Nová omezení se dotknou kultury, restaurací, sportu, škol i úřadů

HospodaPočínaje dnem 9. října začala platit nová omezení, která mají zabránit šíření koronaviru. V rámci současného nouzového stavu vyhlášeného na dobu 30 dní je to podruhé, kdy vláda vyhlásila opatření tentokrát s platností do 25. října. Týkají se kultury, sportu, stravovacích i zdravotnických zařízení, svatebních obřadů, pohřbů, obchodů, škol a úřadů nevyjímaje.

 

Restaurace, sportoviště

Od pátku se dle nařízení vlády uzavírají všechna vnitřní sportoviště, bazény, umělá koupaliště, wellness, sauny i zoologické zahrady. Podniky jako jsou restaurace, kluby a diskotéky musí zavírat nejpozději ve 20 hodin. V restauracích smí sedět u jednoho stolu maximálně čtyři osoby, s výjimkou členů domácnosti, rozmístění stolů musí zabezpečovat jeden a půl metrovou vzdálenost od ostatních zákazníků.

Kultura a sport

Další opatření, která se dotknout kultury i sportu, začala platit v pondělí 12. října. Vláda zakázala vnitřní akce s účastí více než deseti osob a venkovní akce s účastí nad dvacet osob, z uvedeného platí výjimky v zaměstnání, podnikání či oficiální zasedání. Naopak zákaz platí i pro bohoslužby, náboženské obřady a spolkové akce. Od pondělí se na dobu čtrnácti dní ruší všechny koncerty, divadla, kina, cirkusy, poutě, kongresy či veletrhy. Nebude možné navštívit ani muzea, galerie, hrady a zámky, výstavní prostory. Uzavírají se sportoviště, tělocvičny nebo například bowling.

Školství

Omezuje se provoz vysokých škol, stejně jako středních škol. Žáci druhého stupně základních škol se budou učit na dvě poloviny, a to tak, že v týdnu od 12. do 16. října se do škol dostaví první polovina žáků a v týdnu od 19. do 23. října přijde na výuku polovina druhá. Na základních uměleckých školách smí probíhat pouze individuální výuka, to znamená jeden učitel a jeden žák. Děti si prodlouží víkend, ke státnímu svátku 28. října přibude volno také 26. a 27. října pro žáky základních a středních škol.

Zdravotnické zařízení, úřady, svatby

Také platí zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Přítomnost otců nebo třetí osoby u porodu zůstává nedotčená. Vláda rovněž omezila provoz úřadů a institucí, a to na dva dny v týdnu po pěti hodinách. Obchodní centra nad 5 000 m2 nebudou poskytovat internet pro veřejnost. Od pondělí 19. října platí také na svatbě i pohřbu omezení počtu účastníků do 30 osob.
Podrobné vymezení nových nařízení naleznete na stránkách vlády.
-zdroj: měúvm-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru