiotika, jindy je však zapotřebí chirurgické šití. A to se v domácím prostředí, kde přece jenom není možné zaručit odpovídající hygienický standard, leckdy nedá absolvovat. Stejně jako některé zákroky, jež vyžadují specializované vybavení, které u sebe pojízdný veterinář mít nemůže. Ale to už je jiná kapitola.

Připravila: Iva Horká

Chyba JaroslavMVDr. Jaroslav Chyba

Hodov 9, 675 04 Hodov. Tel.: 734 305 398. E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Terénní veterinární lékař pro zájmová a hospodářská zvířata. Vakcinace, preventivní činnost, terapie, čipování, chirurgie, kastrace, veterinární diety, krmiva, atd. Působnost na okresech Třebíč a Žďár nad Sázavou. Pevně stanovenou ordinační dobu nemám – každé ošetření je možné po předchozí telefonické domluvě, zpravidla v odpoledních hodinách. Působím i o víkendech a svátcích.

 


Současná pandemie COVID-19 NEOMEZUJE poskytování veterinární péče. Tudíž funguji pořád stejně jako předtím – tj. vždy se telefonicky objednat na návštěvu a ošetření. U mne se fronty netvoří, tím pádem máte zaručeno ošetření vašeho čtyřnohého parťáka bez čekání.
Otevírací doba: od pondělí do neděle – otevřeno 24 hodin.

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru