PBS Velká Bíteš byla oceněna za vývoj nové ekologičtější slitiny

Slitina2První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS), a. s., byla oceněna čestným uznáním za vývoj nových typů přesných odlitků v soutěži Inovace roku 2020. Oceněná inovace spočívá ve vývoji nové superslitiny na bázi niklu a kobaltu, která zaručuje vyšší životnost výrobků a díky použitým technologiím je také výrazně šetrnější k životnímu prostředí.


„Zisk čestného uznání je oceněním dlouholeté výzkumné a vývojové činnosti společnosti PBS Velká Bíteš, která je významným slévárenským podnikem nejen na národní, ale i celosvětové úrovni. Jde o druhou oceněnou inovaci v oblasti strojírenství z Vysočiny v rámci 25leté historie soutěže. Mojí vizí je zasadit se o to, aby obdobných inovačních projektů vznikalo v kraji více a dařilo se na ně navazovat další spolupráci, která přispěje k celkovému rozvoji regionu,“ popisuje Hana Hajnová, první náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje. Cenu Inovace roku udílí společnost Asociace inovačního podnikání ČR, z. s. pod záštitou prezidenta ČR.
Nově vyvinutá superslitina na bázi niklu a kobaltu, využívaná při výrobě přesných odlitků rozvlákňovacích hlav na výrobu skelné vaty, zaručuje životnost výrobku až 350 hodin, což je zvýšení o 50 %. Nový materiál je proto kladně hodnocen nejen pro snížení výrobních nákladů skelné vaty, ale zejména pro svůj příznivý ekologický dopad v rámci významného nárůstu životnosti rozvlákňovacích hlav. Slitiny byly vyvinuty ve spolupráci s Ústavem Fyziky materiálů AV ČR Brno a UJP Praha a jsou chráněny patentem v ČR a Německu.
„Změnou technologie výroby keramických skořepin se významným způsobem sníží množství lihových par odcházejících do ovzduší a zlepší se tak podstatně ekologická situace,“ doplňuje dlouholetý zaměstnanec oddělení vývoje prof. Ing. Karel Hrbáček, DrSc.
PBS poskytuje komplexní servis od návrhu přes odlévání až po finální povrchové úpravy vysoce legovaných slitin. PBS se díky tomu stala důležitým dodavatelem pro přední světové výrobce izolačních stavebních materiálů jako například značky Ursa, Knauf Insulation, Sager, Woltz a Rotaflex.
Kromě slévárenských výrobků je společnost PBS uznávaným výrobcem turbínových motorů a pomocných energetických jednotek pro letecký průmysl a dodavatelem turbín pro kryogeniku, energetiku a dopravní průmysl.
Zdroj: krú

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru